Verden

Tyrkia stenger 370 organisasjoner

Tyrkia tvang fredag 370 grupper og organisasjoner til å legge ned. Myndighetene mener gruppene har terrorforbindelser. Opposisjonsgrupper demonstrert lørdag mot vedtaket.

Tyrkias president, Recep Tayyip Erdogan. Arkivfoto: Vasilij Fedosenko / Reuters / NTB scanpix
  • NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Organisasjonene ble informert da politiet gjennomførte razziaer i kontorene deres fredag og beslagla dokumenter. Ifølge innenriksdepartementet har 153 av organisasjonen tilknytning til Gülen-bevegelsen. 190 skal ha forbindelser til det forbudte kurdiske arbeiderpartiet PKK. 19 til den forbudte venstreradikale gruppen DHKP-C og åtte til ekstremistgruppen IS.

  • Slik har kuppforsøket endret Tyrkia.

Progressive advokaters forening, som også ble stengt fredag, sier den ikke kan beordres stengt fordi lovverket beskytter advokater. Gruppen sier myndighetene ikke har begrunnet ordren om å legge ned virksomheten.

– Dette er en alvorlig undertrykking av enhver form for opposisjonelle, organisasjoner, foreninger eller grupper. Vi var forberedt på dette, sier generalsekretær Nergis Aslan. Fire advokater i en annen organisasjon ble arrestert av bevæpnet spesialpoliti da de forsøkte å motsette seg razziaen.

Tyrkia har fått krass kritikk fra opposisjonsgrupper og deres allierte for hvordan landet slår ned på politisk dissens under unntakstilstanden etter kuppforsøket i juli. Rundt 37.000 mennesker er arrestert og over 100.000 er fratatt sine offentlige stillinger, inkludert dommere og professorer. I tillegg er 170 medier og titalls bedrifter og foreninger beordret nedlagt på grunn av påståtte forbindelser til terrororganisasjoner.

Les mer om

  1. Kuppforsøk i Tyrkia
  2. Tyrkia