Verden

I dag får bare kvinner, barn under 12 og menn over 45 krysse denne grensen.

RAMALLAH (Aftenposten): Der busser og biler vanligvis får passere, måtte samtlige nå gå til fots i dag, kvinner i en kø og menn i en annen for å komme til Jerusalem.

Slik så det ut ved grensepasseringen like ved Ramallah fredag morgen. Foto: Emma Tollersrud

 • Emma Tollersrud

– Jeg er knust. Jeg kom hele veien fra Nablus og ønsket å be i Al Aqsa-moskeen i dag, men jeg får ikke lov, forteller en 30 år gammel mann fra Nablus til Aftenposten ved Qalandia-kontrollpunktet via tolk.

Fredag rådet kaos og forvirring ved grenseovergangene, og et stort antall palestinske menn ble nektet adgang til Jerusalem og Al Aqsa-moskeen.

Etter at to palestinere som var bosatt på Vestbredden angrep sivile israelere i Tel Aviv onsdag, et angrep derfire mennesker ble drept, har israelske militære trappet opp sikkerheten kraftig på Vestbredden. Angrepet i Tel Aviv er det siste i en lang rekke etter at voldshendelsene igjen brøt ut i september i fjor.

I dag får kun kvinner, barn opp til 12 år og menn over 45 år tillatelse til å krysse grensen, og et stort antall menn, mellom 100 og 200 i timen, blir nå nektet adgang og må vende hjem.

Kvinnene kunne passere, men unge menn måtte bli igjen. Foto: Emma Tollersrud

Dagen i dag er en av årets helligste - den første fredagen i fastemåneden ramadan.

30-åringen Aftenposten møter ved Qalandia-kontrollpunktet, er blant de flere hundre tusen palestinere som har planlagt å reise til Jerusalem for å besøke slektninger og be ved Al Aqsa-moskeen. Dette er en av de største grenseovergangene på Vestbredden.

Det var derfor stor forvirring på kontrollpunktet utenfor Ramallah fredag morgen, rundt hvem og hvor mange som ville slippe inn. Etter hvert som busslast etter busslast med palestinere ankom, ble køen utenfor kontrollpunktet stadig større.

– Det var ikke slik i fjor. Det er ingen klar grunn til dette. Antageligvis gjør de det fordi det er vår helligdag. Dette er en okkupasjon, de gjør hva de kan for å gjøre livene våre vanskelig, sier mannen fra Nablus, som til daglig jobber på israelsk side.

Kombinasjonen stekende sol, venting og faste skapte mer frustrasjon utover dagen. En gruppe menn forsøkte igjen og igjen å passere, men ble til slutt sperret inne av piggtråd og begynte å klatre over muren.

Artikkelen fortsetter under bildet

En israelsk politimann holder vakt ved Damaskus-porten i Jerusalem. Beredskapen er økt. Foto: AMIR COHEN / X02077

Lytt til utenriksredaksjonens siste podkast: Frankrike trenger et vellykket EM. Du kan lytte til den i spilleren under, påSoundCloud, iiTunes eller fra vårRSS-strøm.

Der busser og biler vanligvis får passere, måtte samtlige nå gå til fots i dag, kvinner i en kø og menn i en annen. Et stort antall tungt bevæpnede israelske soldater og grensepoliti holder vakt, mens en og en blir sluset gjennom grensekontrollen, mellom betongklosser, smale ganger og ventehaller.

Stemningen ved Qalandia er derfor preget av frustrasjon og fortvilelse, etter hvert som majoriten av mennene ser ut til å bli avvist.

Flere av dem forsøker gang etter gang, og mange har møtt opp for å se på det som skjer.

Palestinernes bevegelsesfrihet er allerede kraftig begrenset de seneste månedene, siden konflikten eskalerte i oktober i fjor med flere knivangrep, demonstrasjoner og sammenstøt mellom palestinere og israelske militære.

Stemningen var amper blant de som ikke kom seg gjennom sperringene. Noen forsøkte flere ganger og prøvde å klatre over. Foto: Emma Tollersrud

Raidet gjerningsmennenes hjem

Israelske myndigheter har gått bredt ut og kraftig til verks etter onsdagens terrorangrep.

Det israelske forsvaret, IDF, raidet hjemmet til den ene av de palestinske 21-åringene, og har avhørt familien. Flere hundre israelske solater er sendt inn for å sperre av byen Yatta, der de to antatte gjerningsmennene kommer fra.

Viseforsvarsminister Eli Ben-Dahan sa torsdag morgen at hverdagslivet i landsbyen «ikke vil få fortsette som normalt».

Slektninger og venner sørger etter tapet av Ido Ben Ari, en av de fire israelerne som ble drept i angrepet i Tel Aviv denne uken. Foto: RONEN ZVULUN / X90084

– En landsby som har terrorister i sin midte, må betale prisen, sa han, og la til at inn- og utreise bare vil tillates for «humanitære tilfeller»

Samtidig har israelske myndigheter annullert arbeidstillatelsene til 204 familiemedlemmer av de to. I tillegg er 83.000 innreisetillatelser, gitt til palestinere bosatt på Vestbredden i forbindelsen med ramadan, trukket tilbake av sikkerhetsårsaker.

