Verden

De er allierte i kampen mot IS - nå er militsen anklaget for bortføring av over 600 mennesker

Støttespillere av Kata’ib Hizbollah i Irak - en iranskstøttet sjiamilits - demonstrer i Bagdads gater på Al-Quds-dagen 2. august 2013. Nå er militsen anklaget for å ha bortført over 600 mennesker.

AMMAN (Aftenposten): FNs høykommissær for menneskerettigheter oppfordrer irakske myndigheter til å finne og frigjøre dem.

  • Silje Rønning Kampesæter
    Silje Rønning Kampesæter

– Dette ser ut til å være det verste – men langt fra den første – av denne typen hendelser som involverer uoffisielle militser som kjemper sammen med regjeringsstyrker mot IS, sa FNs høykommissær for menneskerettigheter Zeid Ra’ad Al Hussein 5. juli.

FNs høykommissær for menneskerettigheter Zeid Ra’ad Al Hussein.

Han sikter til meldinger de har fått om at over 600 mennesker er bortført og oppfordrer den irakske regjeringen til å ta hendelsene på alvor for å hindre at det skjer igjen og ikke minst for å stille overgriperne til ansvar.

  • «Konfrontert med IS’ ekstreme brutalitet er vi ganske enkelt blitt lemfeldige med hvem vi allierer oss med» skriver Henrik Thune i denne kronikken om Vestens allierte.

Anklager sjiamilits

Bortføringen skal ha skjedd 1. juni. Irakske styrker, med støtte fra den USA-ledede koalisjonen, hadde jobbet i litt over en uke med å gjenerobre Falluja da – ifølge vitner – rundt 8000 mennesker la på flukt fra den irakske landsbyen Saqlawiyah, nær Falluja. Av disse skal det ha vært rundt 1500 menn og gutter over 14 år.

Ifølge FN ble den flyktende folkemengden hyllet over høyttalere av det som så ut til å være en rekke med regjeringsstyrker. De ropte til at landsbybeboerne ikke trengte å frykte dem. Da flyktningene kom nærmere, har vitner imidlertid fortalt at bak det irakske flagget, skjulte flagget til sjiamilitsen Kata’ib Hizbollah seg.

Sjiamilits fra The Popular Mobilization Forces (PMF) er på vei mot frontlinjen for å kjempe mot IS i Samaraa-ørkenen i Irak.

Den iranskstøttede gruppen står på USAs terrorliste, men er også en del av en del av Popular Mobilization Forces (PMF) en samlebetegnelse brukt om alle militsene som kjemper sammen med irakske styrker mot IS.

Frykter for livet til de over 600

Mennene og tenåringsguttene ble skilt fra kvinnene og barna – sistnevnte ble ført til leirer for internt fordrevne, drevet av myndighetene.

Mennene og tenåringsguttene ble tatt med til et lagerhus og deretter flyttet gjentatte ganger over de neste fire dagene.

En politimann plaserer det irakske flagget ved siden av det grønne flagget tilhørende en av sjiamilitsene under paraplybetegnelsen Popular Mobilization Forces (PMF), utenfor Falluja 28. may 2016.

Flere vitner forteller, ifølge FN, at mishandlingen og torturen startet umiddelbart. Menn ble stappet inn i små rom eller haller, noen ganger mer enn 60 til et rom. De ble nektet mat og vann, og det var liten eller ingen ventilasjon. Da de spurte om vann eller mat eller luft, ble de mishandlet av militsmedlemmer og fortalt at deres behandling var «hevn for Camp Speicher» (et IS-angrep som drepte over 1500 kadetter i det irakske luftforsvaret - journ.anm.) - og slått med spader, pinner, og rør.

5. juni ble gruppen delt i to: 605 ble fraktet til samme leir som kvinnene og barna, mens den andre gruppen fortsatt ikke har kommet til rette.

