Verden

Kina raser mot Trumps støtte til demonstrantene i Hongkong

Kina truer med å undergrave samarbeidet med USA på viktige områder etter at Donald Trump undertegnet lover med støtte til Hongkong-demonstranter.

Etter flere oppfordringer har president Donald Trump onsdag signert en lov som viser at USA støtter demonstrantene i Hongkong.
  • NTB-AFP-AP

Kinesisk utenriksdepartement har sagt at det vil komme «sterke motreaksjoner» hvis USA fortsetter å blande seg inn i de interne forholdene i Hongkong. Handelssamtalene mellom de to landene kan også komme i fare.

– Undertegnelsen av de to lovene vil undergrave samarbeidet med USA på viktige områder, svarte talsmann for Kinas utenriksdepartement, Geng Shuang, på spørsmål om den amerikanske lovsigneringen vil påvirke de pågående handelssamtalene mellom Kina og USA.

Hva den kinesiske motreaksjonen vil bli, er ennå ikke spesifisert, men talsmannen sier det vil bli kjent «heller før enn senere».

Kina raser

Lovene, som ble godkjent i Senatet og Representantenes hus i USA i forrige uke, uttrykker støtte til demonstrantene i Hongkong, understreker deres rettigheter og truer med sanksjoner ved brudd på disse rettighetene.

Etter at Donald Trump signerte lovene har Kina rast og kalt signeringen en alvorlig innblanding i kinesiske anliggender.

Landet har også kalt USAs handlinger «ekstremt avskyelige» og mener «helt skjebnesvangre intensjoner» ligger bak. Ifølge kinesiske myndigheter er hele folket i Kina og Hongkong imot USA på dette området.

Også lokale myndigheter i Hongkong har beklaget at USA har godkjent lovene.

Kalt inn på teppet

USAs ambassadør Terry Branstad måtte torsdag også inn på teppet i kinesisk UD. Der fikk han overlevert en kraftig protest fra Kinas viseutenriksminister Le Yucheng.

President Trump framstilte det litt annerledes i sin pressemelding.

– Jeg signerte disse lovene i respekt for president Xi, Kina, og folket i Hongkong, sa Trump.

Trump la til at lovene er vedtatt av ham i håp om at ledere og representanter for Kina og Hongkong vil være i stand til å løse sine uenigheter i minnelighet, og at det fører til langvarig fred og velstand for alle.

Markedet åpnet svakt

Bloomberg spådde umiddelbart at signeringen ville ytterligere komplisere det allerede anstrengte forholdet mellom USA og Kina.

Mens mange medlemmer av Kongressen lenge har ytret sin støtte til demonstrantene som krever mer selvstyre for Hongkong, har Trump til nå forholdt seg taus om saken offentlig.

Etter at signeringen ble kjent gikk de store internasjonale børsene svakt tilbake. Mange er trolig bekymret for skjebnen til de skjøre handelsforhandlingene mellom USA og Kina.

Hang Seng-indeksen falt umiddelbart etter åpning torsdag, men tok seg noe inn i løpet av dagen og endte ned 0,2 prosent. Også andre kinesiske børser gikk på en nedtur.

Les også

  1. Brakvalg for demonstrantenes støttespillere. Blir det slutt på bråket i Hongkong nå?

  2. Carrie Lam lover bedre styring i Hongkong

  3. Trump erklærer støtte til demokratibevegelsen i Hongkong

Les mer om

  1. Hongkong
  2. Kina
  3. USA
  4. Donald Trump