Seks drept i skyting under 4. juli-parade i Illinois. Politiet har pågrepet en 22-åring.

Politiet har pågrepet en mann på 22 år etter skytingen mot et 4.-juli-opptog i en Chicago-forstad.

En kvinne i Highland Park tørker tårer etter at 4. julifeiringen endte i blodbad da en skytter begynte å skyte på byens opptog.

Først helt kort om hva som har skjedd:

  • En skytter angrep et 4.juli-opptog i en velstående forstad nord for Chicago.
  • Hundrevis av politifolk jaktet i timesvis på en spedbygget hvit ung mann. Et gevær ble funnet på et tak.
  • Like før kl. 02 natt til tirsdag norsk tid oppga politiet at de har pågrepet en 22 år gammel mann. Han skal ha dype røtter i lokalsamfunnet.
  • Seks er bekreftet drept. Omtrent 30 skal være fraktet til sykehus. Minst fem av de drepte er voksne.
  • President Joe Biden sier han er rystet og at epidemien med våpenvold må bekjempes.

Amerikanerne feirer sin uavhengighetsdag 4. juli. I forstaden Highland Park nord for Chicago i Illinois skulle dagen markeres mandag med folkefest og parade i sentrum.

Opptoget startet kl. 10 lokal tid. Drøyt ti minutter senere drønnet en rekke skudd fra et tak. Et vitne forteller til CNN at han hørte mellom 20–25 skudd.

Innbyggerne i Highland Park ble bedt om å holde seg unna sentrum.

Tilsølt av blod

Mange hundre rømte i panikk. Flere var synlig tilsølt av blod. Igjen langs fortauene sto barnevogner, barnesykler og blant annet en hjelm med askepottmotiv. Pikniktepper, hagestoler, vannflasker og kaffekopper lå strødd.

Folk som hadde møtt opp for å se eller delta i paraden, løp fra stedet da skytingen startet. Filmklipp på sosiale medier viser blant annet et ungdomskorps som spiller. I det korpset går forbi et kryss, begynner smellene fra et skytevåpen å høres over musikken. Folk som har slått seg i campingstoler langs ruten, spretter opp og flykter.

Småbarnsfaren Shawn Cotreau hadde reist fra Boston med ektefellen og tre barn på 11, 9 og 2. De hadde satt opp stoler for å følge paraden da de hørte skudd i nærheten. Til New York Times forteller 47-åringen at de bare satt noen få meter fra gjerningspersonen. Han skal ha vært på taket av en butikk.

– Jeg klarer ikke å få bildet av ham ut av hodet, forteller Cotreau.

Han sier skytteren hadde et stort våpen.

Ifølge Cotreau hadde ikke paraden nådd området der de satt da skytingen begynte.

– Jeg var rett ved ham. Det stoppet aldri. Jeg følte at skytingen pågikk i minst tre minutter i strekk før han ladet på nytt, sier han.

Så korpset løpe

Carrie Mangoubi var der med tre små barn og en niese. Storavisen The Chicago Tribune har snakket med henne. Først så hun korpset løpe ned gaten. Deretter kom politiet og brannbiler motsatt vei.

– Det falt meg ikke en gang inn at det kunne være en skytter, sier hun.

Da noen ropte at det var et skytter, grep hun barna og løp til bilen. Hun og familien har flyttet til North Highland fra mer sentralt nabolag i Chicago blant annet fordi de ville bo med barna i et tryggere nabolag.

– Hvordan forklarer du dette til små barn, spør hun nå.

– Det er panikk i hele byen. Alle er helt satt ut, sier Adriene Drell til Chicago Sun Times. Hun har tidligere vært journalist for avisen og ble vitne til skytingen.

– Det var en stille, fredelig og fin morgen. Folk koste seg med paraden. I løpet av sekunder var freden brutt. Det er skremmende, sier hun.

Mandag kveld bekrefter lokale myndigheter at seks personer er drept. Minst 24 personer er fraktet til sykehus med skader. Et sykehus melder at de har tatt i mot 26 pasienter. Et annet har tatt imot fem. Det er ikke sikkert alle disse har skuddskader.

I gatene sto eiendelene igjen etter at folk flyktet i panikk.
Store politistyrker rykket ut til åstedet.
Flere hundre politifolk leter nå i store områder etter gjerningsmannen.

Mistenkt gjerningsmann arrestert

– Det ser ut til at gjerningspersonen har skutt fra et tak, sa Chris Covelli ved sheriffkontoret til Chicago Sun Times.

Vitner forteller også til TV-kanaler at de så skuddene komme fra et tak.

Gjerningspersonen var på frifot en tid etter angrepet. Samtidig gikk politiet ut med at de var på jakt etter én mistenkt: En spebygd, hvit mann med langt, svart hår.

Kort tid senere pågrep politiet en person som passer denne beskrivelsen, etter en kort biljakt.

Ber folk holde seg unna

Det lokale politiet ba folk holde seg unna området.

Ordfører Nancy Rotering bekreftet på Twitter at det hadde vært en hendelse i Highland Park. Også hun ba folk holde seg unna området.

Hun opplyste samtidig at 4. juli-feiringen er avlyst.

Det er den også i nabobyen Evanston, der det kjente Northwestern-universitetet ligger.

Highland Park er en velstående småby med rundt 30.000 innbyggere. Den er blant annet kjent for at mange basketstjerner har bodd her, blant andre Michael Jordan. Byen ble også brukt som innspillingssted for filmen Alene Hjemme.

– Det finnes ikke ord for den type monster som ligger og venter og skyter inn i en mengde av familier med barn som feirer en høytidsdag i sitt lokalsamfunn, sier guvernør J.B. Pritzker i en uttalelse om skytingen.

USAs president Joe Biden er orientert om skytingen. Han sier han og førstedamen Jill er sjokkert over at det igjen har vært «en meningsløs skytehendelse». I en uttalelse uttrykker han sin støtte til de rammede.

Biden har henvendt seg til lokale myndigheter med tilbud om hjelp fra den føderale staten.

I slutten av juni vedtok Senatet innstramminger i regelverket for våpen. Biden nevner dette og sier at dette vil redde liv.

– Men det er mye mer arbeid som gjenstår. Jeg vil aldri gi opp kampen mot epidemien av våpenvold, sier Biden.

Senere på dagen holdt han tale på plenen ved Det hvite hus. Militære familier var bedt til grilling i anleding dagen. Han gikk ikke direkte inn på tragedien i Illinois, men sa om USA:

– Vi har alltid reist oss fra oss våre verste kriser.