Verden

Israelsk minister: – Snart slutt på Gaza-operasjonen

Israels viseforsvarsminister Matan Vilnai mener de nærmer seg slutten på offensiven mot Hamas.

Krigen har nådd Gaza by Foto: MOHAMMED ABED / AFP

For første gang siden krigen på Gazastripen ble innledet, kom det søndag signaler fra israelsk hold om at det nærmer seg slutten på offensiven mot Hamas.

– Beslutningen i FNs sikkerhetsråd gir oss ikke mye armslag, sa Matan Vilnai til israelsk radio.

– Derfor ser det ut som vi nærmer oss slutten på bakkeoperasjonene og avslutning av hele operasjonen.

Sikkerhetsrådet vedtok natt til fredag en resolusjon som oppfordrer både Israel og Hamas til umiddelbar våpenhvile. Men begge sider avviste i løpet av fredag at de var innstilt på det.

Kampene fortsetter

Men søndagen har vært preget av harde kamper mellom den israelske bakkestyrken og bevæpnede palestinere i Gaza by. Bakkestyrkene befinner seg i byens forsteder, og kampene kjempes i gatene.

— Vi er trygge nå, men vi vet ikke hvor lenge, sa Khamis Alawi (44) til til AP. Han skjulte seg i kjøkkenet sammen med sin kone og seks barn, mens kulene traff veggen og knuste vindusrutene i huset.

– Nærmere målet

Statsminister Ehud Olmert sa søndag at Israel nærmer seg målene som er satt for krigen på Gazastripen. Likevel fastholder han at militæroffensiven mot Hamas fortsetter inntil videre.

– Det er nødvendig med mer tålmodighet og besluttsomhet for å nå disse målene på en måte som vil forandre sikkerhetssituasjonen i sør, slik at innbyggerne kan leve i sikkerhet og stabilitet over lang tid, sa han i møte med israelske statsråder søndag.

Olmert sa ingenting om når militæroffensiven eventuelt vil bli avsluttet.

Kraftige sammenstøt

Palestinere la søndag på flukt til fots ut av deler av Gaza by, mange med babyer og småbarn i armene. Flukten skjedde etter en søvnløs natt for de fleste, og israelsk stridsvogner og infanteri trengte dypere inn i mer tettbefolkede deler av Gaza by.

Byen ble søndag rammet de kraftigste sammenstøtene som har vært i området siden Israel startet sin militæroffensiv for drøye to uker siden. Israelske soldater har tidligere holdt seg i utkanten av byområdene på Gazastripen.

Minst 27 palestinere ble drept i kampene i Gaza by søndag.

Israelske soldater drepte ti væpnede palestinere, ifølge palestinsk helsepersonell. Ytterligere tre krigere og et medlem av politistyrken til Hamas ble drept i israelske luftangrep.

Også sivile ble hardt rammet. 13 sivile palestinere, deriblant fire personer fra samme familie, ble drept av israelske styrker under angrep mot to landsbyer sør for Gaza by, opplyser helsepersonell.

Opptrapping

Lørdag ble det sluppet løpesedler over Gazastripen der folk ble advart mot å samarbeide med Hamas, og der en opptrapping av militæroffensiven ble varslet.

Israelske kampfly angrep rundt en rekke mål på Gazastripen søndag, mens palestinere skjøt over ti raketter mot israelsk territorium.

Blant de israelske målene var smuglertunneler under grensen til Egypt, en moské som ble brukt som våpenlager og et treningsanlegg, ifølge en talskvinne for den israelske hæren.

Minst 869 palestinere, mange av dem sivile, er drept siden Israel startet sin militæroffensiv 27. desember. 13 israelere, deriblant tre sivile, er drept i rakettangrep eller kamper.

 1. Les også

  Feilene som utløste blodbadet

 2. Les også

  Israel og Hamas avviser appeller om våpenhvile

 3. Les også

  Israel varsler opptrapping av krigen

 4. Les også

  Gaza: Krigen dag for dag

 5. Les også

  - Svært spent på grensen

Ehud Olmert avbildet på en pressekonferanse sammen med utenriksminister Tzipi Livni. Foto: GIDEON MARKOWICZ

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Medier: Israel og Hamas enige om våpenhvile

 2. VERDEN
  Publisert:

  Flere skutt og såret i nye Gaza-protester lørdag

 3. VERDEN
  Publisert:

  Gaza-angrep trolig de mest omfattende siden krigen i 2014

 4. VERDEN
  Publisert:

  Israelske fly angrep mål på Gazastripen

 5. VERDEN
  Publisert:

  To tenåringer drept i israelsk angrep mot Gazastripen

 6. VERDEN
  Publisert:

  Over 600 raketter skutt mot Israel – Hamas vil fortsette angrepene