Verden

Irak hevder å ha frigjort Øst-Mosul - en tøffere krig venter trolig i Vest-Mosul

Irakiske regjeringsstyrker hevder å ha tatt kontroll over det siste området IS har kontrollert i Øst-Mosul.

Irakiske regjeringsstyrker hevder å ha tatt kontroll over Øst-Mosul.
  • Tor Arne Andreassen
    Journalist
  • NTB
  • AFP
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

– Enheter fra 9. panserdivisjon har frigjort al-Rashidiyah, heter det i en kunngjøring fra det irakske forsvaret.

– Det irakske flagget er heist på østbredden av Tigris, som nå er helt frigjort, heter det videre.

Den ytterliggående islamistgruppen IS kontrollerer fortsatt den vestlige delen av Mosul, som er delt i to av elva Tigris.

Tredje gang Øst-Mosul blir erklært frigjort

De irakske spesialstyrkene og statsminister Haider al-Abadi proklamerte alt i forrige uke at Øst-Mosul var frigjort, og mandag hevdet forsvarsdepartementet i Bagdad det samme, for deretter å trekke tilbake meldingen.

Irakske myndigheter erkjente også i forrige uke at det var noen mindre bydeler på østsiden av Tigris som ennå ikke var blitt erobret, men de mente likevel at seieren i denne delen av byen var sikret.

  • Se de sterke bildene fra slaget om Mosul: IS' selvmordsbombere måtte gi opp Øst-Mosul.
Irakske soldater skyter mot soldater fra IS.

En enda hardere kamp kan vente i vest

De irakske generalene erklærte allerede i forrige uke at kampen for å erobre Vest-Mosul vil starte umiddelbart.

Det har vært harde kamper i løpet av den tre måneder lange kampanjen for å gjenerobre Øst-Mosul, men enda dødeligere kamper er ventet i Vest-Mosul, skriver nyhetsbyrået AFP. Mosuls gamleby har mange trange gater og noen av nabolagene i Vest-Mosul har tradisjonelt støttet IS.

En norsk militær analytiker anslo tidligere i år at det antagelig ville drøye til utpå sommeren før også Vest-Mosul var blitt frigjort.

Irakere som har flyktet fra Mosul blir geleidet til en tryggere del av byen.

750.000 sivile er fremdeles i IS-okkupert område

Det har ført til bekymring i bistandsmiljøet for skjebnen til de cirka 750.000 sivile som man antar befinner seg i Vest-Mosul.

– Vi håper at alt blir gjort for å beskytte de hundretusener av mennesker som er på vestsiden av elven, skriver Lise Grande, FNs humanitære koordinator i Irak, i en uttalelse.

– Vi vet at de er utsatt for ekstrem fare og vi frykter for deres liv.

Det antas nå at menneskene som fremdeles befinner seg i Vest-Mosul enten gjør dette fordi de ikke vil forlate hjemmene sine eller fordi de blir hindret av IS, som gjentatte ganger har brukt sivile som menneskelige skjold.

En iraksk soldat er klar til å sykte mens han beveger seg i Mosuls gater.

IS bygger forsvarsstillinger ved elvebredden

Titusener av sikkerhetsstyrker omringer nå jihadistene som holder Vest-Mosul.

Folk som bor i Vest-Mosul og aktivister opplyste på mandag til AFP at IS hadde tvunget sivile som bor ved elvebredden på vestsiden til å forlate butikkene og hjemmene sine.

– Gruppen tvang oss til å dra fra hjemmene våre og vi fikk ikke lov til å ta med oss eiendelene våre, sier en person som bor i Al-Maidan.

– De har satt opp geværstillinger og utplassert skarpskyttere på takene og ved vinduene.

En iraksk soldat skyter med et rakettvåpen mot IS i bydelen Antesaar i Mosul den 24. januar.

Forbereder kryssing av elven mens de blir beskutt

På den andre siden av elven står noen av Iraks mest erfarne soldater. Ingeniørtroppene skal allerede ha startet arbeidet med å bygge flytebrygger for å kunne angripe over elven.

Alle broene over Tigris har enten blitt bombet av IS eller er blitt tatt ut med bombeangrep fra den amerikansledede koalisjonen som har hjulpet den irakske regjeringen med å ta tilbake cirka to tredjedeler av det området de tapte til IS i 2014.

– De irakske styrkene har i løpet av krigen mot IS lært seg å krysse elver, og også å krysse elver mens de er under beskytning, sier koalisjonens talsmann, oberst John Dorrian til AFP.

Universitetet i Mosul ble sterkt skadet under kampene på østsiden av byen.

Over 100 båter er blitt skutt i stykker

Samtidig har koalisjonen forsøkt å hindre at IS kan ferdes på Tigris ved å ødelegge flere enn 100 båter i løpet av seks dager.

FN fryktet på forhånd at kampene i Mosul, som startet den 17. oktober, skulle utløse en enorm flyktningkrise. Men selv om 180.000 mennesker har forlatt hjemmene sine, så har de fleste valgt å bli. 20.000 av de som flyktet har også valgt å flytte tilbake til områder som er blitt erobret fra IS.

Amerikanske soldater avbildet ved Universitetet i Mosul, som nå er blitt gjenerobret fra IS.

Les mer om

  1. Irak
  2. Mosul
  3. Den islamske staten (IS)