Verden

Danskene stenger asylmottak, men holder omstridte teltleirer åpne

Leirene er ment å skremme asylsøkere fra å komme til Danmark, sier kritikere.

Integreringsminister Sylvi Listhaug ble vist rundt på Næstved asylcenter av sin danske kollega Inger Støjberg i april. Teltleiren huser 400 migranter.
 • Reidun J. Samuelsen
  Reidun J. Samuelsen
  Journalist i utenriksredaksjonen

Fire danske asylmottak stenger dørene. Ytterligere to mottak med 650 plasser tømmes for beboere. Antallet asylsøkere som trenger husrom, har falt fra 18.000 i januar til 15.000 i juni, ifølge Udlændingestyrelsen.

Avgjørelsen som falt tidligere denne uken, har skapt debatt i Danmark. For mens asylmottakene stenges, holdes teltleirene i gang.

– Skremme bort asylsøkere

«Det er for meg helt uforståelig at regjeringen opprettholder teltleirene. Regjeringen kunne ha lagt ned teltleirene og brukt den ledige kapasiteten til å la flyktningene flytte inn i hus med fast tak over hodet. Men det understreker den oppfatning vi har hatt hele tiden, at det har vært et politisk mål med å etablere leirene, nemlig at det skulle skremme asylsøkere fra å komme til Danmark», uttalte generalsekretær Anders Ladekarl fra Dansk Røde Kors til Jyllands-Posten.

 • Stadig flere legger på flukt, samtidig blir situasjonen i nærområdene bare verre: Flyktninger som går tom for penger, må reise tilbake til krigen

De fire teltleirene som nå er i bruk ligger i Næstved, Haderslev, Thisted og Herning.

Leiren i Haderslev skal tømmes i løpet av sommeren, men opprettholdes som beredskapsmottak slik at teltene raskt kan tas i bruk igjen hvis det kommer flere migranter til Danmark.

Åttemannstelt

Det er flest enslige menn som innkvarteres i åttemannsteltene, men i en av leirene bor det også kvinner og barn. Danske medier har i flere reportasjer avdekket uhygieniske forhold i leirene, mangelfull oppvarming og bråk mellom beboerne.

Information skrev i mai om leirsjefen i Thisted, som brukte vold mot noen av migrantene. I denne leiren er det 25 åttemanstelt.

Frustrerte mennesker på flukt gikk langs motorveien for å komme fra Danmark til Sverige i september i fjor. Da hadde antallet migranter som kom til Danmark via Balkan økt markant.

Det er nøktern standard, men beboerne har tilgang på arbeidstrening og danskundervisning, svarer danske myndigheter på kritikken.

Reportasjer fra teltleirene viser imidlertid at mange av mennene bruker mesteparten av dagen inne i teltet. Det er lite aktivitet å spore.

Ifølge danske UDI – Utlændingestyrelsen – fungerer teltleirene godt.

– Det er behov for plasser til familier, og derfor prioriterer vi fortsatt å skape et økt beredskap til å ta imot familier. Vi har frigjort 200 teltplasser til beredskap for enslige asylsøkere, men vi vurderer ikke at det er aktuelt å prioritere enslige ytterligere. Vi er for øvrig meget glade for Beredskapsstyrelsens centre (teltleirene red.anm.) som drives like godt som de øvrige sentrene, skriver kontorsjef Thomas Mortensen i Utlændingestyrelsen til Aftenposten.

Norge har bestilt telt

Teltleiren Næstved huser opptil 400 enslige asylsøkere som bor i telt fra det danske forsvaret. Teltene var opprinnelig ment til å brukes til internasjonale militæroperasjoner.

Integreringsminister Sylvi Listhaug ble vist rundt på Næstved asylcenter av sin danske kollega Inger Støjberg 6. april. Hun uttalte seg positivt om leiren, og mener det kan bli aktuelt med tilsvarende teltleirer i Norge.

 • I november i fjor dro Aftenpostens Harald Stanghelle og Stein Bjørge på en lang ekspedisjonstur til europeiske grenser under press.

– Vi har bestilt telt for å være klar for en situasjon der det kan komme veldig store asylankomster til Norge. Dersom det blir som i fjor høst, blir vi nødt til å ta i bruk telt, sier statssekretær Vidar Brein-Karlsen til Aftenposten.

– UDI har siden høsten 2015 jobbet med beredskapsløsninger som større mottak, skip, floteller og telt. UDI har anskaffet telt og har inngått rammeavtaler med floteller, men det gjenstår arbeid med å avklare lokalisering og prosess for tilrettelegging for disse løsningene. Det samme gjelder for tomter til telt- og brakkeleirer, som UDI nå kartlegger i samarbeid med Statsbygg og Forsvarsbygg, sier Brein-Karlsen.

Få med deg det som skjer i verden. Følg Aftenposten Verden på Facebook og Twitter.

Les mer om

 1. Migrasjon
 2. Danmark
 3. Flyktninger
 4. Migrantkrisen i Europa