Verden

Her viser Russland frem sine nye våpen til bruk i Nordområdene

Her viser Russland for første gang frem sin nye arktiske brigade med spesialbygde våpen for å vise muskler i nord.

Luftvernrakett-systemet Tor på fart gjennom Moskvas gater søndag da den arktiske brigaden hadde generalprøve på Seiersdagsparaden i Moskva 9. mai. Det er første gang brigaden vises frem på denne måten. Hensikten er å vise både russere og omverdenen at Russland har alvorlige hensikter i nordområdene.
 • Per Anders Johansen
  Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent

– Kan vi få ta et bilde til, spør nysgjerrige russere løytnant A. B. Kolakov i Tverskaja-gaten i sentrum av Moskva.

– Selvfølgelig, smiler Kolakov og tar på seg den hvite hjelmen.

Kolakov og hans medsoldater i den nye arktiske brigaden kalles «spetsnaz-bjørnene». Han er den mest populære mannen i gaten. Ungene og jentene står i kø for å ta selfie.

Som offiser på det splitter nye missilsystemet Tor – M2DT med Pantsir SA-missiler er oppgaven å skyte ned jagerfly, helikoptre og missiler i Arktis.

Nå vises våpnene frem for første gang i Moskva på den gigantiske Seiersdagsparaden.

Løytnant A. B. Kulakov i den nye arktiske brigaden poserer foran de nye våpensystemene Russland har utviklet for krigføring i arktiske strøk. Utstyret ble vist frem offentlig første gang i anledning tirsdagens 9. mai-parade i Moskva.

Skal tåle minus 50 grader

Kulakov og hans medsoldater tjenestegjør i en av de to nye arktiske brigadene.

Etter festdager i Moskva skal «Spetsnaz-bjørnene» til Kola og den nye russiske militærbasen på Alexandra Land, 300 kilometer fra det østlige Svalbard.

Kjøretøyene har spesialbygde belter som ble testet ut i vinter, for bruk på is og snø.

Våpnene skal tåle arktisk sprengkulde ned i 50 minusgrader og kan skyte ned jagerfly på 20 kilometers avstand.

Soldater og offiserer i en av de nye russiske arktiske brigadene tar bilder sammen med fallskjermsoldater midt på hovedgaten Tverskaja i Moskva søndag 7. mai i anledning generalprøven til Seiersdagsparaden 9. mai.

Skjerpet retorikk om nord

– Det er ikke noe potensial for konflikter i den arktiske regionen, sa Putin i Arkhangelsk i mars og inviterte til økt samarbeid i Arktis, som er Russlands viktigste ressursområde i fremtiden.

Samtidig rettet Putin hard kritikk mot NATOs planer om et rakettskjold.

– Dette er ett av de mest alvorlige sikkerhetsproblemene i den moderne verden, mente Putin.

Siden er ordbruken skjerpet – også mot Norge.

En offiser i den arktiske brigaden tar selfie foran luftvernrakett-systemet Tor i Moskva 7. mai. Her ble russernes nye arktiske våpen vist frem for første gang til stor begeistring fra tusenvis av tilskuere.

Russlands forsvarsminister kritiserte Norge

I mars øvde 8000 NATO-soldater i en av de største militærøvelsene i Finnmark ca. 30 mil fra grensen.

– NATOs militære infrastrukturer rykker frem i Arktis også, svarte Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu på en russiske sikkerhetskonferanse i april, før han kritiserte Norge.

– I det nordlige Norge, nær den russiske grensen, er det etablert et avansert treningssenter hvor NATO-kontingenter utplasseres på rotasjonsbasis, sa Sjoigu ifølge Tass.

En slik base finnes ikke ved russergrensen. Men fra januar er 300 amerikanske marinesoldater utplassert på Værnes 1500 kilometer unna.

Den Kreml-styrte TV-stasjonen Russia 1 hevdet i TV-programmet «60 minutter» at «NATO forbereder et angrep på Russland».

En offiser i den arktiske brigaden gjør seg klar til militærparade i Moskva. Bildene er hentet fra generalprøven til 9. mai-paraden som gikk av stabelen søndag 7. mai. Den arktiske brigaden vises i år frem for første gang i militærparaden, som er en tradisjon president Vladimir Putin har gjenopptatt fra sovjettiden.

Hevder Norge og NATO provoserer

Den russiske ambassadøren i Norge beskrev i februar forholdet til Norge som «utilfredsstillende», og spurte om Norge «vil sette grensene i fare» i et intervju med High North News.

