Verden

Tunisia-terroristen er en gåte for etterforskerne

24-åringen som drepte minst 39 mennesker på en strand i Tunisia, er en gåte for etterforskerne. Lokalbefolkningen og turistene frykter han har gjort ubotelig skade på Tunisias fremtid.

En væpnet vakt sto på stranden som ble åstedet for en massakre i Sousse lørdag morgen. Politiet fant like etterpå telefonen som terroristen hadde slengt i sjøen rett før massakren startet. Foto: Tor Arne Andreassen

 • Tor Arne Andreassen
  Journalist i utenriksredaksjonen

Seifeddine Rezgui (24) drepte minst 39 mennesker og skadet 36 før han ble skutt og drept av tunisisk politi. Foto: Uncredited

Han var en flittig student som ikke hadde gått glipp av en eneste dag på skolen det siste året. Han gikk det første året i et mastergradstudium i elektroautomatikk. Før Seifeddine Rezgui (24) angrep turistene på den stekende stranden i feriebyen Sousse i Tunisia, hadde han ikke vist noen tendenser til ytterliggående religiøs tenkning. I hvert fall ikke som politiet har funnet ut. Han hadde rent rulleblad.Idet han lå død på bakken, skutt av politiet, så han helt vanlig ut, kommenterer den lokale radiojournalisten Ashraf Ben Abdessalem i Jawhara FM. Abdessalem var selv nede ved hotellet der 39 mennesker ble drept og 36 skadet fredag, og han tok et bilde av terroristen.

Han har på seg en mørk shorts og en svart T-skjorte, håret er halvlangt og haken glattbarbert. Det som avslører at han ikke er en vanlig turist, er kalasjnikoven som ligger ved siden av ham. Den hadde han ifølge flere vitner skjult inne i en parasoll da han beveget seg mot sine ofre.

Les Tor Arne Andreassens beskrivelse av morgenen etter massakren.

Norske Jonny Stensby og hans ti år gamle sønn var på et hotell 200 meter unna da skytingen skjedde. Han fikk ikke med seg mye av skytingen, men høe ambulansene og så et militærfly som fløy lavt over hotellene.FOTO: TOR ARNE ANDREASSEN Foto: Tor Arne Andreassen

Hobbyen var å danseVar han bare en vanlig ung mann som helt plutselig besluttet seg for å slutte seg til terrorgruppen Den islamske staten (IS), eller spilte han over en lengre periode et spill for å kunne lure sikkerhetsmyndighetene?

Politiet har vært på skolen han gikk på i Kairouan, en by som ligger knappe 60 kilometer vest for Sousse.

Lederen for studentforeningen på universitetet i Kairouan sier at Rezgui var med i en islamistgruppe på universitetet og at fem av de andre i gruppen hadde reist til Libya.

En av de mer pussige tingene politiet fant ut om 24-åringen, er at hobbyen hans var å danse, opplyser politiet til Jawhara FMs korrespondent i byen.

Kairouan er for øvrig en by folk flest i Sousse ikke tør å reise til i frykt for å bli banket opp eller det som verre er. Men det sier også noe om hvor upopulære folk fra Sousse kan være, siden landets tidligere diktator ble født her.

Kairouan omtales som "byen med 50 moskeer". Byen regnes blant Islams hellige byer og er et mye besøkt pilegrimsmål for muslimer.

Onkelen: — Moren ble knust

Tunisisk politi skal ikke ha kjent til at Rezgui hadde ekstremistiske syn, og heller ikke hans egen familie så tegn til dette.

— Ja, han dro til moskeen og ba. Men akkurat som andre unge menn, dro han deretter på café og for å spille fotball med sine venner, sier 24-åringens onkel Ali Al-Rezgui til The Telegraph.

— Jeg så han sist på torsdag. Han sa «hallo» og dro til en venn.

Onkelen forteller at familien ble sjokkert da navnet og bildet dukket opp i nyhetene.

— Moren hans ble knust, sier han.

Ifølge TV-stasjonen ITV har faren sagt at han skammer seg over sønnen.

«De husker deg bare når du dør.»

Gjerningsmannens antatte Facebook-side vitner likevel om en mann inspirert av jihadisme, skriver den britiske avisen.

Blant innlegg om rap, Real Madrid og Tunisias sjanser i fotball-VM, finnes det flere innlegg som støtter IS.

