- Dette blir en veldig, veldig dårlig jul for mange mennesker

Senatets nei til en redningspakke for bilindustrien er et stort nederlag for Barack Obama.

Senatets flertallsleder, Harry Reid (t.h.) hadde denne uken besøk av påtroppende finansminister, Timothy Geithner, i Kongressen.

Les mer på E24: Det amerikanske Senatet ga i går opp forsøkene på å få vedtatt en krisepakke for å redde USAs bilindustri. Republikanske senatorer ville ikke gå med på et forslag utarbeidet av demokrater. Flere begrunnet det med at de ikke trodde den ville fungere, mens andre viste til at industrien selv var skyld i sine problemer.

— Ikke et hyggelig syn

Bilprodusentene General Motors og Chrysler sier ifølge The New York Times at det ikke er sikkert om de overlever ut året. Flere millioner jobber vil forsvinne om disse gigantene går konkurs. - Det er over, fastslo demokratenes flertallsleder i Senatet, Harry Reid, fra talerstolen i senatskammeret torsdag kveld. - Jeg gruer meg til å se børsene på Wall Street i morgen. Det kommer ikke til å bli et hyggelig syn. - Det kommer til å bli en veldig, veldig dårlig jul for mange mennesker, på grunn av det som skjedde her i kveld, la han til.

«Det kommer til å bli en veldig, veldig dårlig jul for mange mennesker, på grunn av det som skjedde her i kveld.»
Harry Reid, flertallsleder i Senatet

- Vil vurdere alternativer

Forslaget manglet åtte stemmer for å bli realitetsbehandlet. I alt 52 senatorer stemte for: 40 demokrater, ti republikanere og to uavhengige. 35 stemte imot. Forslaget var støttet både av påtroppende president Barack Obama og president George W. Bush. Det er dermed et betydelig nederlag for dem begge at det ikke ble vedtatt. Senest torsdag oppfordret Obama Senatet til å vedta en krisepakke. Det hvite hus uttrykte skuffelse etter avstemningen torsdag. - Det er skuffende at Kongressen ikke klarte å handle i kveld, sa talsmann Tony Fratto. Han sa at administrasjonen ville vurdere alternative pakker, men ga ingen løfter.

- En trist beslutning

Børsene falt verden over, deriblant i Oslo , med nyheten om at det amerikanske Senatet hadde sagt nei til en krisepakke for bilindustrien. Fremskrittpartiets næringspolitiske talsmann, Hans Frode Asmyhr, synes Senates nei til bilindustrien er «trist». Han tror det i stor grad vil påvirke verdensøkonomien om «disse bilgigantene går nedenom og hjem». Aspmyhr mener Senatets nei til bilindustrien øker behovet for raske tiltak i Norge. — Å sette i verk tiltak på nyåret er altfor sent. Nå er jeg redd for at vi får masseoppsigelser over nyttår fordi denne krisen er mye mer alvorlig enn norske myndigheter forstår, sier han.

- Ingen direkte betydning

Høyres næringspolitiske talsmann Jan Tore Sanner vil ikke ha noen mening om det amerikanske Senatet burde ha vedtatt en redningspakke for bilindustrien. — Det vil være helt på trynet, for å si det rett ut, å være besserwissere i Norge om hva de bør gjøre i USA. Det er argumenter for og imot en krisepakke. Det er for tidlig å si hvordan dette vil slå ut på lengre sikt, sier Sanner. Han kan heller ikke se hvordan det bør han noen direkte betydning for hva norske myndigheter bør gjøre. Det er uansett ingen grunn til å nøle med å iverksette tiltak, mener han. - Vi har en regjering som sitter med hendene i fanget, og ikke gjør de rette tiltakene til rett tid. Det kommer til å komme en serie med dårlige nyheter frem mot jul og på nyåret, men vi vet allerede det vi trenger å vite, sier Sanner.

- Ikke mer hast

Statssekretær Øyvind Slåke i Næringsdepartementet sier til Aftenposten.no at det departementet nå samler inn innspill og informasjon for å utarbeide en pakke med norske tiltak mot finanskrisen. Statssekretæren mener ikke Senatets nei er noen grunn til å fremskynde disse tiltakene. - Nei, vi jobber med en plan, som skal legges frem i januar eller februar, sier han. - Denne uken har vi hatt møter med veldig mange organisasjoner i næringslivet, og fått innspil om hvilke tiltak de mener er best å sette inn. Det blir viktig for hva vi legger frem, og vi følger selvfølgelig med på hva som skjer internasjonalt.

Senatet fulgte ikke Barack Obamas oppfordring om å vedta en redningspakke.