Sør-Korea avfyrte varselskudd mot russisk militærfly

Sør-Korea opplyser at de har avfyrt varselskudd etter at et russisk militærfly kom inn i landets luftrom to ganger tirsdag.

Ifølge Sør-Korea kom tre russiske og to kinesiske fly inn i deres luftrom tirsdag morgen. Det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap melder at de fløy over Japanhavet.

Det sørkoreanske forsvarsdepartementet opplyser at de avfyrte nødbluss og to varselsskudd, skriver Reuters.

I tillegg til varselsskudd sendte Sør-Korea opp et jagerfly etter hendelsen.

Luftrommet det gjelder, er over en omstridt øygruppe midt mellom Sør-Korea og Japan, ifølge nyhetsbyrået AP. Dokdo-øyene holdes av Sør-Korea, men også Japan mener det tilhører dem og kaller dem Takeshima-øyene.

Et av de russiske militærflyene skal ha entret sørkoreansk luftrom, men forlatt det etter at det ble avfyrt varselskudd. Deretter skal det ha entret sørkoreansk luftrom igjen 20 minutter senere, som førte til at Sør-Korea avfyrte et nytt varselskudd, ifølge Reuters.

Dette skal være første gang et russisk militærfly har krenket sørkoreansk luftrom. Det er ikke klart om handlingen ble gjort med overlegg.

Sjef for nasjonal sikkerhet i Sør-Korea, Chung Eui-yong, ber Russland om å vurdere hendelsen og svare med passende tiltak. Samtidig truer han med tøffere svar dersom det skjer igjen.

– Vi ser svært alvorlig på denne situasjon, og dersom det skjer igjen, kommer vi til å svare med enda sterkere tiltak, sier Chung i en uttalelse fra presidentens kontor.

Russiske myndigheter har så langt ikke uttalt seg om hendelsen.