Verden

Ble megastjerne etter tøffe Trump-spørsmål. Nå forlater hun Fox News.

Donald Trump likte så dårlig å bli grillet av Megyn Kelly (46) at han boikottet en Fox-debatt med de republikanske presidentkandidatene. Nå slipper Trump å se henne på favorittkanalen.

Etter 12 år forlater Megyn Kelly programlederjobben i den konservative TV-kanalen Fox News.
  • Steinar Dyrnes
    Steinar Dyrnes
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Etter måneder med spekulasjoner ble det tirsdag klart at Megyn Kelly forlater den konservative TV-kanalen Fox News til fordel for den NBC, hvor hun skal jobbe for nyhetsdivisjonen NBC News. Mens Fox News i likhet med blant annet CNN er en såkalt kabelkanal, utgjør NBC sammen med CBS og ABC de tre dominerende ordinære TV-kanalene i USA.

Småbarnsmor med eget show hver kveld

På Fox News er Kelly og hennes kveldsshow The Kelly File kanalens nest meste sette, bare bak Bill O’Reilly. Mens hun går på luften klokken 21.00 på Fox, skal småbarnsmoren få eget talkshow på dagtid hos NBC. Hun sa i november at hun var opptatt av barna på syv, fem og tre år.

Selv om Kelly skapte seg et navn gjennom å jobbe for en TV-kanal med klare sympatier for Donald Trump, har hennes tøffe behandling av Trump ført til at hun er anerkjent som en uavhengig programleder.

Trump antydet at hun hadde mensen

Hennes første fjernsynsoverførte møte med Trump var i august 2015, da hun konfronterte Trump med at han gjentatte ganger har snakket nedlatende om kvinner. Det var etter dette at Trump ble så perpleks at han beskyldte henne for å ha vært ufin mot ham og han sterkt antydet at det skyldes at hun hadde mensen.

Trumps respons på Twitter fikk en av de fremste kommentatorene i The Washington Post til å stille spørsmål ved om Kelly var Trumps kryptonitt, stoffet som setter selveste Supermann ut av spill.

Se Kellys grilling av Trump her:

I januar i fjor trakk Trump seg fra en Fox-debatt med Kelly i Iowa, noe Trump senere sa kunne ha bidratt til at han bare fikk en annenplass der. I mars stilte han derimot opp i en Fox-debatt, noe som førte til at han igjen ble grillet av Kelly.

Ikke mange dager senere sendte han en tirade av meldinger rettet mot henne på Twitter. Trump skrev blant annet at «hun er syk, og den mest oppskrytte personen på TV».

Fox: Trump har en «ekstrem, syk besettelse» med henne

Det fikk Fox til å beskylde Trump for å ha en «ekstrem, syk besettelse» av henne. Da Aftenpostens USA-korrespondent fikk en kort prat med Kelly i mars, sa hun:

– Jeg er ikke typen som lar meg skremme av folk med makt. Jeg var det kanskje da jeg begynte som en ung advokat. Men så brukte jeg ti år på å utøve loven og å krysseksaminere toppsjefer i noen av de største selskapene i USA. Du lærer å late som til du klarer det. Og nå har jeg klart det, sa hun med et stort, avvæpnende og selvsikkert smil.

Her fra da Megyn Kelly i april deltok på Varietys Power of Women.

Som ankerkvinne for «The Kelly File» har 46-åringen lykkes i å gi den konservative nyhetskanalen en frontfigur som respekteres av alt fra etablerte republikanere til den venstreorienterte filmskaperen Michael Moore.

Fox News har flere seere enn noen annen kanal på kabel-TV i USA. Ifølge The Wall Street Journal hadde Kelly 15 millioner dollar i årslønn hos Fox News. The New York Times skriver at Fox var svært interessert i å beholde henne, og dermed tilbød henne mer enn 20 millioner dollar i året.

Trump-venn: – Du er fascinert av sex

I april i fjor ble Kelly og Trump enige om å bilegge striden, og i mai lot Trump seg intervjue av henne. Men forholdet mellom Trump-leiren og Kelly ble aldri særlig varmt. Ikke minst ble det klart da Trumps nære støttespiller New Gingrich (73) ble intervjuet av henne i oktober. Den republikanske veteranen tente da på alle plugger.

– Du er fascinert av sex og bryr deg ikke om offentlig politikk, sa en hissig Gingrich.

Etter debatten fikk han ros av Trump.

Vil du vite mer om Kelly og Trump? Da bør du lese vår USA-korrespondents reportasje etter møtet med henne:

  • TV-stjernen Megyn Kelly: Hun er den eneste som målbinder Donald Trump