Verden

Derfor er det viktig for NATO å beholde urokråka Tyrkia i alliansen

BRUSSEL (Aftenposten): Enkelte eksperter vil ha Tyrkia ut av NATO, men ingenting tyder på at det vil skje. – Det må en veldig stor krise til før det blir snakk om å kaste ut Tyrkia, sier journalist og analytiker Brooks Tigner.

stoltenberg22-YlStrO5Tch.jpg
  • Øystein Kløvstad Langberg
    Øystein Kløvstad Langberg
    Europa-korrespondent

Mens NATO-sjef Jens Stoltenberg snakker om samhold og solidaritet med Tyrkia, mener flere av landene i realiteten at tyrkerne gikk for langt da de skjøt ned et russisk kampfly i forrige uke.

– Alle medlemmene uttrykte at de støttet Tyrkias rett til å forsvare seg selv, men det var ingen voldsom entusiasme for den tyrkiske reaksjonen, sier en NATO-kilde om det ekstraordinære møtet som ble holdt etter hendelsen.

Også en annen kilde Aftenposten har snakket med, bekrefter dette.

– Det var ingen uenighet om Tyrkias rett til å forsvare seg selv eller at flyet var i tyrkisk luftrom, men det var noe bekymring. Nedskytingen er ganske klart en del av en tyrkisk agenda som ikke bare har med luftrom å gjøre, men med hva russerne har gjort mot turkmenere inne i Syria. Dette var ikke ideelle omstendigheter for å gå til en massiv konfrontasjon med Russland.

Kritiske grekere

Mens flere land i øst ga uttrykk for at de synes nedskytingen var på sin plass, skal Italia, Frankrike og Hellas ha vært blant landene som uttrykte bekymring.

Søndag kveld kom noe av dette til overflaten da den greske statsministeren Alexis Tsipras kom med offentlig kritikk av tyrkerne.

– Heldigvis er ikke våre piloter like uberegnelige som deres er mot russerne, skrev han på Twitter til den tyrkiske statsministeren.

Se alt den greske statsministeren skrev på Twitter:

Les også

Tsipras i spydig tyrkisk twitterkrig

Meldingene er senere blitt slettet fordi de aldri var ment for offentligheten, ifølge greske myndigheter.

Hendelsen blir tema på tirsdagens møte i NATO-hovedkvarteret i Brussel der utenriksministre fra alle de 28 medlemslandene deltar.

Her har det blant annet blitt klart at flere land gjør som Tyrkia ba om tidligere i høst, og sender militært utstyr til landet. Her kan du lese mer om det.

På møtet vedtok NATO også å utsette en planlagt nedtrapping i Afghanistan etter et vanskelig år.

Gammelt medlem

Tyrkia har vært NATO-medlem siden 1952 og har alliansens nest største forsvar, men landet skaper også mye hodebry.

– Tyrkia har et litt ambivalent forhold til NATO – akkurat som til EU. De er et litt spesielt medlemsland og foretar noen handlinger som andre NATO-land ikke ville gjort, sier Brooks Tigner, Brussel-korrespondent for forsvarstidsskriftet Jane's Defence Weekly og redaktør i Security Europe.

<b>Brooks Tigner, </b><i>Brussel-korrespondent for tidsskriftet Jane's defence, redaktør Security Europe </i>

President Recep Tayyip Erdoğan har over tid tatt landet i en mer og mer autoritær retning. I 2013 kunngjorde Tyrkia at de ville kjøpe et missilforsvarssystem av et kinesisk selskap som USA hadde sanksjoner mot, noe de til slutt gikk bort fra etter press fra andre NATO-medlemmer.

Samtidig sier NATO-kilder at de oppfatter det som uklart hva som er Tyrkias egentlige mål i Syria, der en rekke NATO-allierte kjemper sammen mot IS.

