Verden

IS-jubel på nett for terrorangrepet i Frankrike

Oslo/Paris (Aftenposten): IS har satt i gang en nettkampanje med trusler og hets mot Frankrike. Ifølge president Francois Hollande sto ekstremistene i IS bak angrepet.

 • Vibeke Knoop Rachline
 • Kjetil Hanssen
  Journalist

Frankrikes president Francois Hollande sa ørdag morgen at Den islamske staten står bak det verste angrepet mot Frankrike på flere tiår der minst 128 mennesker ble drept. Over 90 er kritisk såret, slik at dødstallene kan stige. Han sier angrepet var planlagt fra utlandet. Presidenten erklærer tre dager landesorg. Litt senere hevdet IS i en offisiell kunngjøring at de sto bak.

IS-jubelen for massakren i Paris er så omfattende — og tilsynelatende koordinert - at en terrorovervåkingsgruppe også før bekreftelsen fra Hollande sa at det var et tegn på at ekstremistgruppen som kaller seg Den islamske staten, står bak.

islamicccc.JPG

Lørdag la IS' mediesenter også ut en video der organisasjonen truer Frankrike og ber franske tilhengere som ikke kan reise til Syria, om å angripe i Frankrike.Følg Aftenpostens direktedekning av terroren i Paris her:

Les også

Direkteblogg: Terrorangrep i Paris

Hangarskip til Persiabukten

Enkelte har også satt angrepet i sammenheng med at landets eneste hangarskip, «Charles de Gaulle», neste uke skal seile til Persiabukten for å bistå i den allierte krigføringen mot IS i Irak.

— Omfanget av feiringen overgikk langt tidligere mobilisering av IS-tilhengere, særlig med tanke på at IS ennå ikke har sagt at de står bak angrepet, skriver Rita Katz, leder for Site Intelligence Group, som følger og analyserer nettaktiviteten til islamistiske og høyreekstreme militante.

#Kalifatstatenangriperfrankrike

På twitter begynte en rekke jihadistvennlige kontoer straks å bruke emneknagger som tydet på at IS sto bak angrepet, men ifølge Katz pleier organisasjonen ikke å påta seg ansvaret mens en aksjon pågår. En hashtag på arabisk kan oversettes til #kalifatstatenangriperfrankrike.

Her kan du lese en grundig gjennomgang på norsk fra The Washington Post av IS skrekkregime:

Les også

Slik er livet under IS i Syria

— Nøye tidfestet kampanje

Derimot legger Katz vekt på at IS-tilknyttede brukere på nettet i sosiale medier har begynt å publisere store mengder propaganda rettet mot Frankrike. Denne inneholder bilder av drepte barn og ødelagte bygninger som det blir påstått er ofre for franske flyangrep i Syria og Irak.

— De publiserte postene er en del av en nøye tidfestet kampanje for å skape hat mot Frankrike blant hellige krigere, mener Katz.

Les Aftenpostens tidligere Europa-korrespondent Ingeborg Moes nyhetsanalyse:

Les også

Paris hadde såvidt vendt tilbake til hverdagen da terroren slo til igjen

Hyller blodbadet

En IS-vennlig mediegruppe postet et bilde av IS-krigere og tekst på arabisk og fransk: «På samme måte som dere dreper, skal dere drepes. Vi har lovet dere at vi skal flytte kampen til deres hjem, og da skal dere få kjenne hvor harde vi er.»

I andre meldinger fra kontoer med IS-tilknytning heter det:

 • «Husk, husk 13. november i Paris. De vil aldri glemme den dagen, som 11. september for amerikanerne»
 • «Frankrike sender sine fly til Syria daglig og bomber barn og eldre. I dag drikker de selv av samme beger.»
 • «Dette er bare begynnelsen. Vent til selvmordsangriperne kommer med biler.»
  Nylig skal også IS-tilhengere ha hacket en rekke franske nettsider og lagt igjen beskjeden: «Frankrike, dere står for tur».

Vitner: Angripere ropte Allahu Akbar

Da angriperne kom til konsertlokalet i Paris fredag kveld der de drepte titalls konsertgjengere, ropte de Allahu Akbar — Gud er stor, har et vitne fortalt til fransk radio. Ifølge fransk politi drepte syv av dem seg selv ved å sprenge seg i luften med bombevester mens én angriper ble drept av politiet.

— Jeg hørte tydelig at de sa til gislene at det var Hollandes feil. Han burde ikke ha grepet inn i Syria, sier en radiovert som var i konserthallen til Le Monde.

Vitner har i fransk presse sagt at angriperne var unge og kledd i vanlige klær.

Her kan du se dagens franske avisførstesider.

Al-Qaida-tvitrer

En tvitrer med tilknytning til Jabhat al-Nusra i Syria, en milits knyttet til Al-Qaida, skriver at de sofistikerte, samtidige storskala-angrepene alltid har vært Al-Qaidas kjennetegn. - Jeg er spent på hvem som tar ansvaret nå, skriver vedkommende. Han fortsetter i neste tweet: «Men Al-Qaida konsenterer seg mest om politiske og militære mål fremfor sivile. Derfor kan dette være et IS-angrep», påstår han.

Kjapp oversikt over hva som er fakta, hva som er rykter og hva man ikke vet:

Les også

Terrorangrepene i Paris: Dette vet vi - og dette vet vi ikke

IS: Pervers-hovedstaden

IS-kunngjøringen lørdag der ekstremistene hevder å stå bak angrepet, ble publisert på fransk og arabisk via kanaler knyttet til IS. I kunngjøringen heter det at «åtte brødre med bombevester og maskingeværer nøye valgte seg mål i hjertet av den franske hovedstaden». I kunngjøringen kalles Paris hovedstaden for «vederstyggelighet og perversjon, den som bærer korsets banner i Europa».

Rykter har surret om et ventet angrep

Ikke alle ble like overrasket over terrorangrepene fredag kveld. Terror— og etterretningsspesialister regnet med at noe slikt ville skje. Spørsmålet var ikke om, men når, sier en kilde til Aftenposten. Livvaktene til forskjellige truede personligheter «snakket ikke om annet».

Fredag kveld slo de til.

— Det som skjedde nå i Paris, er det sikkerhetstjenestene fryktet aller mest, sier fylkesmann Bernard Squarcini til avisen le Figaro.

- IS har midler

Han hevder at Frankrike var forberedt på noe slikt etter det som har hendt i andre land. Antiterrordommer Marc Trevidic hevdet også at de aller mest grufulle dagene ville inntreffe i Frankrike og at krigen IS fører, ennå ikke hadde begynt - før fredag kveld.

— De vi har arrestert og som aksepterer å snakke, sier at IS vil ramme Frankrike hardt og systematisk. IS har midler, penger og våpen nok til systematiske masseangrep, sier Trevidic

Les også

 1. Tyske landslagsspillere overnattet på stadion i Paris

 2. Politifolk ber om fortsatt bevæpning

 3. Her synger de nasjonalsangen mens de evakuerer fra selvmordsangrepene i Paris