Hans siste innlegg er fra nyttårsaften 2015 hvor han skriver:

«Måtte Gud ta meg ut av denne urettferdige verdenen, drepe dens folk og la dem lide. De husker deg bare når du dør.»

Hyllet av IS

Noen sider ved seg selv holdt 24-åringen skjult. De er kommet for en dag nå, etter at IS tok på seg ansvaret for terrorhandlingen hans i Tunisia og har erklært at Abu Yhya Kairouan, som de kaller ham, «har drept 40 vantro fra landene i koalisjonen som er i krig med kalifatet».

På et bilde de har lagt ut av ham, sitter han med en hvit T-skjorte på seg, og med to kalasjnikov-rifler på hver sin side av ham, stående mot veggen bak.

Øyenvitner Aftenposten snakket med lørdag var uenig om hvorvidt 24-åringen så ut til å være nybegynner når det gjaldt å faktisk bruke en rifle.

Tok seg god tid

Rett før han brukte en kalasjnikovrifle til å terrorisere folkene på stranden utenfor hotellet Riu Imperial Marhaba skal han ha lagt ut en Facebook-melding om at «om min kjærlighet til jihad er en forbrytelse, skal verden få se at jeg er kriminell», ifølge en oversettelse VG har gjort av en nyhetsmelding fra den tunisiske avisen Assabah.

Meldingen kan ha blitt sendt med mobilen som vitner så at terroristen slengte i vannet rett før skytingen skjedde. Politiet hentet opp mobiltelefonen fra sjøen i går morges.

Ute på stranden og inne på hotellet tok terroristen seg god tid. Han byttet magasin i maskingeværet i hvert fall to ganger. Folk som har sin arbeidsplass på stranden sa i går til Aftenposten at de aldri hadde sett 24-åringen før, men han kjente til hvordan hotellet var bygget opp, skriver Reuters.

— Det var forferdelig det vi så. Han drepte på en uvirkelig måte. Det var klart at han kjente til hotellet, for han var over alt, sier Neil, en engelsk turist som er i ferd med å forlate Sousse med sin kone til Reuters. – Han brukte syv minutter på å drepe.

Mange mister levebrødet sitt

Flere tunisiere som jobber på stranden ved Imperial Marhaba, sier til Aftenposten at de skal ha hørt ham si at han ikke ønsket å drepe tunisiere, han var kun ute etter å drepe turistene. Han skal likevel ha drept flere tunisiere. Og både turister og tunisiere sier til Aftenposten at terroristen har ødelagt svært mye for dem.

— Vi kommer ikke til å ha noen ting igjen her nå, sier Faisa Mihoub, som har slitt seg til et levebrød ved å legge opp opplevelsesturer for turister, noe som på ingen måte har vært noen dans på roser, han har kanskje kapret et par kunder i løpet av en hel arbeidsdag. Nå som svært mange turister reiser hjem eller kansellerer turene sine, så blir det umulig å kunne leve av det lenger.

— Mange av de ansatte på mitt hotell har allerede fått beskjed om at de kan dra hjem, det er ikke behov for dem lenger, sier Jonny Stensbø (43) fra Hamar, som bor i et hotell som ligger bare 200 meter unna. Hans ti år gamle sønn er klar på at han nå vil hjem.

Svært skremmende for dem som opplevde skuddene

Ved et av nabohotellene til hotellet der angrepet skjedde, møter vi et østerriksk par som dagen før så at terroristen begynte å skyte.

— Vi hørte lyden først, og forbandt det først med fyrverkeri, men da vi så oss til siden så vi ham med geværet og vi kunne se hvordan sanden sprutet opp i været der hvor kulene traff bakken. Da løp vi, forteller Sandra. I likhet med ektemannen vil hun ikke ha etternavnet sitt i avisen. Inne på hotellet måtte de gjemme seg i hotellrom som ble åpnet av personalet. Deres egne romnøkler lå igjen på stranden. De kunne ikke vite hvor mange som var med på angrepet. Skudd hørte de over alt. En av de ti som var inne på et rom sammen med dem bodde egentlig på hotellet der skytingen foregikk. I én og en halv time visste hun ikke om mannen var død eller levende. Det viste seg til slutt av mannen var blant de overlevende og uskadde.

Nesten alle reiser hjem

Det østerrikske paret har et meget nært forhold til Tunisia og har feriert her to ganger i året de siste 15 årene, og sier de er fast bestemt på å komme igjen. Det er imidlertid mye som tyder på at det ikke kommer til å gjelde veldig mange. De forteller at 600 av 750 gjester har reist hjem. For de 180 ansatte er det katastrofe.

