Valgkampen hans var i motbakke. Så kom en helt uvanlig advarsel til velgerne.

Jeremy Corbyn har over lang tid fått kritikk for ikke å ha gjort nok for å bekjempe antisemittisme i egne rekker. Advarselen fra en av Storbritannias øverste jødiske ledere kom likevel overraskende.

Jeremy Corbyn ble grillet i en BBC-utspørring denne uken. Han har fått kritikk for ikke å gi en unnskylding til britiske jøder.

Sjefrabbiner Ephraim Mirvis er leder for en av de største jødiske menighetene i Storbritannia. Det er ikke første gang han kritiserer det britiske arbeiderpartiet for å ikke å gjøre nok for å bekjempe jødehat i partiet.

Men advarselen han kom med i The Times denne uken, har likevel vakt oppsikt. Det er uvanlig at en religiøs leder kommer med så sterke politiske signaler rett før et svært viktig valg.

Mirvis mer enn antyder at Labour-leder Jeremy Corbyn er uskikket til å lede landet. Årsaken er at Corbyn ifølge Mirvis har sviktet i håndteringen av antisemittisme i eget parti.

«Hva vil skje med jøder og jødedommen i Storbritannia hvis Labour danner regjering?» spør han.

«En ny gift, godtatt fra toppen, har slått rot i Labour», skriver rabbineren.

Ephraim MIrvis er sjefrabbiner i United Hebrew Congregations of the Commonwealth

– Kan få betydning for valget

Han mener at «nasjonens sjel» står på spill i valget og oppfordrer hver enkelt velger til å granske sin egen samvittighet før de går til valgurnene 12. desember. Da er det parlamentsvalg i Storbritannia.

Helt siden Jeremy Corbyn overtok ledervervet i Labour i 2015, er han blitt anklaget for å ikke slå hardt nok ned på antisemittiske uttalelser fra enkelte partimedlemmer.

Førstelektor Jan Erik Mustad ved Universitetet i Agder sier at det finnes flere eksempler på at partikolleger på ytterste venstre fløy ikke bare har kommet med antiisraelske uttalelser, men også antisemittiske. Noen er blitt kastet ut av partiet eller fått en reprimande.

– Men det finnes også dem i partiet som mener Corbyn har vært for unnskyldende. Det heller bensin på bålet og gjør det vanskelig å komme ut av dette. Det nøles med å ta et oppgjør med disse holdningene, sier Mustad.

Corbyn, som selv har tilhørt ytre venstreside i partiet i årtier, mener derimot at han som leder har tatt et oppgjør med dette. Han har også beklaget egne formuleringer i fortiden. Nå i valgkampen har han lansert et manifest mot diskriminering og fordømt antisemittisme. Etter en BBC-utspørring denne uken ble han kritisert for å ha latt være å be britiske jøder om unnskyldning.

Mustad sier at rabbinerens advarsel kan få betydning i valget, spesielt fordi han har fått støtte fra andre religiøse ledere. Blant annet har erkebiskopen av Canterbury kommentert rabbinerens uttalelser på Twitter.

Boris Johnson leder

Labour sliter allerede på meningsmålingene. En omfattende velgerundersøkelse utført av YouGov for The Times tyder på at statsminister Boris Johnsons parti vil få flertall i Underhuset. Den gir de konservative et klart flertall.

Meningsmålingen viser at Labour mister mange velgere i typiske arbeiderklasseområder i Midt-England, hvor mange stemte for brexit. Mustad tror også Labours nye valgprogram, som han beskriver som «blodrødt», vil skremme mange velgere som frykter skatteøkninger og en voldsom økning i offentlige utgifter.

Statsminister Boris Johnson driver valgkamp på sykehus. Meningsmålingene tyder på at han vinner valget i desember. Men også han må be om unnskyldning for gamle uttalelser.

Også Johnson blir angrepet

– Jeg tror det må være det rødeste valgprogrammet fra Labour noensinne, sier Mustad.

– Tror du Corbyn kommer til å fortsette som partileder om han taper dette valget?

– Man vet aldri lenger, men det kan være slutten på Corbyns ledertid. Hvis de konservative, som har rotet det så til i brexit-saken, kan vinne, sier det mye om en dårlig Labour-strategi, sier Mustad.

Corbyn er imidlertid ikke den eneste som må svare for ting som er sagt og gjort tidligere. Statsminister Boris Johnsons mange kommentarartikler i ulike aviser gjennom mange år er saumfart, og han er blitt anklaget for å ha kommet med upassende og diskriminerende uttalelser mot både alenemødre, muslimer og bestemte nasjonaliteter.

Denne uken ba han om unnskyldning for islamofobiske uttalelser fra folk i Det konservative partiet.