Greta Thunberg: – De hører oss, men handler ikke

– Vi har streiket i ett år, men i bunn og grunn har ingenting skjedd, sa Greta Thunberg da hun møtte pressen etter ankomst til Madrid og FNs klimakonferanse.

Greta Thunberg sammen med andre unge klimaaktivister på konferansesenteret i Madrid.

Den svenske klimaktivisten stilte fredag kveld på pressekonferanse sammen med tre andre unge klimaaktivister. Her etterlyste de handling fra politikerne.

– Vi ville blitt glad for litt handling fra dem som sitter ved makten, sa Thunberg.

På spørsmål om hva millioner av skoleungdom har oppnådd med skolestreikbevegelsen FridaysForFuture, svarte Thunberg:

– Vi har økt folks bevissthet og skapt meninger, og det er et stort steg, men ikke nok. Utslippene fortsetter, og dermed er det ingen seier. Ser du det på denne måten, har vi ikke oppnådd noen ting.

Tumulter på Madrid-stasjon

Det var stor oppstandelse og trengsel på stasjonen da 16-åringen ankom Madrid med nattoget fra Lisboa fredag morgen. Hun ble møtt av et stort medieoppbud, og det ble tilløp til tumulter da hun forsøkte å ta seg gjennom stasjonen der mange skuelystne hadde samlet seg.

Selv kommenterte Thunberg oppstyret med denne Twitter-meldingen:

«Jeg greide å snike meg inn i Madrid. Jeg tror ikke noen så meg. Uansett, det er flott å være i Spania!»

Klimaaktivisten Greta Thunberg under pressekonferansen i Madrid.

Klimamarsj

16-åringen ankom Lisboa tidligere denne uken etter å ha seilt over Atlanterhavet fra USA. Seilturen tok noe lenger tid enn antatt, dermed ankom hun noen dager forsinket til den store klimakonferansen COP25, som for tiden pågår i den spanske hovedstaden.

Men hun rakk den store klimamarsjen i Madrid fredag kveld. En tilsvarende marsj arrangeres i Santiago i Chile, som måtte gi fra seg konferansen på grunn av demonstrasjoner mot regjeringen.

Tidligere på dagen tok Thunberg en tur innom konferansesenteret der klimamøtet foregår. Der sluttet hun seg en til gruppe på rundt 40 tenåringer som arrangerte en sitt-ned-protest med krav om øyeblikkelig handling for å ned klimautslippene.

Greta Thunberg eskorteres gjennom togstasjonen i Madrid fredag morgen etter å ha tatt nattoget fra Lisboa. Hun ble møtt av et stort pressekorps og mange andre skuelystne, og det var til tider trengsel på stasjonen.
Greta Thunberg ankom fredag Madrid og sluttet seg samme dag til andre aktivister på konferansesenteret der klimakonferansen foregår.

– Absurd oppmerksomhet

Til Aftonbladet sier Thunberg at hun ikke er uberørt at den store oppmerksomheten.

– Det er absurd. Jeg ler av det. Jeg forstår ikke hvorfor det er blitt slik, sa Thunberg til avisens reporter, som fikk være med i elbilen som Thunberg og faren Svante bruker i Madrid.

– Jeg liker ikke å være i sentrum hele tiden, men dette er en bra ting, sier Thunberg og viser til at hver gang de skriver om henne, så skriver de også om klimakrisen.

Faren Svante kaller oppstyret for galskap.

– Jeg har aldri sett noe lignende, sier han til avisen.

Les mer om Greta Thunberg: