Verden

Berkeley innfører kjønnsnøytralt språk

Byen Berkely i California fjerner alle kjønnede ord i håp om å skape en mer inkluderende by.

«Mannskap» blir til arbeidsstyrke» når den amerikanske byen Berkeley i California innfører kjønnsnøytrale titler og pronomen i sitt offisielle språk fra høsten av.
  • Hanne Brønmo
    Journalist

San Francisco-området er kjent for sin progressive politikk. Nylig forbød San Francisco salg av e-sigaretter, og nå har den nærliggende byen Berkeley i California vedtatt å endre byens offisielle språk til å kun omfatte kjønnsnøytrale termer.

«Hun» og «ham» blir erstattet med «de» og «dem», men endringer omfatter også kjønnede yrkesbetegnelser. Gravide kvinner endres til «gravide ansatte», mens søsken kun betegnes som søsken, ikke søster eller bror, skriver nyhetsbyrået AP.

Målet med endringen er å gjøre byen mer inkluderende for ikke-binære personer, som hverken identifiserer seg som kvinner eller menn.

  • Les vedtaket fra bystyret i Berkeley

– Det er makt i språk, og selv om dette er en liten endring er den symbolsk, tvitret bystyremedlem Rigel Robinson.

Les også

Ikke jente, ikke gutt

– Fortjener samme representasjon

Den 23 år gamle politikeren Robinson var initiativtager til endringen, og uttalte til kanalen NBC at både kvinner og de som hverken definerer seg som kvinne eller mann fortjener å bli omtalt på en likeverdig måte.

Når endringene trer i kraft i høst, vil lister over de nye ordene som erstatter de gamle blir tilgjengelige på offentlige institusjoner.

USA er ikke det eneste landet med kjønnsnøytrale pronomen.

Helsebyråden ønsker «hen» i Oslo

Helsebyråd Tone Tellevik Dahl er positiv til å innføre et kjønnsnøytralt språk i Oslo kommune og mener det vil skape en mer inkluderende by.

Sverige innførte det kjønnsnøytrale pronomenet «hen» allerede i 2015. «Hen» erstatter bruk av han eller hun hvis kjønnet på personen som omtales er ukjent, og kan også brukes om en tvekjønnet person.

VG skrev i vinter at Helsebyråd Tone Tellevik Dahl sendte bruken av hen-ordet ut på høring til ulike instanser i Oslo kommune, men Folkeregisterets maler som må følges av alle åpner ikke for kjønnsnøytralt pronomen.

– Byrådets handlingsplan Stolt og fri sier at vi vil innarbeide et mer inkluderende språk i kommunens språkprofil. Innbyggere og ansatte skal ha muligheten til å ta i bruk pronomenet «hen» og alternativ som «annet» til mann og kvinne i skjema, undersøkelser og rapporter der kjønn registreres, forteller Dahl.

Hun synes det er flott at Berkeley skifter ut det hun kaller gammeldags språk, og mener det er særlig viktig at myndigheter og instanser med makt har stor makt til å definere hva som er akseptert og ikke.

– Vi har innbyggere som ikke identifiserer seg innenfor kjønnskategoriene han og hun. Da er det også vår oppgave å formulere oss slik at vi dekker hele befolkningen, sier byråden.

Språkrådet skriver i en artikkel på sine egne nettsider at offentlige tjenestepersoner ikke bør ta ordet «hen» i bruk i offentlige tekster helt på eget initiativ.

Les også

Aftenposten mener: På tide med kjønnsnøytrale yrkestitler

Les mer om

  1. San Francisco
  2. Kjønn
  3. California
  4. Språk