Verden

Britisk rapport: - Putin ga trolig klarsignal til Litvinenko-drapet

MOSKVA/OSLO (Aftenposten): Russlands president Vladimir Putin ga trolig klarsignal til drapet på den russiske eksagenten Aleksandr Litvinenko, konkluderer en britisk undersøkelsesrapport.

  • Tor Arne Andreassen
    Journalist
  • Per Anders Johansen
    Aftenpostens Moskva-korrespondent

President Vladimir Putin godkjente antagelig en russisk etterretningsoperasjon som endte med drapet på den tidligere KGB-agenten AleksanderLitvinenko i London i 2006, konkluderer en undersøkelsesrapport som har blitt ledet av en britisk dommer.

Litvineko (43) var en frittaltende kritiker av Vladimir Putin og fluktet fra Russland seks år før sin død. Han døde etter at han hadde drukket grønn te som var iblandet det sjeldne radioaktive isotopet polonium-210 på et hotell i London.

Det er en «sterk sannsynlighet» for at de to tidligere KGB-agentene som begikk drapet handlet på ordre fra den russiske etterretningstjenesten FSB, heter det i rapporten, ifølge The Guardian.

— Storbritannia fryser midler tilhørende Andrej Lugovoj og Dmitrij Kovtun, som er mistenkt for drapet på den russiske eksagenten Aleksandr Litvinenko, sier innenriksminister Theresa May, ifølge NTB.

Etterretningskilder peker mot FSB og Putin

Dommeren som har ledet granskningsarbeidet mener bevisene som har blitt presentert offentlig taler for at det finnes sterke indisier som tyder på at den russiske staten sto bak drapet. Men når dommeren i tillegg tar hensyn til etterretningsopplysninger som er blitt presentert uten at offentligheten har fått høre det, så konkluderer han med at en «FSB-operasjon for å drepe Litvinenko trolig ble godkjent av Nikolaj Patrusjev (som var sjef for etterretningstjenesten i 2006) og også av president Putin.

Politiet la skylden på den russiske stat:

Les også

Politiet: - Den russiske stat var innblandet i drapet på Litvinenko

Utpeker tidligere KGB-agenter som drapsmennene

De som forgiftet ham var de tidligere KGB-livvaktene og senere folkevalgte Andrej Lugovoj og forretningsmannen Dmitrij Kovtun, skriver dommeren Robert Owen i rapporten.

Lugovoj og Kovtun har aldri blitt straffeforfulgt for å ha forårsaket Litvinenkos død. Britiske myndigheter har forsøkt å få dem utlevert i mange år. Drapet på den tidligere russiske KGB-agenten har forsuret forholdet mellom Storbritannia og Russland.

Belønnet etter drapet

Britene legger ekstra vekt på at Putin har belønnet Lugovoi i årene etter drapet. Det tolkes som om den russiske stat godkjente eller støttet drapet på Litvinenko.

Det vises også til en t-skjorte som Lugovoi sendte til den tidligere oligarken Boris Berezovskij i 2010, en av støttespillerne til Litvinenko:

«Atomdøden banker på din dør», sto det på skjorten.

«Det kan bare forstås som en frydefull innrømmelse av hans deltagelse i drapet på Litvinenko», heter det i rapporten.

Sterke reaksjoner fra Moskva

Reaksjonene i Kreml er meget sterke på den britiske rapporten:

— Vi trenger tid til å analysere grundig innholdet i dette dokumentet, og etter det vil vi gi et grundig svar, skriver talsmannen for det russiske utenriksdepartementet Maria Zakharova i en skriftlig uttalelse på departementets hjemmesider.

— Usivilisert, illegitimt og noe som kommer til å få konsekvenser for forholdet mellom Russland og Storbritannia, sier en russisk myndighetskilde til Interfax, som ikke oppgir navnet på kilden.

- Absurde anklager

Andrej Lugovoj, som nå sitter som representant i det russiske parlamentet Dumaen, er koblet direkte til drapet på Litvinenko.

- Anklagene mot meg er absurde. Dette er akkurat som vi forventet, dette er ingen sensasjon, sa Lugovoj til Interfax.

— Dette viser nok en gang Londons anti-russiske holdninger, sneversyn og britenes manglende vilje til å oppklare saken.

— For meg personlig ser dette ut som et patetisk forsøk fra London for å bruke dette politisk. Jeg håper disse polonium-undersøkelsene vil avsløre myten om det britiske rettssystemets uavhengighet, sa Lugovoj.

Les hvordan det har gått med dem som våget å trosse Putin:

Les også

De som utfordrer president Putin

Fant spor etter polonium

Andrej Lugovoj møtte Litvinenko samme dag som Litvinenko ble syk. Politiet fant senere spor etter polonium-210 på alle tre hotellene der Lugovoj hadde bodd i London og på flyet som han benyttet tilbake til Russland.

Politiets fant også spor etter polonium-210 der Kovtun hadde oppholdt seg i Tyskland før møtet med Litvinenko. Man fant spor på sofaen der han hadde sovet, og på flyet han brukte til og fra Russland og Storbritannia. Senere ble han innlagt på sykehus i Russland på grunn av poloniumsforgiftning.

Dmitrij Kovtun, ønsket ikke kommentere saken:

— Ingen kommentarer så langt. Mediene har gitt knapp informasjon med referanse til rapporten fra Robert Owen. Jeg ønsker mer informasjon, sa Kovtun til Interfax.

Interessert i utenriks? Følg Aftenpostens utenriksdekning på Facebook.

Les mer om

  1. Russland
  2. Storbritannia