Verden

- Ingen hensikt å snakke med Hamas

Israels toppmann i Norge mener det ikke finnes noe alternativ til militære angrep mot Gazastripen. Det tjener ikke til noe å snakke med Hamas, sier ambassaderåd Aviad Ivri.

Ambassaderåd Aviad Ivri utenfor Israels ambassade i Parkveien i Oslo. BERIT ROALD/SCANPIX

Les mer:

Les også

Netanyahu: Israel må styrte Hamas-regimet

Les også

- Svært spent på grensen

– Hamas vil verken anerkjenne eller forhandle med Israel. Det har derfor ingen hensikt for oss å snakke med dem. Men vi snakker mer enn gjerne med det legitime palestinske lederskapet, representert ved president Mahmoud Abbas og statsminister Salam Fayyad, sier Ivri til NTB.

Ambassadør Miryam Shomrat reiste tirsdag tilbake til Israel etter endt oppdrag i Norge. Hun vil bli erstattet av Michael Eligal i midten av januar. Inntil da er ambassaderåden øverste stedlige representant for Israel. Og han har ingenting til overs for Hamas og organisasjonens ledere.

– Hamas er ikke bare Israels fiende, men også fienden til alle palestinere som ønsker fred.

– Men Hamas vant valget i 2006 og har bred støtte i befolkningen?

– Det hadde Hitler også.

– Sammenligner du Hamas med Hitler?

– Hamas ble valgt av palestinerne, men siden valget har de omskapt Gaza til en av de verste terrorenklavene i verden. Hamas holder folket i Gaza som gisler og bruker sitt eget folk som menneskelige skjold, sier Ivri.

Beklager sivile tap

Over 360 palestinere er hittil drept i de israelske angrepene. Anwar Baalusha mistet fem døtre mandag, da en rakett rammet familiens hjem i flyktningleiren Jabalya nord på Gazastripen.

– Jeg deler smerten til alle sivile som rammes av volden i vår region. Det spiller ingen rolle om det er snakk om israelere eller palestinere. Det vi gjør i Gaza, gjør vi fordi vi må – ikke fordi vi vil, sier Ivri.

Ambassaderåden sier hensikten med aksjonene er å ramme Hamas.

– Vi gjør vårt ytterste for å unngå å ramme uskyldige. Vi vil få en slutt på strømmen av raketter og missiler som rettes mot Israel, og fortelle Hamas at nok er nok.

Ifølge Ivri er Israel nødt til å gå drastisk til verks.

– Vis meg et annet land som er villig til å akseptere at raketter og missiler daglig rammer den sivile befolkningen. Ikke noe annet land ville ha vist en slik tilbakeholdenhet som Israel har gjort til nå, sier han.

«Unorsk» SV-krav

Aviad Ivri tar avstand fra den voldsomme demonstrasjonen utenfor ambassaden i Parkveien mandag, men sier han har forståelse for dem som mener Israel går for hardt fram.

– Jeg forstår reaksjonen, men det er viktig å prøve å forstå at Israel gjør sitt ytterste for å unngå sivile tap. Jeg kjenner ikke én eneste israeler som gleder seg over at sivile palestinere blir såret, sier han.

Ambassaderåden har liten sans for kravet fra SV-nestleder Audun Lysbakken om at Norges ambassadør til Israel må kalles tilbake.

– Som nordmenn tror vi på dialog, og med all respekt framstår kravet fra SV som noe «unorsk», sier han.

Ivri insisterer på at Israel ønsker fred og vennlige forbindelser med sine naboland, selv om rakettangrepene på Gazastripen antyder noe annet.

– Noen ganger er det ikke nok å ønske fred. Det er nødvendig å konfrontere fredens fiender, for fredens skyld. Jeg ser ingen sjanse for fred i Midtøsten så lenge Iran, Hizbollah og Hamas holder fast ved sin politikk, sier han.

Ivri avviser at humanitære hjelpesendinger ikke kommer fram til de trengende i Gaza, og hevder israelerne gjør hva de kan for å få nødhjelpen fram.

– Vi forsyner Gaza med alt vi klarer, også drivstoff og strøm, til tross for at det blir avfyrt missiler mot Israel nettopp derfra, sier han.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  23 drept i israelske flyangrep mot Gazastripen

 2. VERDEN

  Ni palestinere drept og over 1.000 såret av israelske soldater på Gaza

 3. VERDEN

  Mandag ropte palestinerne på hevn. Tirsdag ba de om våpenhvile. Hvorfor ble det ikke ny krig på Gaza?

 4. VERDEN

  Står Hamas bak? Og gir folkeretten Israel lov til å skyte demonstranter? Her er fem svar på viktige spørsmål om blodbadet.

 5. DEBATT

  Gazas barn er også Israels ansvar

 6. VERDEN

  Flere skutt og såret i nye Gaza-protester lørdag