Verden

Én halshugget og flere såret i angrep på fransk fabrikk

Den halshugde personen utenfor gassfabrikken i Frankrike var sjefen til den antatte gjerningsmannen.

Politifolk sperret fredag adgangen til gassfabrikken som ble åstedet for et terrorangrep i Saint-Quentin-Fallavier ved Lyon sørøst i Frankrike.
  • Kjetil Hanssen
    Kjetil Hanssen
    Journalist

Den halshugde personen utenfor gassfabrikken i Frankrike var sjefen til den antatte gjerningsmannen. De to skal ha kommet kjørende til fabrikken i forbindesle med en leveranse, sier en kilde nær etterforskningen.

Men gjerningsmannen halshugde sjefen før han kjørte inn på området, ifølge kilden.

Den døde personen skal ha blitt funnet halshugget ved inngangen til bedriften. Det var arabisk skrift på hodet til den drepte, ifølge en kilde i rettsvesenet.

Ifølge Le Monde kjørte gjerningsmannen inn i bygningen inne på fabrikkområdet med bil og traff en gassbeholder.

Fredagens terrorangrep der en mann ble funnet halshugget, var rettet mot en amerikansk-eiet gassfabrikk i Frankrike.

Fire arrestert

Den mistenkte gjerningspersonen er anholdt. Han er blitt identifisert som Yassine Sahli — født i 1980. Han skal være kjent av etterretningstjenesten DGSI. Han har ingen rulleblad, men skal ha vært under oppsyn som mulig radikalisert, ifølge Reuters.

I tillegg til gjerningsmannen skal tre personer være pågrepet mistenkt for medvirkning. Både hans kone og søster skal være blant de arresterte.

Den franske påtalemyndigheten oppga flere detaljer om hendelsen på en pressekonferanse i kveld, skriver The Guardian.

43 personer befant seg inne i fabrikken da terrorangrepet fant sted, men ingen andre ble skadet.

Uvanlig mål

Eksperter sier et slikt mål er uvanlig. Jihadister i Europa velger svært sjelden fjerntliggende kommersielle mål, påpeker terrorekspert Thomas Hegghammer ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) på Twitter.

Her kan du lese mer om terrorangrepet i Frankrike: Fransk fabrikk angrepet av mann med islamistflagg

I Tunisia angrep geværmenn turister: Følg utviklingen i terrorangrepet i Tunisia direkte her.

- Ikke symboltungt

Helge Lurås, leder for Senter for internasjonal og strategisk analyse (SISA), mener målet i dagens aksjon ikke er særlig symboltungt og at det kan tyde på at terroristene har en lokal forankring og at de er ideologisk inspirert av en større gruppe heller enn faktisk å være med i den.

Enklere virkemidler gjør terroristene vanskeligere å oppdage på forhånd, sier Helge Lurås.

— Sitter man og planlegger en terroraksjon fra Jemen eller Syria, vil man heller se seg ut mer sentrale mål eller mer symboltunge mål enn en gassfabrikk i en fransk landsby. Er man derimot oppvokst et sted eller godt kjent der, vil det være naturlig å velge et mål i et område man kjenner, siden det reduserer behovet for spaning, sier han.

Flere angrep i Lyon

Den pågrepede angriperen var i myndighetenes søkelys i 2006 for å ha kontakt med islamistiske ekstremister, men ble tatt ut av overvåkernes radar to år senere. Mannen skal ha tilknytning til området der angrepet fant sted. Byen Lyon, som ligger like ved, har også opplevd både terrorangrep og forsøk på rekruttering av hellige krigere.

Den halshuggede mannens hode var hengt opp ved porten til den franske gassfabrikken sammen med flagg med islamistiske inskripsjoner på arabisk, noe som gjorde at kilder snakket til fransk presse om muligheten for at Den islamske staten sto bak.

Kan være niende IS-inspirerte angrep

Thomas Hegghammer ved FFI og en kollega har telt terrorplaner i Europa med bånd til IS siden i fjor høst. Hvis angrepet i Frankrike er IS-inspirert, er dette den 24. terrorplanen siden september 2014 og det niende angrepet som faktisk er gjennomført. Men bare i noen få av angrepene er påvist at terroristene har hatt noen faktisk kontakt med IS. Båndet til IS ser ut til være inspirasjon.

- Skal skape oppmerksomhet og frykt

Helge Lurås mener det franske angrepet ikke ser ut til å ha vært et veldig gjennomført og profesjonelt angrep.

— Bortsett fra elementet med halshuggingen er det relativt lite spektakulært, sier han.

Han påpeker at dette i disse dager retter tankene mot Den islamske staten (IS), men minner om at også Al-Qaida har drevet med halshugginger.

— Halshuggingen har som formål å skape oppmerksomhet og frykt. Skalaen for suksess i en terroristdimensjon er ellers heller antall drepte. De vil gjerne prøve å drepe flere enn de klarte her, sier han.

Artikkelen fortsetter under kartet.

— Kan drepe mange med bil og machete

Han påpeker at den lavteknologiske siden ved angrepet sammenfaller med det man har sett de siste årene.

— Man kan drepe mange med en machete, eller en bil. Dette er en klok taktikk sett fra terroristenes side. Enklere virkemidler gjør dem vanskeligere å oppdage på forhånd. Skal man skaffe seg sprengstoff og bomber, øker risikoen for å bli eksponert og tatt før angrepet, sier han.

- IS-inspirerte angrep

Forsker Anne Stenersen ved Forsvarets forskningsinstitutt påpeker også overfor NTB at angrepet i Frankrike følger terror-trenden de har sett gjennom en årrekke. Enkle, målrettede angrep med kniv eller skytevåpen.

– Det er mer IS-inspirerte angrep, i motsetning til de tidligere angrepene som var formet av Al-Qaida, sier Stenersen, som er ekspert på radikal islamisme.

Halshuggingen av et offer, den arabiske påskriften på hodet og IS-flagget som ble funnet gjør det nærliggende å tro at gjerningsmennene var inspirert av ekstremistiske IS. Men det behøver ikke bety at det står noen sterk organisasjon bak, bemerker forskeren.

Interessert i utenriksstoff? Følg Aftenpostens utenriksredaksjon på Facebook.

Les også

  1. Terrorist avslørt i Paris fordi han skjøt seg selv i foten

  2. Derfor sliter verden med å bekjempe IS

  3. Al-Qaida-inspirator kaller IS ekstremister