Verden

Nå går Donald Trump med på at Obama er født i USA

I årevis har Donald Trump sådd tvil om presidentens fødested. I dag trakk han endelig anklagene – og la skylden på Hillary Clinton.

I fem år har Donald Trump nektet å gi slipp på ideen om at Barack Obama var født utenfor USA. Fredag vedgikk han endelig at konspirasjonsteorien er falsk.
  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg
    Aftenpostens korrespondent i USA
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

– Barack Obama ble født i USA. Punktum, sa Donald Trump på en pressekonferanse i Washington, DC fredag ettermiddag.

Republikanernes presidentkandidat har holdt konspirasjonsteorien om Obamas fødested varm siden 2011, da han hevdet at han hadde sendt en gruppe etterforskere til Hawaii for å bevise at presidenten ikke ble født i den amerikanske delstaten.

Barack Obama ble født i Honolulu 4. august 1961.

Les også

Spørsmålet om presidentens fødested har holdt på i over fem år. Her spøker Obama om fødselsattesten sin

De siste månedene har Trump unnlatt å svare hver gang han er blitt spurt om den gamle konspirasjonsteorien om Obama. Så sent som på torsdag nektet han å svare på et spørsmål om hvor presidenten ble født.

Motstanderen hans i valgkampen, demokraten Hillary Clinton, har brukt Trumps Obama-påstander mot ham i flere harde angrep de siste dagene. Det har også hennes visepresidentkandidat Tim Kaine:

Trump gir Clinton skylden for ryktene

Donald Trump, på sin side, hevder at det var Hillary Clinton som først lanserte ideen da hun konkurrerte med Obama om å bli demokratenes presidentkandidat i 2008.

Den teorien gjentok han fredag.

– Det var hun som startet disse kontroversene i 2008. Og nå er det jeg som avslutter det. Jeg avslutter det, sa Trump på pressekonferansen i USAs hovedstad.

Clinton-kampanjen svarer med at dette er regelrett løgn, og viser til at utsagnet har fått «fire Pinnochioer» – bunnkarakter – av Washington Post da avisen sjekket sannhetsgraden i Trumps påstand.

Obama: - Jeg er ganske sikker på hvor jeg ble født

Kun «naturlig fødte borgere» kan bli USAs president. Begrepet er ikke definert, men det er allment akseptert at den som er født i USA, oppfyller kravet.

Derfor har Trumps påstand om at Obama ikke ble født i USA blitt ansett som et forsøk på å delegitimere presidenten.

Obama selv har omtalt konspirasjonsteorien ved flere anledninger – av og til i humoristiske vendinger, av og til med synlig irritasjon. Så sent som fredag morgen kommenterte han saken igjen.

– Jeg er ganske sikker på hvor jeg ble førdt. Jeg tror de fleste andre også er det. Jeg hadde håpet at presidentvalget kunne handle om mer seriøse saker enn dette, sa presidenten.

Les mer om

  1. USA-valget 2016