Ingen norsk OL-boikott

Regjeringen sender kultur- og idrettsminister Trond Giske (Ap) og olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) til sommer-OL i Beijing.

Trond Giske og Terje Riis-Johansen er klare for OL.

Norge lar være å boikotte OL-seremoniene i Beijing fordi ingen andre land gjør det.

– At Norges kulturminister uteblir fra åpningsseremonien tror jeg gjør begrenset inntrykk på kinesiske myndigheter. Og prisen ville kunne bli at dialogen om menneskerettigheter ble svekket, sier Giske til VG.

Giske skal delta under åpningssermonien sammen med kong Harald 8. august. Avslutningssermonien skjer 24. august, der kronprins Haakon og Riis-Johansen skal være Norges representanter.

Giske var den statsråden som gikk lengst i å holde muligheten åpen for å utebli fra seremonien i protest mot kommunistregimet da boikottdebatten raste i vår.

– Dette er diskutert i regjeringen, blant annet på bakgrunn av den debatten. Det er ingen internasjonal stemning for fravær, og det har aldri vært aktuelt for Norge å gjøre noe slikt alene, sier Giske.

Giske gjør det klart at det ikke er noen grunn til å slappe av når det gjelder menneskerettighetssituasjonen i Kina.

– Det er mye å sette fingeren på. Jeg vil bruke mitt opphold til å ta opp noen av disse spørsmålene. Jeg planlegger møter med folk fra forlagsbransjen, og andre personer og institusjoner som arbeider med presse og ytringsfrihet, sier Giske.

Riis-Johansen bruker Kina-turen til å holde møter om energipolitikk, og han ser på OL som en mulighet for dialog som vi bør benytte oss av.