Verden

VG: Tyrkia nekter å godkjenne NATOs forsvarsplan for Norge

Tyrkia nekter å godta revideringen av NATOs forsvarsplan for Norge, før NATO erkjenner at den kurdiske YPG-militsen er en terrortrussel mot Tyrkia, skriver VG.

Denne uken samles NATOs stats- og regjeringssjefer til toppmøte i London. Generalsekretær Jens Stoltenberg tror på fortsatt samhold i alliansen til tross for uenighet om flere saker for tiden.
  • NTB
  • Hans O. Torgersen
    Journalist

Ledere fra alle de 29 medlemslandene i NATO møtes onsdag og torsdag i London. Toppmøtet ser ut til å bli utfordrende.

Forsvarsallianse oppdaterer jevnlig sine hemmelige forsterkningsplaner for medlemslandene. Planen for Norge stor for tur, men arbeidet er nå stanset etter at Tyrkia nekter å godkjenne den, får VG opplyst fra en sentralt plassert kilde i NATO.

Tyrkia nekter å godta den norske planen før NATO godkjenner deres forsvarsplan og erkjenner at den kurdiske YPG-militsen er en terrortrussel mot Tyrkia, skrier VG.

Når det er ulike synspunkter blant de allierte i NATO, er det enda viktigere at lederne møtes, sier generalsekretær Jens Stoltenberg før toppmøtet onsdag.

– Da er det viktig at vi sitter rundt det samme bordet og diskuterer ansikt til ansikt, svarer Stoltenberg på spørsmål om hvordan det blir å holde alliansen samlet på møtet utenfor London. Han mener ikke alliansen er i ferd med å slå sprekker.

– Jeg ser en allianse som på tross av uenigheter om store og små spørsmål over flere tiår, alltid har greid å stå sammen og beskytte hverandre. Det er i vår interesse, sier Stoltenberg til norske medier i den britiske hovedstaden.

Les også

Tyrkia truer med nye angrep i Syria

Politisk koordinering

Den siste tiden har det vært flere vanskelige saker for alliansen, ikke minst at Tyrkia invaderte kurdiskkontrollerte områder i Syria etter at USA trakk seg ut. Det utløste fordømmelse og stans i våpenleveranser fra de NATO-allierte.

Mangelen på informasjon og koordinering førte også til at Frankrikes president Emmanuel Macron omtalte alliansen som «hjernedød». I etterkant av det foreslo Tyskland at en ekspertgruppe bør se på den politiske og strategiske koordineringen i alliansen. Det forslaget blir et tema på toppmøtet, men det er fortsatt ikke sikkert hva de 29 medlemslandene kan bli enige om denne uken.

– Det er langt fra klart hvordan man kommer til å organisere dette arbeidet. Mitt budskap har hele tiden vært at det heller ikke er det viktigste. Det viktigste er at det er bred enighet om å fortsette å styrke alliansen, spesielt det politiske samarbeidet, sier Stoltenberg.

Les også

Bokanmeldelse: Bunnsolid om Tyrkias sterke mann

Har ikke fått Sahel-spørsmål

Da Stoltenberg var i Paris, sa Macron også at han kunne tenke seg mer samarbeid i Sahel-regionen, der landet leder an i kampen mot ekstremistiske grupper. Stoltenberg ser foreløpig ikke for seg at det er aktuelt med en mer aktiv rolle for NATO der.

– Noen NATO-land er sammen med Frankrike der, men det har foreløpig ikke kommet noen forespørsel fra franskmennene om noen NATO-operasjon. Det har heller ikke vært varslet noe slik til dette møtet, sier generalsekretæren.

Les også

Macron med ny kraftsalve mot NATO etter Stoltenberg-møte

Bruker mer

Et annet tilbakevendende tema i NATO er USAs ønske om at Europa bidrar mer til å dra lasset. Før helgen kunne Stoltenberg opplyse at Canada og de europeiske NATO-landene har planer om å øke sine forsvarsbudsjetter med 400 milliarder dollar innen 2024. Han vil ikke si om det er nok til å gjøre Trump fornøyd.

– Jeg skal ikke si at han er helt fornøyd, men jeg er trygg på at han erkjenner og ser den fremgangen de europeiske landene nå står for.

Les mer om

  1. Jens Stoltenberg
  2. Sikkerhetspolitikk
  3. Tyrkia
  4. Nato