Irma herjer på Cuba: 22 personer omkommet hittil. Millioner bedt om å forlate hjemmene sine.

På Cuba er 10.000 turister og seks delfiner blitt evakuert. Floridas innbyggerne oppfordres til å komme seg vekk. Guvernøren advarer om at stormen kan oversvømme husene.

Skadeomfanget på Jomfruøyene eter Irmas herjinger,

5,6 millioner mennesker oppfordres nå til å forlate Florida før orkanen når USAs fastland.

Floridas guvernør, Rick Scott, advarer nå om at stormen kan skape opptil 12 feet (3,6 meter) høye bølger, og at den i noen områder kan komme til å oversvømme folks hus, ifølge Associated Press.

Guvernøren har forøvrig fått massiv kritikk for ikke å ha rustet delstaten mot klimaendringer, skriver The Washington Post.

Vindmåleren blåst i stykker

Vindkastene var så kraftige da orkanen Irma traff Cuba at et sted blåste vindmåleren til landets meteorologiske institutt i stykker, skriver CNN.

Over en fjerdedel av Floridas befolkning har fått beskjed om å forlate delstaten, ifølge AP. Tallet inkluderer den sørlige delen av staten, samt dem som bor i innlandet i hus av lavere standard.

Florida er den tredje største delstaten i USA med nesten 21 millioner innbyggere.

Det er ventet at orkanen vil nå Florida Keys, 25 kilometer sør for Miami, søndag morgen lokal tid.

Orkanen har i to perioder hatt status som kategori 5-orkan – det høyeste nivået på skalaen. Orkaner i kategori 5 betegnes som livsfarlige og ekstremt ødeleggende.

Lørdag formiddag kom imidlertid meldinger om at orkanen igjen hadde svekket seg noe. Ved 11.30-tiden norsk tid meldte nyhetsbyrået AP at Irma var nede i kategori 4.

Evakuerte turister og delfiner

Samtidig strømmer bildene nå inn fra Irmas herjinger på Cuba. Orkanen kom på nordkysten av Camagüey-provinsen, midt på øya, ved midnattstid natt til lørdag, med vindkast opp til 260 kilometer i timen – nærmere 80 sekundmeter.

Bildene som cubansk TV viser, minner om ødeleggelsene på de mindre karibiske øyene de siste dagene: Høye bølger, faretruende svarte skyer, massivt regn, bøyde palmetrær og veltede høyspentmaster, skriver Reuters.

Myndighetene venter oversvømmelser på opp til tre meter på øyene langs nordkysten, som Cayo Coco, Cayo Santamaria og Cayo Guillermo, og landskapene innenfor, melder NTB.

Seks delfiner klargjøres for evakuering fra orkanutsatt område på Cuba.
Delfinene bæres inn i helikopter før de fraktes av gårde.

Cuba har et effektivt system for å beskytte befolkningen mot orkaner, og rundt en million mennesker er i forkant av stormen evakuert fra de utsatte områdene, blant dem 10.000 turister som er fraktet til hoteller lenger inn fra havet.

Seks delfiner er også fraktet med helikopter bort fra et delfinarium på Cayo Guillermo til et basseng på sørkysten.

Etter å ha skrapt langs nordkysten av Cuba, fortsetter Irma mot nordvest, et godt stykke nord for Havanna, og setter kursen direkte mot Miami.

Også i Florida evakueres dyr og fugler i tillegg til mennesker. I Miami Zoo ble blant andre geparder flyttet til tilfluktsrom.

Dyrepasseren Jennifer Nelson i Miami Zoo går med en gepard til et tilfluktsrom før orkanen Irma etter prognosene treffer Florida søndag morgen lokal tid.

USAs nasjonale orkansenteret (NHC) har brukt sterke ord i sine advarsler.

– Denne orkanen vil drepe deg om du ikke kommer deg ut av veien for den, sa NHCs talsmann Dennis Feltgen.

– Alle kommer til å merke denne, la han til.

– Se på størrelsen på denne stormen. Den er diger. Den er bredere enn hele delstaten vår, sa guvernør Rick Scott torsdag og tryglet folk om ikke å ignorere advarslene.

Heller ikke den statlige værtjenesten National Weather Service sparer på kraftuttrykkene: «Ingen steder i Florida Keys vil være trygge», skriver NWS på Twitter.

Kraftigste på 25 år

USAs fastland er bare tre ganger tidligere blitt rammet av en så kraftig kategori 5-orkan, melder CNN.

Siste gang var i 1992, da orkanen Andrew feide over Florida og Louisiana. Totalt 30 personer omkom, mens 200.000 ble gjort hjemløse.

De øvrige var orkanen Camille i 1969 og en navnløs orkan i 1935.

Minst 22 omkommet

Irma har allerede satt flere rekorder på sin dødbringende ferd fra Atlanterhavet og inn over øyene i Karibia. Den har forårsaket ekstreme vindstyrker på minst 82 meter pr. sekund over en lengre periode enn noe annet uvær som har vært målt med satellitt.

Flere mindre øyer i Karibia er fullstendig rasert, og tilsammen er minst 22 mennesker omkommet, melder AP. Det fryktes at dødstallet vil fortsette å stige.

Bare på de franske øyene Saint-Martin og St. Barts i Karibia er det meldt om rapportert for nærmere 10 milliarder norske kroner.

– Dette kan lett vise seg å bli det dyreste uværet i amerikansk historie. Og det sier en del når du tar i betraktning hva som skjedde for to uker siden, sa orkanforskeren Brian McNoldy torsdag.

Irma har satt sine spor. En kvinne bærer sin sønn gjennom oversvømte gater i Fort-Liberte, Haiti.
Store ødeleggelser på den karibiske øya St Martin.

Ny katastrofe for Mexico

Uværet har kurs rett mot Miami.

Samtidig er to nye orkaner på gang. I Mexicogolfen har Katia truffet land ved Mexicos østkyst, og José er blitt en svært farlig kategori 4-orkan ute i Atlanterhavet.

Orkanen Katia har nådd det østlige Mexico kun kort tid etter at landet ble rammet av et jordskjelv som har krevd minst 61 liv.

Orkanen hadde svekket seg og var i kategori 1 da den traff Veracruz, en av Mexicos største havnebyer. Kategori 1 tilsvarer en vindstyrke på mellom 32,5 og 42,4 meter i sekundet.

Katia hadde en styrke på 33 meter i sekundet da den traff Mexico, ifølge USAs nasjonale orkansenter (NHC).

Dagen før var landet i panikk etter et svært kraftig jordskjelv.

Jordskjelvet hadde en styrke på 8,0 og var ifølge president Enrique Peña Nieto det kraftigste som har rammet landet på 100 år. Det amerikanske jordskjelvsenteret USGS har registrert over 20 etterskjelv med styrke over 4. Et vesentlig større etterskjelv de nærmeste timene er ikke usannsynlig.

Mexicanske myndigheter har opplyst at minst 61 er omkommet.

Satellittbilde av Irma (i midten) på vei mot Cuba og Florida. Til venstre orkanen Katia som har truffet Mexico, med José (til høyre) i Atlanterhavet.

Flere orkaner

Beregningene tyder på at den andre orkanen – Jose – går flere hundre kilometer nordøst for De små Antiller, men den vil likevel føre til store nedbørsmengder og kraftig vind på øyer som Barbuda og Saint Martin, som allerede ligger i ruiner etter Irma.