Russland reagerte også kraftig da NATOs parlamentarikerforsamling la et møte til Svalbard 8.–10. mai.

– Dette er en provokasjon som kan føre til ytterligere eskalering i Arktis, svarte russiske myndigheter.

Kritikken er avvist av fra norsk side ved blant annet å vise til at parlamentarikerne formelt ikke er en del av NATO.

8. mai startet NATO en ny militærøvelse i Estland, noe som også brukes som argument i Moskva for at Russland er omringet.

Russisk oppbygging i nord

Ifølge Russland skal de nye brigadene beskytte den nordlige sjøruten på over 5000 kilometer og sikre Russlands sikkerhetsinteresser i Arktis.

Dette er bare ett av mange eksempler på russiske oppbygging i nord de siste to årene:

 • Antallet manøvre i Nord-Atlanteren og Norskehavet har økt kraftig, og russerne har trappet ned varslingstiden til naboland som Norge.
 • Atomvåpenstyrkene på Kola nær Norge er rustet opp, noe Barents Observer dokumenterte denne uken med flere satellittbilder.
 • Nordflåten med 5000 soldater og sjømenn har fått 25 nye skip siden 2015, ifølge Interfax.
 • Etter en NATO-øvelse i Baltikum i 2015 svarte Russland med å frakte 80.000 soldater og militært utstyr til Arktis på svært kort varsel.
 • Frem til 2020 skal det bygges en rekke nye militærbaser, sa Russlands forsvarsminister i mars.

Etter at Putin besøkte den nye arktiske militærbasen april, la det russiske forsvaret ut en datatour i basen:

Den nye arktiske brigaden med Tor-missiler under den første av tre øvelser til Seiersdagsparaden i Moskva 9. mai. De arktiske soldatene med kallenavnet «Spetsnaz-bjørnene» var et av trekkplastrene på militærparaden, som ble redusert på grunn av dårlig vær.
Slik presenterer det russiske forsvarsdepartementet den nye militærbasen på Aleksandra Land.
Den nye militærbasen ligger ca. 300 kilometer fra de østligste øyene på Svalbard. Her skal deler av den arktiske brigaden utplasseres.
En av de viktigste oppgavene til antiluft-missilene som ble vist frem på Den røde plass, er å forsvare militærbasen. Rakettene har 20 kilometers rekkevidde.
Slik presenterer det russiske forsvarsdepartementet den nye militærbasen på Aleksandra Land, ca. 300 kilometer fra de østligste øyene på Svalbard.
Den virtuelle presentasjonen til det russiske forsvarsdepartementet er viktig for å sikre ny rekruttering – samt vise russerne at de får noe igjen for det høye forsvarsbudsjettet.
Slik presenterer det russiske forsvarsdepartementet den nye militærbasen på Aleksandra Land, ca. 300 kilometer fra de østligste øyene på Svalbard.

Russisk markering i Alaska

Den militære aktiviteten til Russland er fortsatt lavere enn under Sovjetunionen.

Sammenlignet med NATO, har russerne langt mindre militære ressurser – bortsett fra i antall atomraketter.

4. mai viste russerne muskler i Alaska da to russiske strategiske bombefly av typen Tupolev Tu-95 eskortert av jagerfly fløy inn i den amerikanske luftvernsonen ved Alaska i internasjonalt farvann.

Ifølge amerikanske medier var bombeflyene bare 80 kilometer fra Alaska, noe som er det nærmeste noensinne.

Det russiske missilsystemet Tor spesiallaget for krigføring i Arktis ble i helgen vist frem for første gang i Russland. Bildet er fra generalprøven 7. mai.

Sirkus og maktoppvisning

Russere Aftenposten møter i Moskvas gater 9. mai, er både glade og stolte – selv om dårlig vær ødela mye av festen.

9. mai-paraden skal også vise at russerne får noe igjen for 600 milliarder kroner i militærutgifter i fjor.

Det er en økning på 5,9 prosent i 2016, samtidig som det kuttes på de fleste områder og levestandarden faller.

– Se! Her er våre polarbjørner, sier en russisk far begeistret og spør løytnant Kulakov om han også kan ta bilde sammen med sønnen.

– Dere er de beste i verden.

Les mer om

 1. Russland
 2. Norge
 3. Moskva
 4. Arktis