Verden

Fortvilelsens valg

Vil, men vil ikke. Selv på kanten av stupet er grekerne splittet. Hvilke kameler bør regjeringen sluke for å få en avtale med EU og IMF?

ta6b8a10-mtiRoEXTz3.jpg
  • Ola Storeng
    Ola Storeng
    Tidligere økonomiredaktør
Økonomiredaktør Ola Storeng kommenterer krisen fra Hellas.
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

-  De er nødt til å bli enige, alt annet er håpløst.Restauranteieren i den knøttlille kystlandsbyen Lefokastro omtrent midtveis mellom Athen og Thessalonoki var sikker i sin sak få timer før den greske statsministeren Alexis Tsipras skulle møte regjerings— og statslederne i eurosonen mandag kveld.

Grekerne har vært gjennom mange dager og møter som var varslet som avgjørende. Men denne gangen er stemningen nesten elektrisk. Før helgen lekket det ut at den greske sentralbanksjefen i interne møter advarte om at dagen i dag vil bli «vanskelig» for greske banker om møtene i Brussel ender uten avtale mellom EU og Hellas.

Uten en rask løsning kan restriksjoner på uttak i bankene og spesielt overføringer av euro til utlandet tvinge seg frem allerede denne uken.

Greske bedrifter og privatpersoner som tømmer sine bankkonti er i ferd med å legge et voldsomt press på regjeringen.

Kameler er krisemat

Det er akkurat derfor restauranteieren tror på en rask avtale. Han tror Tsipras vil svelge kameler i forhandlingene med kreditorene.

Men det er slett ikke alle som vil han en rask avtale. Søndag demonstrerte en del av Syirza kjernetropper i Athen med krav om at regjeringen ikke gir etter for kreditorene.

Vi valgte Tsipras for å få slutt på sparepolitikken som har ødelagt den greske økonomien, sa en av demonstrantene i en reportasje.

Ja takk, begge deler

Syriza-partiet og Alexis Tsipras, vant en brakseier ved valget i januar med løftet om å avslutte sparepolitikken og nedskjæringene som har bidratt til 25 prosent arbeidsledighet.

I realiteten baserte han seg på å kunne overtale, eller skremme, landets kreditorer - eurolandene og IMF - til å ettergi en god bit av statsgjelden eller gjøre den evigvarende og tilnærmet rentefri.

Nå er sannhetens time i ferd med å innhente både Tsipras og Hellas.

Etter kort møte i går utsatte finansministrene som skulle forberede regjerings- og statssjefmøte,t behandlingen av et nytt forslag som Tsipras la frem natt til i går.

Dermed blir det vanskelig for regjeringssjefene å komme i mål før etter et nytt finansministermøte torsdag.

Tsipras dilemma kan oppsummeres slik:

Et overveldende flertall av grekerne vil ha en rask avtale som sikrer at Hellas forblir i eurosonen. Men et nesten like stort flertall går mot nye kutt i pensjoner og andre budsjettposter som eurolandene da krever.

Tsipras skal ikke bare skaffe en rask avtale. Det kan bli enda vanskeligere å gjennomføre den i praksis.

Les mer om

  1. Hellas