Verden

Lavrov: Vi angriper bare terrormål i Syria

(NEW YORK/Aftenposten): Russlands utenriksminister avviser at landet bomber den moderate opposisjonen i Syria. - Vi har kun IS og andre terrorgrupper som mål, sier han. 

  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg
    Aftenpostens korrespondent i USA

Den russiske utenriksministeren åpner for at en politisk løsning i Syria som innebærer at president Assad går av.

På en pressekonferanse i FN-bygningen i New York gjorde han det klart at Russland er villige til å forhandle om Assads fremtid – så fort den såkalte islamske staten (IS) var beseiret.

— Vår fremste prioritet må være kampen mot IS. Etterpå kan vi ha en lang rekke politiske diskusjoner der alle grupper i landet får delta og legge frem sine syn. Så fort alles interesser er tatt hensyn til, kan spørsmålet om en personlighet eller annen bli løst, sa Lavrov.

- Vi bomber kun IS, al-Nusra og andre grupper

Han benektet flere ganger i løpet av den timelange pressekonferansen at Russland angriper andre mål enn etablerte terrorgrupper i sine bombeangrep i Syria, som tok til på onsdag.

En base tilhørende Ahrar al-Sham ved Idlib ble bombet av russiske bombefly, står det i bildeteksten til dette bildet fra Reuters.

— Vi har kun IS, al-Nusra og andre grupper som FN og Russland har utpekt som terrorgrupper som mål. Interessant nok står ikke IS på FNs terrorliste fordi USA mener at det er en del av Al-Qaida. Men vår informasjon tilsier noe annet, sa Lavrov.Men hvem er det egentlig som kan defineres som terrorister i Syria?

Les også

Professor: Alle i Syria kjemper mot terrorister, men de er uenige om hvem terroristene er

Nekter for å ha bombet grupper som er trent av amerikanerne

Han benekter dermed amerikanske påstander om at russiske luftangrep har rammet Assad-fiendtlige grupper som ikke står på FNs terrorliste.

På spørsmål om Russland har bombet grupper som mottar opplæring av den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA, sa han at det er noe som ikke stemmer.

Russland har en liste over terrorgrupper

En talsmann for den russiske presidenten sa tidligere torsdag at de har rettet angrep mot islamistiske ekstremist-mål i henhold til en liste over vedkjente terrorgrupper.

Sergej Lavrov satt i en time og svarte på spørsmål fra pressen i FN-bygnignen torsdag.

— Disse organisasjonene er velkjente og målene er valgt ut i samarbeid med Syrias væpnede styrker, sa Dmitrij Peskov ifølge al-Jazeera.

Bombet mer moderate islamister

En av gruppene som kan være på denne listen er gruppen Ahrar al-Sham. Reuters har lagt ut bilder fra det som skal være en bombet Ahrar al-Sham-base ved Idlib.

Ahrar al-Sham er en gruppe som har samarbeidet både med Nusra-fronten, IS og Den frie syriske hæren, ifølge Stanford University, som har forsøkt å kartlegge militante grupper i Syria.

— Selv om gruppen ønsker å etablere et styre som følger sharia, så ses de på som et mer moderat islamistisk alternativ til al-Nusra og IS, skriver Stanford University.

Får vi informasjon vi kan stole på? Les Aftenpostens kommentator Helene Skjeggestad:

Les også

Kampen om sannheten startet samme dag som bombene falt

Ikke aktuelt å bombe også i Irak

Lavrov gjorde det under pressekonferansen også klart at Russland ikke har noen planer om å utvide bombeangrepene til også å omfatte mål i Irak.

— Vi er et høflig folk. Vi går ikke inn et sted uten å bli invitert først, sa han og humret.

Russland har denne uken gjort et stort poeng av at Syrias myndigheter har bedt om russisk hjelp i kampen mot terrorgrupper.

— USA og koalisjonen har bombet syriske mål i ett år uten noen form for godkjennelse fra Sikkerhetsrådet. Frankrike og andre sier at de gjør dette som et slags preventivt selvforsvar, men de har ikke klart å bevise at noen av gruppene de bomber har planlagt angrep mot dem, sa Lavrov.

- Full forståelse mellom USA og Russland

Han sier likevel at USA og Russland har tatt flere steg denne uken for å opprette et militært samarbeid i Syria-operasjonene.

— Møtet mellom president Obama og president Putin på mandag var svært vellykket. Begge landene har full forståelse for hverandre, selv om man kanskje ikke får inntrykket av det etter å ha lest medienes dekning de siste dagene, sa han.

- Useriøst å kreve Assads avgang nå

Selv om Lavrov åpner for en syrisk fremtid uten Assad, gjorde han det klart at Russland avviser ethvert forslag om å kreve den syriske presidentens avgang nå på kort sikt.

— Det er useriøst å kreve at han går av før man har tatt hånd om IS. Ble Irak et bedre sted etter at Saddam Hussein ble henrettet? Ble Libya et bedre sted etter at Gadafi ble myrdet? Hva får noen til å tro at Syria vil bli bedre uten Assad? spurte han.

Flere ganger gjentok han at kampen mot IS må stå øverst på enhver prioriteringsliste.

— IS ønsker å etablere et kalifat fra Portugal til Pakistan og alt imellom. Vi må stanse dem, sa han.

Reporter i Oslo: Tor Arne Andreassen