Republikanere vil granske Russlands rolle i presidentvalget

Washington (NTB-AP): Republikanere i Senatet slutter seg til demokrater som vil granske meldingene om at Russland blandet seg inn i det amerikanske presidentvalget.

Den amerikanske senatoren John McCain vil ha Russlands rolle i det amerikanske presidentvalget gransket. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

I en hemmelig rapport som er omtalt i amerikanske aviser, konkluderer etterretningstjenesten CIA med at Russland forstyrret valget i USA og at målet var i hjelpe Donald Trump til seier.

John McCain, som leder senatskomiteen for de væpnede styrker, har gått sammen med demokraten Chuck Schumer og andre om en felles uttalelse der de blant annet skriver at CIAs rapport «burde bekymre alle amerikanere».

– Vi vil samle våre kolleger om å etterforske og stanse den alvorlige trusselen som cyberangrep fra fremmede myndigheter utgjør mot vår nasjonale sikkerhet, heter det.

McCain sier komiteen vil gå i gang med sin granskning av saken «umiddelbart».

Gransking

President Barack Obama har bedt om en full gransking av hackerangrepene i presidentvalgkampen. Granskingen skal være fullført før Donald Trump tar over som president i januar.

Stjålne eposter fra den demokratiske presidentkandidaten Hillary Clintons valgkampsjef ble offentliggjort løpende av WikiLeaks gjennom hele valgkampen. Også andre medlemmer av partiets ledelse ble utsatt for hacking.

Det republikanske partiet skal ifølge New York Times også ha blitt hacket, men ble ikke utsatt for tilsvarende lekkasjer.

– Tror ikke

Donald Trump og hans overgangsteam avviser helt CIAs konklusjoner, og hevder etterretningsorganisasjonen har en politisk agenda. I et intervju med Fox News søndag kalte han opplysningene «latterlige».

– Jeg tror det bare er enda en unnskyldning. Jeg tror ikke på det, sier Trump.

CIA er imidlertid sikre i sin sak. De konstaterer «med høy grad at sikkerhet» at Russland ikke bare forsøkte å påvirke valget med hacking og lekkasjer, men at myndighetene i Moskva også arbeidet målrettet for å få Trump valgt.

Rapporten ble holdt hemmelig inntil Washington Post og New York Times omtalte den i helgen. En gruppe høytstående senatorer ble brifet om opplysningene i forrige uke.

Reaksjoner

Det at Trump velger å kritisere CIA og ikke Russland vekker reaksjoner i Washington. CNN omtaler hans frontalangrep på etterretningstjenesten som uten sidestykke for en påtroppende president.

Blant dem som reagerer på Trumps håndtering av saken, er tidligere CIA- og NSA-sjef Michael Hayden.

– At den påtroppende presidenten i USA bare avviser en faktabasert rapport som etterretningstjenestene har utarbeidet fordi den er i konflikt med det han antar. Wow, sier han til TV-kanalen.

Demokraten Ben Cardin i Senatets utenrikskomité sier Trump må jobbe tett med etterretningstjenestene og «slutte å være naiv» når det gjelder Russland.

– Russland har gått til angrep på europeiske institusjoner. Nå prøver landet å undergrave USA, sier Cardin til CNN.

Tett løp

Mange demokrater mener lekkasjene som Russland skal ha stått bak kan ha hatt innvirkning på av utfallet av presidentvalget.

De avgjørende statene Michigan, Pennsylvania og Wisconsin ble til sammen avgjort med omkring 80.000 stemmer i Trumps favør. På landsbasis fikk Hillary Clinton rundt 2,8 millioner flere stemmer enn Donald Trump. (©NTB)