Han overlevde flystyrten i Colombia. Minst 71 mistet livet.

De var på vei til den største kampen i lagets historie, men styrtet i jungelen i Colombia. Minst 71 mennesker mistet livet i flykræsjet, seks overlevde.

Fotballspilleren Alan Ruschel (27) overlevde flystyrten i Colombia. Fem andre skal også ha reddet livet da flyet med 77 om bord gikk i bakken i uværet.

Nå har Brasils president Michel Temer erklært tre dagers landesorg til minne om ofrene for flyulykken, der de fleste spillerne på det brasilianske fotballaget Chapecoense mistet livet.

77 personer, 68 passasjerer og ni besetningsmedlemmer, var ombord i flyet på vei til Medellin i Colombia. Seks personer overlevde ulykken, ifølge AP.

AP meldte tirsdag kveld at myndighetene hadde nedjusterte antallet døde fra 75 til 71. Det skyldtes at fire personer som sto på passasjerlisten aldri gikk om bord på flyet.

Chapecoense var på vei til Medellin i Colombia for å spille den første kampen i finalen i Copa Sudamericana-finalen.

– Det som skulle ha blitt en feiring har blitt til en tragedie, sa Medellin-ordfører Federico Gutierrez i hovedkvarteret for redningsoperasjonen.

Årsaken til ulykken er ikke kjent, men Colombia har det siste døgnet vært rammet av kraftig regnvær og torden. Pilotene skal ha meldt om en elektrisk feil og sirklet i luften like før kræsjen. Flyets black box-opptagere ble funnet av etterforskere tirsdag ettermiddag.

Politi og hjelpemannskap lette etter overlevende i flyet, som styrtet i et fjellparti nær byen Medellin.

Tre spillere overlevde

I tillegg til forsvarsspilleren Alan Ruschel, ble det meldt at forsvarsspilleren Hélio Neto og keeperen Jackson Follmann overlevde. Den brasilianske journalisten Rafael Valmorbida, den bolivianske flyvertinnen Ximena Suarez og den bolivianske flyteknikkeren Erwin Tumiri skal også ha overlevd.

Keeper døde på sykehuset

Keeperen Marcos Danilo Padilha var i live da han ble funnet ved vraket, men døde senere av skadene, bekrefter det brasilianske fotballlaget ifølge AP.

Situasjonen for Neto og Valmorbida er veldig alvorlig, men stabil, opplyser legen Guillermo Molina til Reuters. Neto har skader i hodet, brystet og lungene, i tillegg til åpne sår ved knærne.

Tilstanden for Ruschel opplyses å være stabil, ifølge legen Ana Maria Gonzalez. De to som tilhørte flymannskapet skal være utenfor fare og er til observasjon.

Reuters har ikke fått noe informasjon om tilstanden til Follmann.

På vei til cupfinale

Det er blitt opplyst at flyet var et charterfly, leid inn av det brasilianske fotballaget Chapecoense.

Blant de 68 passasjerene ombord var det 22 spillere, trener, lagets støtteapparat, journalister og fotografer.

Chapecoense er et brasiliansk toppserielag fra byen Chapecó i delstaten Santa Catarina.

Chapecoense har vært blant topplagene i Brasil, og hadde nå sensasjonelt klart å komme til finalen i Copa Sudamericana, som tilsvarer Europaligaen.

Nødmelding

Flyet skal ha sendt ut nødmelding om tekniske problemer om bord, før det forsvant fra radaren. På det tidspunktet skal det ha vært i et område mellom distriktene La Ceja og La Union, ifølge myndighetene.

Havariet skal ha skjedd i et fjellområdet Cerro Gordo, ca. 50 kilometer fra Medellín. Flyet forsvant fra radaren like etter klokken 22, lokal tid.

Bilder fra flyradaren viser at flyet kretset i luften før det havarerte.

Det var kraftig regn og tordenvær da havariet skjedde.

Ifølge en Reuters-fotograf på åstedet hadde flyet brukket i to, bare cockpiten og vingene var gjenkjennelig.

Skulle ikke vært på flyet

Det brasilianske reisefølget hadde opprinnelig en annen reiseplan.

Fotballklubben hadde tenkt å fly direkte fra Brasil til Medellin i Colombia, men denne ruten ble ikke godkjent fra den brasilianske luftfartsmyndigheten Agência Nacional de Aviação Civil (ANAC), rapporterer nyhetsbyrået EFE og brasilianske GLOBO.

Derfor måtte laget og journalistene reise med et rutefly fra São Paulo til Santa Cruz i Bolivia, der de hadde et innleid fly ventende.

Fotballaget skulle onsdag spille første finale mot Atletico National fra Medellín i Colombia.

I fjor endte laget opp på 14. plass på tabellen, men etter en fremgangsrik sesong befinner det seg nå på en niende plass. Chapecoense var klar for lagets hittil største kamp etter å ha slått ut argentinske San Lorenzo i semifinalen.

Fotballaget har lagt ut følgende melding på sin Facebook-side etter havariet:

«Gud, vær med våre spillere, representanter, journalister og andre gjester som reiser sammen med vår delegasjon.»

For en knapp uke siden feiret de brasilianske fotballspillerne at det lille provinslaget overraskende vant semifinalen i Copa Sudamericana mot argentinske San Lorenzo fra Buenos Aires. Laget var på vei for å spille finalen i Colombia da flyet de reiste med havarerte.

Alle kamper er innstilt

Nå er alle fotballkamper avlyst inntil videre. Det har den søramerikanske fotballkonføderasjonen (CONMEBOL) bestemt, melder Reuters. CONMEBO-president, Alejandro Dominguez skal ha vært på vei til Medellín og befant seg i nærheten da flyet havarerte.

Brasil har erklært en nasjonal sørgeperiode etter nyheten om flystyrten. President Michel Temer har sagt at landets myndigheter vil gjøre alt for å bistå etterlatte.

– Vi vil gjøre alt vi kan for å lette på smerten deres, skriver han på Twitter.

Det søramerikanske fotballforbundet har inntil videre avlyst alle kamper som følge av ulykken.

Uvær hindret helikopter

Det ble forsøkt å fly inn til ulykkesstedet med helikopter, men værforholdene med kraftig regn gjorde at de måtte avbryte. Redningsmannskapene har derfor i stor grad måttet ta seg frem til fots.

Det var et fly av typen Avro RJ85, eid av det bolivianske flyselskapet LaMia som styrtet.

17 år gammelt charterfly

Ulykkesflyet var et 17 år gammelt fly av typen BAA Avro 146-RJ85, er en firemotors maskin. Det tilhørte det bolivianske selskapet Lamia, som tilbyr bedrifter og private egne charterflyvninger.

Fra den internasjonale flyplassen Viru Viru i Santa Cruz, helt sørøst i Bolivia, tok flyet av klokken 18.18, lokal tid mandag.

Hva som skjedde noen timer senere, like før flyet hadde nådd sin destinasjon – flyplassen i Medellin – er ikke klart.