Verden

- Klart jeg er fornøyd. Jeg er veldig fornøyd!

(LAS VEGAS/Aftenposten): Presidentkandidat Bernie Sanders (74) ble hyllet av flere hundre fans i Las Vegas etter presidentdebatten i natt.

Bernie Sanders ble hyllet av tilhengere på Wynn-hotellet i Las Vegas etter nattens debatt. KRISTOFFER RØNNEBERG

 • Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA

— Klart jeg er fornøyd. Jeg er veldig fornøyd!

Mer rakk ikke Bernie Sanders si til Aftenposten før han ble overfalt av jublende tilhengere i ett av konferanserommene på Wynn Hotel i Las Vegas, noen minutter etter at nattens debatt var over.

Hillary Clinton sto i sentrum i Demokratenes debatt, men utfordres av Bernie Sanders. John Locher

Et hundretall mennesker hadde samlet seg for å følge debatten på storskjerm, og entusiasmen var øredøvende da han høstet applausen og lovet dem at han vil kjempe for en "politisk revolusjon" i USA.

I motsetning til i det såkalte "spin-rommet", der politikernes betalte medarbeidere snakker opp kandidatene sine etter debatten, var Sanders-konferanserommet fullt av frivillige som hadde reist til Las Vegas for å følge debatten.

— Jeg har sjekket med alle kandidatene, og han er den som oppfyller alle kravene våre til en presidentkandidat, sier Sue Phillips (57), en av mange sykepleiere som hadde tatt turen til gamblingbyen for å vise sin støtte til den selverklærte sosialdemokraten.

 • Aftenposten vurderte kandidatene før nattens debatt. Slik lå «upålitelige» Clinton og «for gamle» Sanders an på forhånd.

Hillary fikk e-poststøtte fra Sanders

Selv om alt handlet om senatoren fra Vermont i konferanserommet, var det Hillary Clinton som sto i sentrum, både bokstavelig og billedlig talt, på debattscenen.

Sykepleier Sue Phillips (57) tok turen til Las Vegas fra San Diego, California, for å heie på Bernie Sanders. KRISTOFFER RØNNEBERG

Men temaet som har preget valgkampen hennes siden mars — bråket rundt e-postene hun sendte og mottok da hun var utenriksminister — var ikke noe de andre kandidatene ønsket å angripe henne for.— Jeg tror det amerikanske folk er lut lei av å høre om de forbaskede e-postene dine! sa Sanders, som ligger på andreplass på meningsmålingene.

Han ble belønnet med et takk og et håndtrykk av en lattermild Clinton.

— Klimaendringene vår største sikkerhetsrisiko

Men kandidatene — Clinton, Sanders, tidligere Maryland-guvernør Martin O´Malley, tidligere Virginia-senator Jim Webb og tidligere Rhode Island-senator Lincoln Chafee — viste at de har svært ulike syn på en rekke områder.

Sanders, som har lykkes i å bygge opp en imponerende grasrotbevegelse i flere viktige delstater, var den eneste av kandidatene som tok opp klimaendringene som et hovedtema.

— Klimaendringene er reelle. De skyldes menneskelig aktivitet, sa han.

I motsetning til de andre kandidatene gjorde han det også klart at han anser klimaendringene som vår tids største sikkerhetstrussel.

Hillary Clinton angrep våpenlobbyen og angrep Bernie Sanders for å ha tatt den i forsvar flere ganger. John Locher

— Look to Norway!

Både Clinton og Sanders hadde som et hovedtema at de ønsker å kjempe for bedre kår for USAs middelklasse. Begge nevnte også betalt barselpermisjon og overbefolkningen i landets fengsler som store problemer for landet.

Sanders, en selverklært sosialdemokrat, var tydelig på at USA burde se til Skandinavia for inspirasjon for et mer rettferdig fordelingssystem.

— Vi bør se til Danmark, Sverige og Norge og lære av hva de har oppnådd for befolkningen der, sa han.

— Jeg elsker Danmark. Men vi er ikke Danmark, vi er USA, sa hun.

Martin O´Malley har slitt med å få oppmerksomhet før nattens debatt. Han var fornøyd med egen innsats etterpå. KRISTOFFER RØNNEBERG

O´Malley til Aftenposten: Fikk vist at vi er flere enn to kandidaterNattens debatt var en mulighet for O´Malley, Webb og Chafee, som nærmest ikke har noen registrert støtte på meningsmålingene, til å vise seg frem for et nasjonalt publikum. Men ingen av dem klarte å hevde seg på betydelig vis, selv om O´Malley etter debatten fortalte Aftenposten at han hadde markert seg.

— Jeg tror det amerikanske folk i kveld fikk se at denne valgkampen handler om flere enn to personer i Det demokratiske partiet, fortalte han Aftenposten.

Chafee hadde en svært dårlig debatt, og rotet det til for seg selv da han forklarte hvorfor han stemte for en kontroversiell deregulering av finanssystemet i 1999 ved å skylde på at han var «fersk i Senatet».

Clinton angrep Sanders på våpenkontroll

Våpenkontroll var også et sentralt tema i debatten. Etter masseskytingen i Roseburg, Oregon har våpenvolden i USA igjen blitt et hett politisk tema.

— Det er på tide at hele landet tar et oppgjør med NRA, sa Clinton, i et overraskende hardt angrep på den mektige våpenlobbygruppen.

Hun gikk også til angrep på Bernie Sanders, som gjentatte ganger har tatt våpenindustrien i forsvar. På spørsmål om senatoren fra Vermont har vært tøff nok på dette området, svarte hun:

— Ikke i det hele tatt.

Visepresident Joe Biden har ennå ikke kunngjort hvorvidt han stiller som presidentkandidat, og deltok dermed ikke i debatten.

Trolig kunngjør han denne uken om han ønsker å delta i valgkampen eller ei.

 1. Les også

  I natt møtes «upålitelige» Hillary Clinton og «for gamle» Bernie Sanders til duell

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Dette måtte Hillary Clinton betale for Sanders-støtten

 2. VERDEN

  Kan Trump skremme Sanders til å bli glad i Hillary Clinton?

 3. VERDEN

  Demokratisk partitopp: Clinton kjøpte seg innflytelse over partiet

 4. VERDEN

  Bernie Sanders gir opp nominasjonskampen

 5. VERDEN

  Opp som en utenriksminister, ned som en presidentkandidat

 6. VERDEN

  Kaine blir Clintons visepresidentkandidat