Også hundrevis av andre innreisetillatelser til palestinere bosatt på Vestbredden og på Gaza er trukket tilbake.

Les også

Hamas hyller Tel Aviv-skytingen - Israel stenger grensene for 85.000 palestinere

Amerikansk bekymring over Israels reaksjon

USA - tradisjonelt nær støttespiller av Israel - ser med bekymring på den israelske reaksjonen etter onsdagens angrep.

– Israels respons på onsdagens angrep i Tel Aviv må utføres på en måte som ikke straffer uskyldige palestinere, heter det i en uttalelse fra amerikanske myndigheter.

Uttalelsene fulgte nyheten om at det israelske militærettrakk tilbake innreisetillatelser gitt til 83.000 palestinere i kjølvannet av Tel Aviv-skytingen.

Israelske sikkerhetsstyrker undersøker vestene til en palestinsk kvinne på vei fra Ramallah til Jerusalem for å be. Foto: Nasser Shiyoukhi / TT / NTB Scanpix

Tel Avivs ordfører kritiserer regjeringen

Angrepet ble hyllet av Hamas-ledelsen, og fordømt av resten av verden

Fordømme angrepet gjorde også Tel Avivs ordfører Ron Huldai, men han sa noe mer:

– Vi kan ikke holde disse menneskene i en hverdag der de er okkuperte, og så forvente at de skal konkludere med at alt er i orden og at de kan fortsette å leve på en slik måte, sa Tel Aviv-ordføreren, som tilhører Arbeiderpartiet, ifølge Jerusalem Post.

Det skapte reaksjoner, og viseforsvarsministeren sa at det er «på tide at vi, på høyresiden, forteller de på venstresiden at: Dere er absurde».

– Tanken om at terrorangrep skjer på grunn av okkupasjonen eller fordi vi ikke har signert en fredsavtale, er absurd, sa Ben-Dahan.

Om lag 200.000 palestinere passerer her hver fredag under ramadan. Men på grunn av den spente situasjonen, ventes det at langt færre vil ta turen i år.

– På grunn av den politiske situasjonen og det som skjer på bakken, er folk redde for å komme hit i dag. De er redd for å bli skutt av israelske soldater. Det er det samme hele tiden, de hindrer menn i å bevege seg. De ønsker bare å be ved sitt hellige sted. Dette vil ikke bidra til fred eller enighet, men i stedet gjøre avstanden mellom palestinere og israelere enda større. Dette gjør at situasjonen kan eskalere, sier Nader Morrar, sykepleier i Den røde halvmåne i Palestina.

Det israelske forsvarsministeriet har brått og ofte uten forvarsel valgt å stenge grenseovergangene på Vestbredden slik som Qalandia.

Det skjedde da Aftenpostens reporter passerte Qalandia onsdag ettermiddag, og anslagsvis flere tusen palestinere ble stående fast i bilkø.

Les også

Israels statsminister på krigsstien mot egne militære med kontroversiell forsvarsminister-utnevnelse

– Føler seg behandlet som dyr

Johanna Svanelind jobber i Svenska Kyrkorådets ledsagerprogram, som fører statistikk ved grenseovergangene og rapporterer om eventuelle brudd på internasjonale lover og menneskerettigheter.

– Palestinerne forteller oss at de føler seg behandlet som dyr. Det er utrolig krenkende at de får holde på slik og begrense folks tilgang til å utøve sin religion. Det er ingen løsning på konflikten å straffe alle palestinere for noe to personer har gjort, sier Svanelind til Aftenposten.

Hun forteller at mange palestinere er vant til å bli avvist, men at de likevel møter opp og foersøker, som en form for fredelig motstand.

– De har rett til å reise til Jerusalem. Dette representerer klare brudd på internasjonale menneskerettigheter, sier Svanelind.

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.

 1. Les også

  Tre personer drept i terrorangrep i Jerusalem

 2. Les også

  Skjøt rundt seg med stridsvåpen og drepte folk på pub i Tel Aviv

 3. Les også

  Én drept og ni såret i knivangrep i Tel Aviv

Les mer om

 1. Israel
 2. USA
 3. Hamas

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Copy: I dag får bare kvinner, barn under 12 og menn over 45 krysse denne grensen.

 2. VERDEN
  Publisert:

  Hamas hyller Tel Aviv-skytingen - Israel stenger grensene for 80.000 palestinere

 3. VERDEN
  Publisert:

  «Apartheid-veien» skiller israelske og palestinske trafikanter med åtte meter høyt gjerde

 4. VERDEN
  Publisert:

  Palestinernes president stanser all kontakt med Israel – tre personer drept i angrep på israelsk bosetning

 5. KULTUR
  Publisert:

  Møt hiphopgruppen, kulturaktivisten og kulturministeren som ikke er med på sirkuset i Tel Aviv

 6. VERDEN
  Publisert:

  USAs UD om hva som fyrer opp volden i Israel: Mangel på håp