Verden

Den villeste byen i Det ville vesten hadde tøffere våpenlover enn Kansas har i dag

DODGE CITY (Aftenposten): De legendariske sheriffene Wyatt Earp og brødrene Masterson ville ikke ha noe av at hvem som helst bar våpen i Dodge City. I dag er det annerledes.

To ganger om dagen er det revolverduell på museet i Dodge City, det er langt oftere enn i virkeligheten.
  • Gunnar Kagge
    Gunnar Kagge
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Litt eldre lesere, de født før første halvdel av 1960-tallet har et nært forhold til Dodge City. Mens vi hadde én TV-kanal å velge mellom (av eller på), var Kruttrøyk på lørdager ukens høydepunkt. Marshall Matt Dillon og hans assistent Festus ryddet opp i byen hver uke, de slemme fikk sin straff og de snille kunne leve trygt til neste lørdag.

Ken Curtis, kjent som Festus, hos Erik Bye.

Aftenpostens Gunnar Kagge sykler USA fra kyst til kyst for å snakke med velgerne og skrive om både sykkeltur og USA som reisemål. Følg ham som Sykkelgunnar på Facebook, eller på denne siden.

En syndens pøl

Miss Kitty drev sin saloon i Dodge, tilsynelatende uten prostitusjon, gambling og flatfyll.

Virkelighetens Dodge City var langt grovere, men med mindre skyting. Kanskje overraskende for mange, våpenlovene i denne byen som enten ble
kalt «Kvegbyenes dronning», eller «en syndens pøl», alt etter hva slags øyne man så byen med, var strengere i 1870-årene enn i dag.

De ti siste årene har Kansas liberalisert allerede ganske løse våpenlover kraftig: Myndighetene skal ha gode grunner for å nekte noen å kjøpe våpen. Hvem som helst kan bære våpen åpenlyst. I april i fjor signerte guvernør Sam Brownback en lov som bekrefter at alle har en grunnlovsfestet rett til å bære skjulte våpen. Ved siden av ham sto en representant for våpenlobbyen NRA.

Noe slikt ville ikke legendariske Wyatt Earp eller brødrene Masterson godtatt. De er blant de best kjente revolvermennene fra Det ville vesten. Gjennom livet jobbet de på begge sider av loven, i Dodge stort sett som lovens håndhevere.

Gjorde opp med nevene

Og det trengtes tøffinger for å holde lov og orden. Dodge var endestasjon for de store kvegdriftene fra Texas. I byen ble kveget lastet på tog og fraktet videre til de store slaktehusene nordpå. Ved veis ende fikk cowboyene betalt. Og de brukte pengene som fulle sjømenn.

Dodge kunne tilby tørste og slitne menn med penger øl, brennevin, gambling og kvinner. Det er en eksplosiv blanding. Og det smalt ganske ofte, men ikke fra skytevåpen. Stort sett måtte krangler om pokerpotter og kvinner gjøres opp med nevene.

– Jeg tror sheriffen i Dodge - dersom han hadde levd i dag - ville ment at vi trenger en form for våpenkontroll, sier Adam McAelwayn som spiller sheriff i museumbyen Dodge.

– 1870-årene hadde alle våpen, men i Dodge fikk man innført begrensninger, noe som blant annet betød at ingen kunne ha med seg våpen hvis de skulle gå på en bar og drikke, forklarer han.

  • USA har flere sivile våpen per innbygger enn noe annet land. Har reform støtte i folket? Her er noen grunner til at USA ikke vedtar strengere våpenlover

Leverte våpen i «garderoben»

For lovens håndhevere forbød nemlig våpen i Dodge City. Cowboyene kom sørfra, og krysset de toglinjene for å komme inn i byen måtte de levere fra seg skyterne. Det var omtrent som å henge fra seg jakken i en garderobe. Man leverte revolveren og fikk en «kvittering». Det kunne skje i stallen eller hos sheriffen.

Å være bevæpnet ble straffet strengt. Lovens håndhevere kunne uten videre skyte for å drepe om noen brøt loven.

Tre skytedrap i året

Mytene om revolvermennene og duellene er åpenbart sterkt overdrevet. I kvegbyene Witchita, Abilene, Dodge og Ellsworth ble det drept 45 mennesker med skytevåpen mellom 1870 og 1885, ifølge en artikkel i The Guardian.

I 2015 ble det begått 109 mord i Kansas, 91 av dem med skytevåpen.

Med andre ord, forbudet ser ut til å ha virket.

Fortsatt en kvegby

Men noe er som før i Dodge. Byen lever fortsatt av storfe. To av USAs største kjøttleverandører har slakterier i byen og er de klart største arbeidsgiverne.

Dyrene både kommer og sendes videre i lastebiler.

Selve kvegdriften hadde en svært kort blomstringstid. Den begynte da toglinjen nådde Dodge i 1872. Men oksene fra Texas hadde med seg en flått som angrep det lokale kveget og førte til sykdom. I 1885 forbød myndighetene storfe fra Texas.

Folkene i Dodge begynte med storfe på egen hånd, i tillegg til annen gårsdrift. Gamblerne, de prostituerte og revolvermennene flyttet videre vestover, mens Dodge ble en ganske søvnig småby.

Les mer om

  1. Sykkelgunnar tvers over USA
  2. USA