Verden

Leger frykter for helsen til Assange i britisk fengsel

Mer enn 60 leger skriver i et åpent brev at de er bekymret for Julian Assanges helse, og frykter at Wikileaks-grunnleggeren kan dø i britisk fengsel.

Wikileaks-grunnlegger Julian Assange fotografert i mai 2019.
  • NTB-AFP

Den 48 år gamle australieren sitter fengslet i Storbritannia i påvente av en avgjørelse om hvorvidt han skal utleveres til USA.

I et brev til innenriksminister Priti Patel, ber legene om at Assange skal flyttes fra Belmarsh fengsel sørøst i London til et universitetssykehus. Legene er fra USA, Australia, Storbritannia, Sverige, Italia, Tyskland, Sri Lanka og Polen.

– Vi skriver dette åpne brevet som medisinske leger for å uttrykke våre seriøse bekymringer for den fysiske og mentale helsen til Julian Assange, heter det i det 16 sider lange brevet.

– Kan dø i fengsel

Legene baserer sin vurdering på observasjoner fra øyevinter om Assanges oppmøte i retten den 21. oktober i London, og på en rapport av Nils Melzer, FNs spesialrapportør mot tortur.

Legene er usikre på om Wikileaks-grunnleggeren vil være oppegående nok til å gjennomgå utleveringshøringen som skal skje i februar.

– Dersom en rask utredning og behandling ikke finner sted, har vi reelle bekymringer for at Mr. Assange kan dø i fengsel. Den medisinske situasjonen er dermed presserende, skriver legene.

USA krever Assange utlevert

Da Assange for første gang viste seg offentlig etter seks måneder, i et rettsmøte forrige måned, så helsetilstanden hans ut til å være svekket.

Wikileaks-grunnleggeren søkte i 2012 tilflukt i Ecuadors ambassade i London for å unngå å bli utlevert til Sverige, der han var anklaget for seksuelle overgrep.

Han ble pågrepet i april i år da Ecuador trakk tilbake beskyttelsen.

USA krever Assange utlevert for brudd på spionasjeloven gjennom publisering av store mengder graderte amerikanske diplomatiske og militære dokumenter

Les også

Sverige dropper voldtektssak mot Assange

Les mer om

  1. Storbritannia
  2. Julian Assange
  3. Wikileaks