Verden

Frustrerte flyktninger til Aftenposten: - Vi hater Ungarn. Vi vil bare vekk.

BUDAPEST (Aftenposten): Statsminister Victor Orban sier Ungarn ikke vil ha «massevis av muslimer i landet vårt». - Vi vil ikke være her heller, svarer flyktningene Aftenposten møter i Budapest.

DSC_0393_doc6m3iy9gd9bpyv9cro12-czdUBRzYRn.jpg
  • Øystein Kløvstad Langberg
    Øystein Kløvstad Langberg
    Europa-korrespondent
Øystein K. Langberg, Aftenpostens korrespondent, i Ungarn

— Vi hater Ungarn. Vi vil bare vekk – til Tyskland, sier Swasan Ebesh (19).For fjerde natt på rad skal hun legge seg på tynne pledd på det møkkete og steinharde gulvet i den varme stasjonshallen i Budapest.

Det tærer på kreftene.

— Jeg vil ha barna på skole. Vi har fire barn her, sier Anwar Mustafa, som sitter noen meter bortenfor.

De er begge medlemmer av samme storfamilie og har flyktet sammen fra Kobane i Syria.

— Vi hadde togbilletter, men kom oss ikke med på toget, sier Ebesh.

Mustafa vifter med togbillettene som har datostempling 1. september.

— Nå er de uten verdi, sier han, og kaster dem ut i luften.

Se videoreportasjen fra Serbia/Ungarn:

Vil ikke ha muslimer

Tidligere torsdag skapte Ungarns statsminister overskrifter da han kom til Brussel for å diskutere flyktningekrisen i EU.

Les også

- Vi vil ikke ha massevis av muslimer i landet vårt

, sa Viktor Orbán, og viste da blant annet til Ungarns historie, som var under ottomansk styre på 1500— og 1600-tallet.Orban, som representerer det nasjonalkonservative partiet Fidesz, var tydelig på at han ikke ville akseptere kritikk av Ungarns flyktningepolitikk, som blant annet innbefatter piggtrådgjerdet landet har bygget mot Serbia.

— Ikke kritiser Ungarn for å gjøre det som trengs, sa han da han møtte pressen i Brussel.

Vet ikke hvordan de skal komme seg videre

Flyktningene Aftenposten snakket med på Keleti-stasjonen torsdag kveld var svært frustrerte. De har fått med seg scenene fra tidligere i dag da desperate flyktninger klamret seg fast til togskinnene da de fant ut at ungarske myndigheter likevel ikke ville la dem passere grensen inn til Østerrike.

Flyktningene trodde toget de satt på skulle til Østerrike, men stoppet i stedet i Bicske, i nærheten av en ungarsk flyktningeleir.

Se video: - I Syria hang de meg opp etter armene. Her i Oslo er vi endelig trygge:

— Nå vet vi ikke lenger hvordan vi skal komme oss videre. Vi vet ikke om det går noen tog eller om de også vil bli stoppet. Og taxi er farlig og veldig dyrt. Vi så hva som skjedde i Østerrike, sier Feras Deeb (30), som sitter ved siden av kona Yasmeen Abdullah (20).

Han sier han tidligere jobbet som lærer i Damaskus og har universitetsutdannelse.

— Nå lever vi som hunder på gaten. Jeg har utslett over hele kroppen, og kona mi har ikke fått gå på do på fem timer. Den ble stengt. Jeg vet ikke hvorfor.