Storbritannia går ut av EU: Sjokk og vantro hos ja-siden

LONDON/OSLO (Aftenposten): David Cameron, Storbritannias konservative statsminister, kunngjorde sin avgang i morgentimene fredag da det ble klart at et flertall av britene hadde stemt for Brexit.

– Jeg er helt knust. Jeg er skuffet over valget og skuffet over utfallet, sier Jasmine Newlands til Aftenposten.

Hun fulgte opptellingen gjennom natten på en valgvake i London.

– Jeg aner ikke hvordan fremtiden kommer til å bli, sier Newlands.

Ja-flertall snudde

Da valglokalene stengte torsdag kveld, spådde YouGov et flertall på 52 prosent for fortsatt medlemskap.

Så begynte de dårlige nyhetene å strømme inn for ja-siden. Da BBC-kunngjorde rundt 04.35 lokal tid at nei-siden vant, reagerte folk med sjokk, banning og tårer.

– Jeg har alltid visst at det var en sjanse for at vi kunne forlate EU, men jeg synes det er veldig vanskelig å se for seg å være en britisk statsborger, uten å være med i EU.

EU-tilhengerne idet de får den nedtrykkende beskjeden om at Storbritannia vil forlate EU fra BBC. Jasmine Newlands (blå t-skjorte) er nervøs for fremtiden.

En annen jente sier hun er «helt ødelagt».

– Vi skulle aldri stemt nei. Jeg aner ikke hvordan de neste 10–15 årene blir. Og det er den viktigste tiden i livet mitt, sier hun mens hun tørker tårer og blir trøstet.

Klar seier til nei-siden

Øystein K. Langberg, Aftenpostens korrespondent, i London

Da alle stemmene var talt opp hadde nei-siden fått 51,9 prosent av stemmene, mens ja siden bare fikk 48,1 prosent.

Lederen av uavhengighetspartiet UKIP, Nigel Farage, var tidlig ut med å erklære seieren. Han var sikker i sin sak allerede før BBC og Sky ga hans side seieren.

Ekstase hos dem som vil ut

Ut-leiren i Storbritannia er i jubel.

– Jeg våger nå drømme at dagen gryr for et selvstendig Storbritannia, sier ut-general Nigel Farage til tilhengerne av UKIP-partiet.

Han håper at et EU som «feilet prosjekt» nå tvinges i kne.

– La 23. juni gå inn i historien som uavhengighetsdagen vår, sier Farage.

UKIP-lederen Nigel Farage, en av nei-generalene, er henrykt. Han var sikker på seier allerede før Sky News og BBC ga nei-siden vinneren.

Cameron går av

Fredag morgen ventet alle på hva statsminister David Cameron kom til å si. Han hadde sagt han ville fortsette selv om han tapte avstemningen. Da han like etter 09.15 norsk tid ga en uttalelse til pressen, varlset han derimot tårekvalt sin avgang.

– Jeg tror ikke at det vil være riktig for meg å prøve og være kapteinen som styrer vårt land til vårt neste stoppested, sa Cameron til pressen foran statsministerboligen i Downing Street nr. 10.

Landet delt

Gibraltar var den første valgkretsen til å offentliggjøre resultatet av sin avstemning. Der av befolkningen ikke i tvil og ga 95,9 prosents oppslutning til å forbli i unionen.

Også i London var det stor EU-støtte, men utover natten viste det seg at det befolkningen i store deler av resten av landet stemte for en utmelding.

Klart skotsk flertall for EU-medlemskap

Skottene har lenge vært de mest EU-positive i Storbritannia, noe som bekreftes av tallene som viser at 62 prosent av velgerne i Skottland har stemt for fortsatt britisk EU-medlemskap.

Mange har i lang tid varslet at dersom Storbritannia forlater EU, vil debatten om hvorvidt Skottland skal forlate Storbritannia få en ny giv.

  • Alles øyne er rettet mot Toryene i Storbritannia, men det kan bli Labour som taper mest. Hør Europa-korrespondent Øystein Langberg, tidligere London-korrespondent Ulf Andenæs og programleder Alf Ole Ask analysere konsekvensene av nattens drama i vår ferske utenrikspodcast.