Verden

Norsk ekspert: USAs egne spioner ser på Trump som løs kanon

– Jeg er ganske sikker på at amerikansk etterretning anser presidenten som en sikkerhetsrisiko – en løs kanon, sier Svein Melby.

Dagen etter innsettelsen i januar besøkte president Donald Trump etterretningsorganisasjonen CIA.
 • Kjetil Hanssen
  Kjetil Hanssen
  Journalist

– Hvis opplysningene om at han røpet hemmeligstemplet informasjon til russerne under et møte i Det ovale kontor er riktig, blir denne holdningen forsterket, mener Melby.

Han er seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier og ekspert på amerikansk sikkerhetspolitikk og USAs forhold til NATO, Europa og Russland.

Saken om Trumps angivelige løsmunnethet har potensial til å svekke tilliten til Det hvite hus særlig på tre hold:

 • Etterretningskilder i samarbeidende land
 • Egne etterretningsorganer
 • USAs allierte

Trump: I min fulle rett

President Donald Trump forsvarte tirsdag formiddag sin beslutning om å dele informasjon med Russland.

Den lille forsvarstalen kom etter at Washington Post mandag kveld avslørte at Trump skal ha delt høyt gradert informasjon med russerne.

Presidenten tok da imot utenriksminister Sergej Lavrov og USA-ambassadør Sergej Kisljak i Det ovale kontor. Trump skal ha fortalt hvilken by i IS-territorium spesiell informasjon kom fra. Dette handler etter alt å dømme om mulig bruk av bærbare datamaskiner i angrep mot passasjerfly.

Det hvite hus hevdet allerede mandag kveld at historien var feilaktig. Nasjonal sikkerhetsrådgiver H.R. McMaster sa at Trump ikke avslørte kilder eller metoder eller militære operasjoner, men avviste ikke direkte avisens opplysninger om at gradert informasjon ble avslørt.

President Donald Trump møtte onsdag 10. mai en russisk delegasjon ledet av utenriksminister Sergej Lavrov i Det ovale kontor.

– Forsøkte å imponere?

– Hvorfor gjør Trump slikt?

– Problemet med president Trump er at han ser ut til å ha et sterkt behov for å fremstå som viktig i andres øyne. Han kan ha forsøkt å imponere russerne med hvor avansert og velinformert han og USA er. Da kan man komme i skade for å si ting man ikke burde, sier Melby.

Ifølge en embetsperson med kjennskap til samtalen, sa Trump rett før avsløringen: «Jeg har fantastisk etterretning. Hver dag orienterer folk meg med fantastisk etterretning».

Hadde lov til fortelle

Oberstløytnant Palle Ydstebø ved Forsvarets stabsskole er ekspert på etterretning. Han minner om at president Trump har lov til å dele slik informasjon fordi han er president.

– Hvis noen andre hadde gjort det, ville de risikert straffesak og flere års fengsel, sier han.

De norske ekspertene Svein Melby (t.v.) og Palle Ydstebø mener USAs tillit som etterretningspartner svekkes av den siste saken om Det hvite hus.

Etterretning kan tørke inn

Melby påpeker at avsløringen kan bli et stort problem for USA hvis samarbeidende partnere bestemmer seg for at supermakten ikke er til å stole på. Da kan strømmen av etterretning tørke inn.

– Delingen av slik informasjon er normalt basert på at den ikke gis til andre. Russerne er ikke amatører og kan legge sammen to og to. Får de én del av puslespillet, kan de finne ut hvordan informasjonen er samlet inn, sier Svein Melby.

Etterretningens hellige gral

Oberstløytnant Ydstebø peker på at informasjonen om en by hvor informasjonen stammer fra, kan sette etterretningskilder på stedet i fare.

– Dette er et grovt brudd på et av de mest sensitive elementene innenfor etterretning. Man deler ikke informasjon uten å klarere det med dem som ga den til deg, sier Ydstebø.

Han fremholder at tilliten mellom tjenestene bygges opp over år og tiår, men kan rives ned svært raskt.

Han påpeker også at kilder, metoder og kapasitet er etterretningens «hellige gral». Det vil man gjøre mye for å hemmeligholde.

– Men selv om Trump ikke røper kilder, kan russerne – de er dyktige – få mye ut av informasjonen de faktisk fikk. Geografi og tema kan indirekte si mye om kilden, sier han.

Kan nøle med å orientere Trump

Også Melby mener en del lands etterretningstjenester nå vil tenke seg nøye om før de deler informasjon med USA.

– Det er alvorlig hvis nøkkelstater i Midtøsten ikke vil levere god informasjon til amerikanerne, sier han.

Han tror også amerikanske etterretningsfolk kan komme til å nøle med å informere presidenten om alt.

– De har USAs sikkerhet som drivkraft for alt de gjør, minner han om.

Opplysningene Trump skal ha informert russerne om, skal ha vært så sensitive at det ikke var åpnet for å dele den med USAs allierte.

Melby mener tilliten til USA er svekket allerede blant landets NATO-allierte, og at land kan legge mer vekt på andre allianser enn forholdet til supermakten.

Har kranglete fortid

Trump har fra før lagt seg ut med USA etterretningsorganer. I flere twittermeldinger omtalte han dem med anførselstegn rundt ordet «intelligence». Han har sammenlignet dem med nazister og anklaget dem for å drive en innenrikspolitisk heksejakt.

Dagen etter innsettelsen møtte han opp hos CIA for å tale. Kritikken var imidlertid omfattende etter at han sto foran CIAs minnevegg for drepte agenter og snakket aller mest om hvor enormt mange som hadde møtt opp dagen før for å feire innsettelsen.

– Kan bli snudd på hodet

Ydstebø minner om at USAs 17 nasjonale etterretningsorganer tradisjonelt har kjempet om presidentens gunst.

– Nå kan det bli snudd på hodet, sier han.

Forholdet mellom politikerne og etterretningen krever, ifølge Ydstebø, en gjensidig forståelse.

– Administrasjonen må forstå hva etterretningen kan og ikke kan bidra med. Etterretningen må ha en forståelse for hvilken informasjon oppdragsgiver trenger i gitte situasjoner, sier Ydstebø.

Russlands ambassade i Washington har avvist å kommentere The Washingtons Posts artikkel overfor det russiske nyhetsbyrået Interfax. Byrået melder imidlertid at Moskva anser dette som «falske nyheter».

Les også

 1. Velgerne stoler på CIA, mistror Russland og tenker stadig litt dårligere om Trump

 2. Dette er historien bak Trumps anklager om at Obama skal ha overvåket ham: Leste om det i avisen og så det på TV

 3. Derfor lekker etterretningen og Det hvite hus som en sil

Les mer om

 1. Etterretning
 2. Det hvite hus
 3. Donald Trump