Ulykkesflyet gikk tom for drivstoff

Mayday mayday ... Hjelp oss med å nå frem til rullebanen ... Hjelp, hjelp, skal piloten på flyet som styrtet i Colombia ha ropt ut.

Flyet som var kommet fra Bolivia, styrtet like før det skulle ha landet i Medellin i Colombia.

– Miss, LAMIA 933 har totalt sammenbrudd, totalt elektrisk sammenbrudd, uten drivstoff. Dette var nødmeldingen fra den bolivianske piloten Miguel Quiroga som ble fanget opp av kontrolltårnet på flyplassen i Medellin.

– Nødssituasjon med drivstoffet, Miss, legger han til og ber om umiddelbar tillatelse til å lande.

Opptaket av dramaet som utspant seg rett sør for Medellin i Colombia mandag kveld, og som endte med at 71 mennesker ble drept, er blitt lekket til colombianske medier.

Kan drivstoffmangel eller elektrisk svikt ha forårsaket styrten?

Det lille bolivianske flyselskapet Lamias charterfly, som hadde med seg et brasiliansk fotballag, var tydeligvis i en desperat situasjon like før det traff bakken. Et sammenstøt som bare seks av de om bord overlevde.

Etterforskere fra Colombia, Bolivia, Brasil og Storbritannia vil nå granske om det var svikt ved det elektriske anlegget eller mangel på drivstoff som forårsaket kræsjet. Eller kanskje det var begge de to problemene, i kombinasjon med det kraftige regnværet.

– Piloten ropte at han var i ferd med å gå tom for drivstoff

Opptakene fra kontrolltårnet passer godt overens med det besetningsmedlemmer i andre fly i nærheten har fortalt at de overhørte på radiosambandet.

Juan Sebastian Upegui, en co-pilot som satt i et annet fly, sier i en chattemelding til venner at LAMIA-pilotet meldte fra til kontrolltårnet i Medellin at han hadde problemer.

Etter at han hadde meldt om at han hadde lite drivstoff, så opplyste LAMIA-pilot at han fikk problemer med de elektriske systemene, før radioen ble taus, melder Reuters.

"Mayday mayday ... Hjelp oss med å nå frem til rullebanen ... Hjelp, hjelp," sa piloten ifølge Upegui. – Så ble det stille og vi begynte å gråte alle sammen.

Meldte deretter om elektrisitetsproblemer

Dataanimasjoner av radaravlesningene av flyet viser at det fløy i sirkel flere ganger like før det traff bakken.

Like etter at piloten meldte at han var i ferd med å gå tom for drivstoff, så skal piloten ha meldt om problemer med det elektriske anlegget, ifølge El Tiempos kilder. Kort tid etter gikk flyet i bakken. 71 mennesker omkom, mens seks personer overlevde.

Flyet styrtet i et meget ulendt terreng. Det regnet veldig kraftig da ulykken skjedde og i timene etterpå.

Flyvertinne skal ha sagt at de gikk tom for drivstoff

Alfredo Bocanegra, sjefen for Colombias sivile flydirektorat, sier kommunikasjon med bolivianske flytjenestemenn indikerer at flyet hadde elektrisitetsproblemer. Men han legger til at de må etterforske rapporter om at en kvinnelig flyvertinne som overlevde skal ha sagt at flyet hadde gått tom for drivstoff, melder AP. Etterforskerne håper å få snakket med henne i løpet av onsdagen.

En annen mulig indikator på at flyet hadde gått tomt for drivstoff, er at det ikke var noe tegn til brann der flyet styrtet.

Både stemmeregistratoren og ferdskriveren til ulykkesflyet av typen British Aerospace 146 er blitt funnet. De bør kunne gi etterforskerne gode indikasjoner på om flyet faktisk gikk tom for drivstoff.

Etterforskerne har funnet både ferdskriveren og taleregistratoren fra ulykkesflyet.

Amputerte målvaktens høyre ben

Bare tre av spillerne fra Chapecoense-laget overlevde. Tilstanden skal være alvorligst for forsvarsspilleren Alan Ruschel, som skal ha fått et brudd på ryggsøylen.

Forsvarsspilleren Helio Zampier og keeperen Jackson Follmann fikk også alvorlige skader og legene måtte amputere Follmanns høyre ben, melder Reuters.

Det var 21 journalister på flyet og bare én av dem overlevde. To av de ni medlemmene av det bolivianske flymannskapet overlevde.

Tilhengere av det rammede fotballaget var tirsdag ute i gatene i Chapeco i Brasil for å gi uttrykk for sin fortvilelse over ulykken.

Flyet var nær sin maksimale rekkevidde

Flyselskapet Lamia, som eide ulykkesflyet, opplyser at de har tre 146 Avro kortdistanse jetfly som er produsert av British Aerospace. Disse flyene har en maksimal rekkevidde på cirka 2965 kilometer. Det tilsvarer omtrent distansen mellom Santa Cruz i Bolivia, som flyet tok av fra, og Medellin.

Hans Weber, som lenge har vært rådgiver for amerikanske luftfartsmyndigheter, sier til AP at det er verdt å se nærmere på flyenes rekkevidde. Han bemerker at avstanden som regel måles i luftlinje, men at pilotene sjelden flyr kortest mulige vei, fordi de styrer unna turbulens eller endrer kurs av andre årsaker.