Trump fortsetter felttoget mot pressen - kraftsalve mot CNN

OSLO/NEW YORK (Aftenposten): Påtroppende president Donald Trump går til nye angrep i sin verbale krig med mediene. – Total kollaps, sier han om CNN.

Påtroppende president Donald Trump kranglet med CNNs reporter onsdag og fortsatte torsdag kjeklingen med kanalen.

Da Trump holdt sin pressekonferanse onsdag gikk han knallhardt ut mot CNN. Kanalen var den første som publiserte nyheten om at etterretningen hadde orientert ham og presidenten om den omstridte rapporten om Trump og Russland. Trump stemplet nettstedet Buzzfeed, som offentliggjorde hele rapporten med alle detaljer, som en «søppelhaug».

– Total CNN-kollaps

Samtidig som flere av Trumps foreslåtte toppfolk i regjeringen torsdag ble grillet i Senatet, brukte den påtroppende presidenten sin Twitter-konto til å angripe mediene igjen. Særlig fikk CNN det glatte lag.

– CNN opplever en total kollaps med sine FALSKE NYHETER fordi seertallene deres stuper etter valget og troverdigheten deres vil snart være borte!, skrev Trump midt på dagen torsdag. Grytidlig på morgenen skrev han at de hadde hatt en «fantastisk pressekonferanse» og at «et par falske nyhetsorganisasjoner» var der, men at folket forstår hva som skjer.

– Truet med utkastelse

På pressekonferansen onsdag kranglet Trump med CNNs Jim Acosta og nektet ham å stille spørsmål. Også denne kjeklingen fortsatte torsdag. Trumps pressetalsmann Sean Spicer uttalte at Acosta hadde opptrådt «frekt, upassende og respektløst» og skylder Trump en unnskyldning. Acosta svarte med at Spicer hadde truet å kaste ham ut om han stilte flere spørsmål.

Menneskerettsuro

Menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch la torsdag frem en rapport der de uttrykker uro for tilbakeskritt med Trump i Det hvite hus. Rapporten tar ikke spesifikt opp situasjonen for mediene, men minner om at en fri presse er en av forutsetningene for å forhindre brudd på menneskerettighetene.

Nervøs pressefrihetsorganisasjon

På valgkampmøter la Trump opp til en fiendtlig holdning mot pressekorpset, som han pekte på og kalte ting som «falske drittsekker og avskum!». Organisasjonen Committee to protect Journalists har advart mot at pressefriheten kan få dårligere kår i Trumps USA. Onsdag oppfordret de Trumps foreslåtte justisminister Jeff Sessions til å garantere at han ikke vil gjøre det lettere å stevne journalister for retten for å få ut innsamlet, upublisert materiale. Det kunne Sessions i senatshøringen onsdag ikke love.

Kritikken til nytt nivå

Det er ikke nytt at Donald Trump kritiserer CNN på Twitter eller i andre sammenhenger – angrepene mot TV-stasjonen var et av verktøyene han brukte i valgkampen. Men denne uken tok han kritikken til et nytt nivå.

I samme bås

I motsetning til nettstedet Buzzfeed, som publiserte hele den omstridte rapporten, valgte CNN kun å henvise til at Trump var blitt informert om ryktene som hadde svirret rundt i hovedstaden Washington i flere måneder.

Likevel valgte Trump på pressekonferansen onsdag å plassere de to medieselskapene i samme bås, samtidig som han stemplet CNNs erfarne Jim Acosta som representant for «falske nyheter» som forklaring på hvorfor han ikke ville la Acosta stille ham et spørsmål.

Rådgiver forsvarte Trump

Trumps nære rådgiver og talskvinne Kellyanne Conway forsvarte onsdag kveld angrepene på CNN i et opphetet intervju med programlederen Anderson Cooper.

– Vi rapporterte ikke det samme som Buzzfeed rapporterte, sa Cooper, før han la til at han aldri ville ha «dumpet» uverifiserte påstander på nettet.

– Men nå som informasjonen ligger der ute, er CNN mer enn glade for å kunne referere til det, er dere ikke? sa Conway, som ved flere anledninger i intervjuet refererte til ord og innhold i CNNs dekning som ikke samsvarte med hva CNN faktisk hadde publisert.

Bernstein: Propagandaminister

Cooper lot seg ikke rikke, og intervjuet ble til tider snudd på hodet når TV-reporteren måtte forsvare sitt eget mediehus samtidig som han forsøkte å få Conway til å slutte å feilsitere CNN.

Journalistlegenden Carl Bernstein, som sammen med Bob Woodward sto bak Watergate-avsløringene som førte til at Richard Nixon måtte gå av, var rystet over Conways opptreden i Cooper-intervjuet.

– Det er på tide å diskutere hva journalister gjør og hva propagandaministere gjør. For det er det hun er – en propagandaminister, sa Bernstein på CNN onsdag kveld.

Også Dan Rather, en av USAs mest kjente TV-journalister, fulgte intervjuet med interesse.

– Jeg løfter på journalisthatten for Anderson Cooper. Journalistikk handler ofte ikke bare om «spørsmålet» men også om oppfølgingen, skriver han på Twitter.

  • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.