Verden

For første gang på tre år var en norsk minister i Moskva. Samtidig eier nordmenn en litt større bit av Russland.

MOSKVA (Aftenposten) Nå eier Norge en litt større bit av Russland. Men Ukraina-sanksjonene har satt norsk-russisk handel tilbake med 25 år.

For første gang på over tre år spaserte onsdag en norsk statsråd langs Kreml og Den røde plass i Moskva. Nærings- og fiskerminister Monica Mæland ledet en stor norsk delegasjon på norsk-russisk økonomirådsmøte – det første siden juni 2013.
 • Per Anders Johansen
  Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent

Visste du at norske skattebetalere nå eiereav en liten del av det russiske selskapet Aeroflot?

Eller at vi gjennom det norske oljefondet også har en bit av gassgigantene Gazprom og Novatek samt lavpriskjeden Dixi?

Onsdag gikk en norsk minister over Den røde plass for første gang på tre år. Handels- og fiskeriminister Monica Mæland og en stor norsk delegasjon deltok på det første møtet i den norsk-russiske økonomiske kommisjonen siden juni 2013.

Den norske regjeringen har bestemt seg for at forholdet mellom Russland og Norge skal bli bedre igjen.

Nærings- og fiskerminister Monica Mæland besøkte Moskva 19. oktober 2017. Det er over tre år siden sist en norsk statsråd besøkte den russiske hovedstaden for å ha offisielle møter med russiske myndigheter.

Nå skal Russland og Norge være gode naboer

– Vi i snakket om viktige temaer. Blant annet forurensning, reiseliv, helse, maritimt samarbeid og skipsbygging, sa Mæland.

Mæland tok også opp at Russland nekter norske fly å ta snarveien til Asia over Russland.

I tillegg minnet hun russerne om saken til den norske forretningsmannen Atle Berge, som ble nektet visum etter å ha bygget opp en stor betongvirksomhet i Murmansk.

Russerne på sin side tok opp flere spørsmål knyttet til Svalbard, og oppfordret Norge til å åpne for at Gazprom kommer inn på norsk sokkel.

– Stort potensial for samarbeid

– Potensialet for samarbeid mellom Norge og Russland innen olje og gass er enormt, sa Russlands naturressurs- og miljøminister Sergei Donskoy.

– Vi er gode naboer og har samarbeidet på mange viktige felt, mente Mæland.

– Hvis dette var så viktig burde du kanskje kommet til Moskva tidligere?

– Andre land har også startet dialog på politisk nivå nå. Derfor finner Norge det hensiktsmessig å gjøre dette nå, sier Mæland.

Det norsk-russiske møtet fant sted på det lukkede og godt bevoktede President Hotel i sentrum av Moskva. Dette er samme sted hvor de tsjetsjenske drapsmennene bodde da de myrdet den russiske opposisjonslederen Boris Nemtsov i februar 2015.

Nærings- og fiskeriminister Monica Mæland og Russlands naturressurs- og miljøminister Sergej Donskoj.

Enorme norske offentlige verdier investert i Russland

Det er få steder i verden at verdiene til oljefondets investeringer har steget så mye som i Russland det siste året:

 • Aksjeverdien økte med 53 prosent til 23 milliarder fordelt på 51 selskaper.
 • Oljefondets samlede Russland-portefølke er nå på 42 milliarder kroner.
 • Verdien av for eksempel aksjene i den store russiske banken Sberbank økte fra 1,8 milliarder til 3,9 milliarder i løpet av 2016.

Sberbank er omfattet av sanksjonene mot Russland, men oljefondet kjøpt aksjene før sanksjonene ble innført etter Russlands annektering av Krim i 2014.

– Økningen skyldes markedsutviklingen. Oljefondets beholdninger i aksjer og rentepapirer har økt verdi, skriver kommunikasjonsleder Thomas Sevang i Norges Bank Investment Management (NBIM) i en e-post.

Det er imidlertid langt igjen til at oljefondet har tatt igjen alt man tapte da den russiske økonomien ble rammet av den «perfekte storm» i 2014:

Kraftig fall i oljeprisene, halvering av rubelens verdi og Ukraina-sanksjonene førte til at oljefondet tapte 16 milliarder kroner i løpet av 2014.

Norsk-russisk handel satt 25 år tilbake i tid

Norsk eksport til Russland har falt fra 8,6 milliarder kroner i 2013 til 2,3 milliarder kroner i 2016.

Det meste skyldes de russiske «anti-sanksjonene» mot Vestens sanksjoner, som førte til at norsk sjømat ble utestengt fra det store russiske markedet.

– Nivået er nå omtrent der vi var i rett etter Sovjetunionens oppløsning tidlig på 90-tallet. Dette kan bare gå oppover, sier direktør Jarle Forbord in Norsk-russisk handelskammer.

Full stopp i fiskeeksporten førte til at Norge var blant landene som ble hardest rammet av russisk «anti-sanksjonene».

Den russiske eksporten til Norge har økt i samme periode.

Vil ikke løfte sanksjonene

– Dette er jo vært et betydelig fall, sier Mæland, og understreker at nedgangen ikke bare skyldes sanksjonene, men også den globale økonomiske situasjonen.

– Vi tror potensialet nå er til stede for større aktivitet, og at det vil gavne oss begge.

For både Statoil, Aker, Kværner og andre selskaper som prøver å få en bit av det russiske markedet, er det en god nyhet at det på nytt kommer norske statsråder på høflighetsbesøk til Moskva igjen.

Onsdag advarte Selmer-partner Liv Monica Stubholt, tidligere sjef i både Aker og Kværner og Sp-politiker, mot konsekvensene av sanksjonene i en kronikk i Aftenposten.

Markedsposisjoner glipper også. Kina rykker inn i russisk olje og gass, skrev Stubholt, og sammenlignet det med å «stake og ploge – samtidig».

– Det er helt uaktuelt å gjøre noe med sanksjonene nå, svarte Mæland.

Les mer om

 1. Russland
 2. Monica Mæland
 3. Oligark
 4. Russlands herrelandslag fotball