Verden

Refser Putin for støtte til opprørerne i Ukraina

OSLO/BRUSSEL(Aftenposten): De russiskstøttrede opprørerne i Ukraina avviser fredssamtaler og intensiverer krigen. Det får NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg til å øke presset mot den russiske regjeringen.

Generalsekretær Jens Stoltenberg og Russlands president Vladimir Putin har møttes en rekke ganger, her da daværende statsminister Stoltenberg var i Moskva i 2009. Alexei Nikolsky

 • Alf Ole Ask
 • Ingeborg Moe
  Journalist

Minst 20 personer ble drept da langdistanseraketter traff et boligområde i havnebyen Mariupol sørøst i Ukraina lørdag. Byen er kontrollert av ukrainske regjeringsstyrker.

— Kampene i det østlige Ukraina har økt kraftig. Det er indikasjoner på en storstilt offensiv fra russisk støttede opprørere flere steder, uttalte en bekymret generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg lørdag kveld.

Stoltenberg viser til offensiven mot Mariupol også at russisk støttede separatister har gått til angrep flere steder ved Donetsk og Luhansk Oblasts.

Stoltenberg skjerpet tonen mot Russland.

Uttalelsene fra Stoltenberg kommer dagen etter at det ble kjent at han og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov skal møtes under den såkalte sikkerhetskonferansen i München 6. til 8. februar. Denne konferansen samler den sikkerhetspolitiske eliten. Dette er en meget viktig møteplass.

Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk sammen med generalsekretær i NATO Jens Stoltenberg. Ukraina er ikke med i NATO. ERIC VIDAL

Brudd på brudd

De siste fire månedene har avtalen blitt brutt nesten daglig, ikke minst som følge av kamper om flyplassen ved byen Donetsk.

Flyplassen har frem til denne uken vært kontrollert av regjeringsstyrker. Onsdag forlot soldatene terminalbygningen for å innta nye stillinger, ifølge meldinger fra det ukrainske militære.

Russisk offensiv

Generalsekretæren viser til at man i det siste månedene har sett økt tilstedeværelse av russiske styrker i Øst-Ukraina i tillegg til betydelig økning i tungt russisk militært materiell som stridsvogner, artilleri og avanserte våpensystemer.

— Russiske tropper støtter disse angrepene støtter disse angrepene med kontroll og kommandosystemer, avanserte systemer for å skyte ut raketter og systemer for elektronisk krigføring, sier Stoltenberg som avslutter med en sterk oppfordring til russiske myndigheter om å stanse den militære, politiske og finansielle støtten til utbryterne og dermed stanse destabiliseringen av Ukraina.

Ville restarte

Det har lenge vært klart at en rekke europeiske land har lett etter en mulighet til å restarte forholdet til Russland. Dette var også tema da EUs utenriksministere møttes i Brussel for en uke siden.

EU har innført en rekke sanksjoner mot Russland og russiske borgere. Disse utløper i vår. De første utløper i mars og kan bare videreføres dersom EU-landene er samstemte.

Etter de russiskstøttede offensivene i Øst-Ukraina var ikke tiden moden for at EU ville løsne på sanksjonene eller innlede noen dialog med Russland.

Krigen om de østlige områdene av Ukraina har vart i ni måneder og har krevd over 5.000 liv. Den startet etter at prorussiske opprørere erklærte sin egen folkerepublikk i regionene Donetsk og Luhansk.

Separatistene har de siste dagene truet med å trappe opp kampene mot de ukrainske regjeringsstyrkene.

En opprørsleder i Donetsk uttalte fredag at det er utelukket med fredssamtaler, og at separatistene nå vil satse på å erobre flere områder i den østlige regionen. Uttalelsen anses som den definitive slutten på en svært skjør våpenhvile som ble inngått i september.

Les også:

 1. Les også

  Granatangrep mot busstopp i Donetsk

 2. Les også

  Stoltenberg: - Russland har styrker i Ukraina

 3. Les også

  Putin har sluttet å si «Ny-Russland» om Ukraina-provinser

Generalsekretær Jens Stoltenberg og Russlands president Vladimir Putin har møttes en rekke ganger, her da daværende statsminister Stoltenberg var i Moskva i 2009. Alexei Nikolsky

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Bekymret over eskaleringen i konflikten mellom Ukraina og Russland

 2. VERDEN

  EU går hardt ut mot russisk passutspill

 3. VERDEN

  Stor NATO-øvelse i Østersjøen provoserer Russland

 4. VERDEN

  Stoltenberg krever umiddelbar løslatelse av ukrainsk fartøy

 5. VERDEN

  Verdensledernes fest i Hamburg gir et ørlite håp i Ukraina

 6. VERDEN

  Minst 33 tyrkiske soldater drept i luftangrep i Idlib-provinsen Syria