— Du kan ikke ha 180 ansatte til å passe på 100 kunder, sier Walter, som er fra Graz i Østerrike, en by som selv ble rammet av terror den 20. juni, en bilist kjørte med vilje inn i en menneskemengde og drepte tre mennesker.

— Det kan skje hvor som helst. Men terroristen her drepte ikke 39 mennesker, han drepte én million, han drepte det tunisiske folk, sier han.

Hett rekrutteringsmarked for IS i Tunisia

Men selv om tunisiere som vi snakker med er forferdet over terrorangrepet i Sousse. Så er sympati med IS ikke noe nytt fenomen i landet som har kjempet frem et demokrati etter Den arabiske våren, som startet nettopp i Tunisia.

For etter 2011 har ferieparadiset også vært et av de stedene der IS har rekruttert flest fremmedkrigere. Opptil 3000 tunisiere har reist til Syria og Irak for å slåss for ekstremistgrupper som Den islamske staten (IS) og Al Qaida-tilknyttede Jabhat al-Nusra, ifølge tall som er gjengitt i rapportene til den amerikanske tenketanken Soufan Group.

— 1000 av dem har kommet fra Sousse, skriver Al Jazeera.

I Sousses fattige bydeler har islamistisk ungdom støtt sammen med statsmakten. Politistasjonen i det sørlige Sousse ble stormet i 2012 og to unge salafister (strengt religiøse personer som tror på en stat styrt etter prinsippene til den muslimske staten på 700-tallet) ble drept. I fjor sprengte en selvmordsbomber seg i luften.

— De unge mennene er oftest fra arbeiderklassebydelene, som er preget av fattigdom, dårlige skoler, sosiale marginalisering og, ifølge Al Jazeera viktigst av alt, et manglende religiøst opplæringssystem.

Propagandaen hevder det er en plikt å slåss

Unge menn lokkes til krigen i Syria, ofte med en tanke om at de skal bekjempe Bashar al Assads regime, som de ser på som en fiende av den rette islamske tro. Her som i ytterliggående miljøer i Norge, fremstilles det som en religiøs plikt å slutte seg til de islamistiske gruppenes kamp i Syria, og etter hvert Irak.

Propagandaen som appellerer til de unge nyreligiøse mennene, finner de i mange tilfeller på Internett. Noen drar med fly direkte til Tyrkia, og derfra til Syria. Andre tar turen innom nabolandet Libya for å trene på våpenbruk, ifølge Al Jazeera.

Det kunne ha vært enda flere som dro til Syria. Ytterligere 8000 ungdommer er blitt stoppet av de tunisiske myndighetene, opplyste innenriksdepartementet til Financial Times i februar i fjor.

En trussel mot Tunisias unge demokrati

De voldelige gruppene har også slått til inne i Tunisia. En rekke politikere har blitt ofre for attentater og den viktige turistnæringen er blitt rammet, først gjennom angrepet på det nasjonale Bardo-museet i Tunis i mars i år, da 22 mennesker ble drept, og nå med angrepet på to hoteller i Sousse, der minst 37 ble drept.

Skrumper turistnæringen inn på grunn av frykt for terror, så vil det ramme Tunisia hardt. 6,1 millioner turister reiser hit i året. Turistnæringen sysselsetter 473.000 og står for 15,2 prosent av brutto nasjonalproduktet, viser tall fra Tunisias turistdepartement.

 1. Les også

  Amalie Weum (21): - Vi satt musestille

 2. Les også

  Bare vaktene igjen på dødens hotell

 3. Les også

  - Da jeg så folk som løp tenkte jeg herregud, det er skudd

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Her må menn under 35 år ha skriftlig tillatelse fra foreldrene for å reise utenlands

 2. VERDEN

  Nevøen til Berlin-mistenkt pågrepet i Tunisia

 3. VERDEN

  Terrorekspert droppet Nice-ferie på grunn av sikkerhet

 4. VERDEN

  Fransk påtalemyndighet: Nice-angriperen søkte på IS-propaganda

 5. VERDEN

  Historien om den mistenkte Anis Amri opprører tyskere: – Rystende hvordan sikkerhetstjenestene har arbeidet

 6. VERDEN

  Avis: Bremsesystem hindret flere døde i Berlin