Verden

Pavens granskere utsatt for innbrudd og vrangvilje

Driften av store deler av Vatikanet preges av regnskapsknep, sløsing, gjenstridige kirketopper og grådighet, skal man tro to nye bøker.

Pave Frans holdt tirsdag messe i Peterskirken til minne om kardinaler og biskoper som er gått bort det siste året.
 • Kjetil Hanssen
  Kjetil Hanssen
  Journalist

De to bøkene kommer ut denne uken, og Vatikanet gruer seg til omtalen.

En god stund har det vært kjent at to italienske forfattere hevder å sitte på avsløringer om en intern krig i Den katolske kirke. Stridighetene skal pågå om pave Frans' kamp mot korrupsjon.

Granskere arrestert

Mandag ble to av pavens håndplukkede granskere, Lucio Ángel Vallejo Balda og Francesca Chaouqui, arrestert av Vatikan-politiet. De er mistenkt for å ha lekket opplysninger til forfatterne Gianluigi Nuzzi og Emiliano Fittipaldi. Bøkene kommer senere i uken, men noe av innholdet er begynt å sive ut i mediene. Nuzzis bok heter «Kjøpmenn i tempelet» mens Fittipaldis boktittel er «Grådighet».

Her er noe av det som er kommet frem:

Il Tempos overskrift spiller på uttrykket som brukes når en ny pave er valgt, men sier istedet «Vi har ravner».
Paven ble forrådt. Frans' forrædere, heter det på førstesiden av Libero.
 • Pavens granskere fant ut at Vatikanets eiendommer var verdt 25 milliarder kroner, syv ganger mer enn hva som fremkom i regnskapene.
 • Utleieprisene var ofte langt under markedspris, og mange kardinaler og toppbyråkrater bodde gratis.
 • Da granskerne ikke fikk noen informasjon om finansene til dem som arbeider med helgenkåringer, frøs de bankkontiene deres i Vatikanbanken.
 • I mars i fjor var det innbrudd i granskernes kontorer. Dokumenter ble stjålet. Tyvene visste i hvilket skap de skulle lete.
 • Kardinaler i toppsjiktet har ofte leiligheter på opptil 400 m². Da en eldre prest ble langtidsinnlagt på sykehus, benyttet Vatikanbyens nestkommanderende, Giuseppe Sciacca, anledningen til å rive ned veggen inn til naboens bolig og slik sikre seg ekstra plass. Da presten ble utskrevet, fant han eiendelene sine pakket i esker. Pave Frans degraderte Sciacca og tvang ham til å flytte ut.
 • En stiftelse for å støtte et sykehus skal ha betalt 1,8 millioner kroner for å pusse opp den samme boligen – som beskrives som en mega-loftsleilighet.
 • I 2013 ble 3,5 millioner kroner samlet inn for å hjelpe fattige sluset inn på skjulte konti som har vært brukt til interne Vatikan-utgifter.
 • I juni 2013 skrev fem revisorer i en rapport til pave Frans: Hellige far, ... Det er en total mangel på åpenhet i regnskapene hos både Pavestolen og Vatikanstaten. Kostnadene er ute av kontroll.»

Hardt ut mot forfatterne

Pavestolen har sendt ut en pressemelding om arrestasjonene av de to granskerne som er mistenkt for å ha lekket informasjon. Der heter det at kvinnen, Francesca Chaouqui, er løslatt fordi hun har samarbeidet. Hun har selv sagt til italiensk presse at hun er uskyldig. Den hellige stol har også gått hardt ut mot de to forfatterne og utelukker ikke at Vatikanet vil be italiensk politi etterforske dem.

— Publikasjoner av denne type bidrar ikke på noen måte til klarhet og sannhet. I stedet skaper de forvirring og tendensiøse tolkninger. Vi må ikke begå den feil å tro at dette er en fremgangsmåte for å hjelpe paven i hans oppdrag, heter det i uttalelsen fra pavestolen.

Dette skrev Aftenpostens kommentator Per Anders Madsen kort tid etter at Frans var valgt:

Les også

Håp om ryddesjau

Pave Frans tok opp en rekke betente temaer da han nylig besøkte USA:

Les også

- Dødstraff må oppheves

— Avgjør kirkens fremtid

Forfatteren Nuzzi beskriver i en pressemelding fra sitt amerikanske forlag situasjonen som en krig mellom pave Frans og dem som vil «beholde kontrollen og fortsette med sin umoralske forretningspraksis».

— Det er en krig som vil avgjøre kirkens fremtid. Taper han slaget mot verdslige interesser og utpressing, kan det hende pave Frans går av, som sin forgjenger, uttaler Nuzzi.

Interessert i utenriksstoff? Følg Aftenpostens utenriksredaksjon på Facebook

Les også

 1. Paver, motpaver, ikke-paver, nesten-paver og én fabelpave

 2. Ooops, Paven er visst kjemiker

 3. Slik velges ny pave