Verden

Graver ble åpnet av raketteksplosjoner

Israelske styrker fortsetter å trenge inn i Gaza by, samtidig som fly og helikoptere angriper mål flere steder i Gaza.

Palestinere i ruinene av et hus som ble ødelagt under et luftangrep i Gaza by onsdag.
  • Kristjan Molstad

Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Natt til onsdag ble det gjennomført over 60 luftangrep mot ulike mål. Den israelske hæren sier de angrep en politistasjon, flere rakettutskytingsbaser, bygninger som ble brukt til å lage eller lagre våpen samt 35 tunneler. Også huset til en av Hamas' rakettkonstruktører ble bombet i natt.

Vitner sier at gravstener ble smadret og graver åpnet da Sheikh Radwan-gravlunden i Gaza by ble truffet av raketter.

Les også

Jager Hamas-krigere i Gaza by

, og det er vanskelig for de dødes pårørende å finne ledige gravplasser.

Artikkelen fortsetter under bildet

Tidlig onsdag morgen åpnet israelske stridsvogner igjen ild mot områder i utkanten av Gaza by. Minst fire palestinere ble drept og 32 skadet i nattens angrep, ifølge sykehuskilder.

Ifølge sykehuskilder er 975 palestinere drept og 4.400 såret på de 18 dagene militæroffensiven har vart. Minst 40 prosent av de drepte er kvinner og barn. Ti israelske soldater og tre sivile er drept i kamp eller av raketter avfyrt av Hamas mot Israel.

Det israelske kavaleriet bruker blant annet granater som eksploderer i skyer av hvit røyk, som henger tungt over byen. Isaelske myndigheter vil ikke kommentere påstander om at de bruker granater med hvitt fosfor, men sier at de opptrer i samsvar med folkeretten. Den internasjonale Røde Kors-komiteen ICRC

Les også

ICRC: - Israel har brukt hvitt fosfor i Gaza

i bruken av stoffet.

Røde Kors har uttrykt økende bekymring for at sivilbefolkningen i Gaza skal slippe opp for mat og vann, selv om biler med nødhjelp får slippe inn i Gaza tre timer hver dag.

Artikkelen fortsetter under bildet

Raketter fra Libanon

Tidlig onsdag morgen slo tre raketter, avfyrt fra Libanon, ned nord i Israel i dag. Ingen ble skadet i angrepet.

— Tre raketter landet utenfor Kiryat Shmona, sier politimann Micky Rosenfeld til Reuters. Rakettene landet i åpent lende.

Sikkerhetskilder i Libanon sier at det ble avfyrt totalt fem raketter, men at to av dem falt ned før de nådde Israel.

Les også

Rakettene mot Israel

Skjøt tilbake

Israelsk politi bekrefter at det dreier seg om tre raketter og legger til at innbyggerne nord i Israel er blitt bedt om å søke dekning i tilfluktsrom.

En israelsk sikkerhetskilde sier at rakettene ble avfyrt fra Habariyeh-området like over grensen til Libanon, og at Israel har besvart ilden.

— Mindre enn ett minutt etter angrepet svarte vi ved å avfyre fire raketter som landet i Ghajar i Libanon, sier sikkerhetskilden.

Hamas og Hizbollah er to ulike islamistiske bevegelser i to meget ulike land. Vestlige land må i dialog med dem begge, mener Midtøsten-forsker Jacob Høigilt. Han stiller til nettprat kl 12.00 i dag.

Andre angrep

Dette er andre gang raketter avfyres fra libanesisk jord siden Gaza-offensiven startet. Ingen har tatt på seg ansvaret for angrepet.

Les også

Libanon fordømmer rakettangrep mot Israel

da tre raketter fra Libanon traff nord-Israel.Det har oppstått en viss frykt for at militante grupper i Libanon kan komme til å åpne en ny front mot Israel, men israelske myndigheter sier de ser på angrepene som enkeltstående hendelser.

Tallet på rakettangrep fra Gaza mot Israel har falt betraktelig siden den israelske offensiven begynte. Tirsdag ble et tyvetall raketter og bombekastergranater skutt mot Israel, uten å gjøre skade. I begynnelsen av offensiven fyrte Hamas av omtrent 80 raketter og granater hver dag.

Les også

  1. ICRC: - Israel har brukt hvitt fosfor i Gaza

  2. Abbas: - Israel forsøker å utslette palestinerne

  3. Jager Hamas-krigere i Gaza by

  4. To ulike bevegelser