– Mange klør seg i hodet over hva Tyrkia egentlig prøver å oppnå i Syria. For eksempel er det veldig merkelig at fremmedkrigere har kunnet reise frem og tilbake mellom Syria og Tyrkia i årevis uten å bli stoppet. Man ville normalt ikke forvente at et NATO-land aksepterte det, sier Tigner.

  • Avskrekker: NATOs megaøvelse ved Middelhavet er mye mer enn trening

Liten NATO-støtte i Tyrkia

En meningsmåling publisert i 2014 av Pew Research Centre viser at oppslutningen om NATO i Tyrkia heller ikke er mye å skryte av. Mens 19 prosent sier de har et fordelaktig bilde av NATO, oppgir 73 prosent at bildet er «svært ufordelaktig».

– Erdogan fremstår ikke som den mest NATO-vennlige personen, og han har forsøkt å distansere seg litt fra alliansen. Dette henger blant annet sammen med en økende grad av nasjonal stolthet i Tyrkia, sier Tigner.

Enkelte akademikere har de siste årene tatt til orde for at Tyrkia bør forlate NATO. En av dem er Jonathan Schanzer, tidligere sikkerhetsanalytiker i det amerikanske finansdepartementet.

– Jeg mener fortsatt at Tyrkia er en byrde for NATO. Syria-politikken har unektelig ledet til fremveksten av jihadist-grupper i Syria, og i stor grad, til det kaoset vi befinner oss i nå, sier Schanzer, som nå er visepresident i den konservative tenketanken Foundation for Defense of Democracies.

Når situasjonen rundt nedskytingen har roet seg, mener han NATO må se på Tyrkias medlemskap.

– Det er synd, for Tyrkia forblir en veldig viktig alliert for alliansen. Men nå lenge Erdogan sitter med makten, er det veldig vanskelig å regne dem som en alliert av vestlige demokratier, sier Schanzer til Aftenposten.

IS-sjefen er «en uvanlig kompetent person», mener ekspert:

Les også

Historien om IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi

— Putin vil splitte NATO

Å kaste ut Tyrkia er det imidlertid ingen som snakker om på NATO-hovedkvarteret.

– Landet er en sikkerhetsskanse mot all uroen som er i områdene rundt. For 20 år siden kunne NATO kanskje klart seg i Midtøsten uten Tyrkia. Slik er det ikke i dag. NATO trenger tyrkerne, og det gir dem mange ess på hånden, sier analytiker Tigner.

Han mener de autoritære tendensene i landet ikke spiller noen stor rolle for NATO foreløpig.

– Faktorer som menneskerettigheter og pressefrihet er viktig for et EU-medlemskap, men i NATO betyr dette lite. Der er det sikkerhet og forsvar som gjelder. Det kan høres rått ut, men det er dette som er realpolitikk, sier Tigner.

Mislykkes man i å støtte Tyrkia, risikerer man å bryte opp hele alliansen.

Han peker på at NATO har tolerert rene diktaturer i alliansen flere ganger tidligere.

– Det var ingen snakk om å kaste ut Hellas da landet hadde et militærdiktatur på 70-tallet. Også Portugal var medlem i NATO med diktatur, understreker Tigner.

– Mislykkes man i å støtte Tyrkia, risikerer man å bryte opp hele alliansen. Putins mål nummer én er å knuse NATO – eller i alle fall å vise at den er en papirtiger. Den gradvise kollapsen i det politiske forholdet mellom de andre medlemmene og Tyrkia, gir ham en mulighet, skriver Mead i en kronikk.

Interessert i nyheter om EU, NATO og utviklingen i Europa? Følg korrespondenten på Facebook.

Hør den siste podkasten fra Aftenpostens utenriksredaksjon om forholdet mellom Russland og Tyrkia.

Les også

  1. Våte kyss, dasking og frekkiser. Slik spriter EU-presidenten opp tørre toppmøter.

  2. Russiske soldater skal øve krig på Nordpolen

  3. Fem grunner til at Belgia er blitt et arnested for terrorister