Torturer, lemlesting og henrettelser

Rollen til PMF er mye kritisert, både internt og internasjonalt, ettersom blant annet Kata’ib Hizbollah står på USAs terrorliste i tillegg til at de fleste gruppene av dem er sjiamilits. Noe som skaper frykt blant befolkningen i byer som Falluja, hvor majoriteten av menneskene er sunnier.

Menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch (HRW) har dokumentert og kartlagt flere overgrep begått av sjiamilitser i Irak, inkludert de som skal ha blitt begått siden gjenerobringen av Falluja startet 23. mai.

– Vi har blant annet snakket med folk som har blitt holdt fanget av PMF, lokale politikere og journalister, forteller Ahmed Benchemsi kommunikasjonssjef for Midtøsten og Nord-Afrika i HRW til Aftenposten.

Han sier de har mottatt troverdige påstander om utenomrettslige henrettelser, mishandling av ubevæpnede menn, forsvinninger og lemlestelse av lik under Falluja-operasjonen.

Over 85.000 mennesker har flyktet siden operasjonen startet.

Misfornøyd med myndighetene

FN sier de har en liste med navn på 643 savnede menn og gutter, samt 49 andre som antas å ha blitt henrettet eller torturert til døde i den innledende fasen av bortføringen. I tillegg mener stammeledere at det er rundt 200 til, hvis navn de ikke har fått samlet inn, som også er savnet. Nå oppfordrer FN irakske myndigheter til å finne og frigi dem.

4. juni sa Iraks statsminister Haider al-Abadi at en etterforskning var satt i gang og noen få dager senere kom meldingen om at arrestasjoner hadde blitt gjort. Men hverken FN eller HRW er fornøyd med innsatsen.

– De sier at en kommisjon etterforsker anklagene og at noen få er
blitt arrestert. Som en reaksjon har vi sendt flere brev og spurt om hvem som er med i kommisjonen, for å avgjøre er den er uavhengig, hvordan jobber den? Hva er målene? Går etterforskningen høyere opp i systemet? Det er ikke interessant dersom det bare foregår på et lavere nivå. Hele kommandokjeden må etterforskes, sier Benchemsi ved Human Rights Watch.

Så langt har de ikke fått noen svar. Talspersonen til Popular Mobilization Forces (PMF) avviser alle anklagene.

Løper IS’ ærend

Både Human Rights Watch og FN er bekymret for den manglende ansvarliggjøringen. Først og fremst fordi det er anklager om brudd på både menneskerettigheter og krigsretten, men også fordi Mosul etter alt å dømme er neste mål for myndighetene.

– Jo mer slikt skjer i en pågående konflikt, desto større er sannsynlig for at det vil skje igjen. Og Mosul er noe helt annet enn Falluja. Det er en by med 1,5 millioner mennesker, sier Benchemsi.

FNs høykommissær understreket også at forbrytelsene ikke bare er avskyelig i seg selv, men også helt mot sin hensikt da de gir IS en propagandaseier, og presser folket inn i terrorgruppens armer.

– Det øker sannsynligheten for en fornyet syklus med sekterisk vold, sa Al Hussein.

Ønsker du flere nyheter fra vår Midtøsten-korrespondent? Følg henne på Facebook, Instagram og Twitter.

Få med deg det som skjer i verden. Følg Aftenposten Verden på Facebook og Twitter.

Her får du flere saker vi har publisert om Falluja:

27. mai: USA hevder å ha drept IS-leder i Fallujah

31. mai: FN-topp: IS bruker trolig sivile som menneskelige skjold i Falluja

2. juni: Hevder IS har drept 130 irakske soldater i kampen om Falluja

5. juni: Irakske styrker fant massegrav ved Falluja

26. juni: Iraks hær: – Falluja er befridd fra IS

Les mer om

  1. Den islamske staten (IS)
  2. Irak
  3. Human Rights Watch
  4. Midtøsten
  5. FN