Verden

Disse to er dømt til 85 stokkeslag for homofili

I Indonesia har en shariadomstol dømt to menn til 85 stokkeslag. De to ble avslørt av en borgervernsgruppe.

De to mennene føres inn i domstolen der de ble dømt til 85 stokkeslag.
  • Kjetil Hanssen
    Kjetil Hanssen
    Journalist

I Indonesias Aceh-provins ble to menn på 20 og 23 år onsdag dømt for å ha hatt sex med hverandre. De to hadde i slutten av mars leid et rom i provinshovedstaden Banda Aceh da aktivister som mistenkte dem for å være homofile, stormet inn og filmet dem.

Dempe gemyttene

Indonesia har hatt et omdømme som et moderat muslimsk land, men dette har begynt å slå sprekker etter en bitter og hatsk valgkamp mot en kristen guvernørkandidat i vinter. Han er senere arrestert for blasfemi. Sinnene er satt i kok, og ifølge Jakarta Post jobber president Joko Widodo på høygir med å dempe gemyttene.

Her blir de to mennene dømt til 85 stokkeslag.

Gråt og ba om nåde

Nyhetsbyrået Associated Press (AP) skriver at dette er første gang noen er dømt til stokkeslag for homofil sex i Indonesia. Den ene av de to homofile mennene gråt da dommen falt og tryglet om nåde og en mild behandling.

  • Steining, pisk og dødsstraff: Her er 11 av verdens verste land å være homofil

Høflig i retten

Hovedanklageren i saken sier de to skal straffes før den hellige fastemåneden ramadan begynner i neste uke. Dommeren, Khairil Jamal, sier domstolen ikke gikk inn for maksimumsstraffen på 100 stokkeslag fordi mennene opptrådte høflig i retten, samarbeidet med myndighetene og var tidligere ustraffet. Aktor ba om 80 slag, men dommerne endte altså på 85.

Slik foregår avstraffelsen med stokkeslag. Denne mannen ble dømt for utroskap og ble straffet i mars i år.

Trange klær og bønneskulking

Aceh er den eneste provinsen i landet der muslimsk sharialov praktiseres. Regionen fikk lov til dette som en del av en avtale for å slutte fred med separatister. I tillegg til homofil sex kan forbrytelser som utroskap, gambling, drikking av alkohol, skulking fra fredagsbønnen eller trange klær for kvinner straffes med stokkeslag. I fjor ble flere enn 300 dømt i slike saker.

Lokale politikere i provinsen har ved flere anledninger hisset opp stemningen mot homofile. President Joko Widodo snakket i fjor høst ut mot hatefulle ytringer mot personer på grunn av deres seksuelle legning, men har ikke sagt noe om den aktuelle saken. Human Rights Watch har oppfordret ham til å gripe inn for å få dem benådet.

Les mer om

  1. Indonesia
  2. Jakarta
  3. Homofili