Verden

Putin prøver å berolige Vesten etter Trump-sjokket: – Se så nervøse de er. Vi truer ingen.

MOSKVA (Aftenposten) Putin var i stormform og smørblid i helgen. Mens Europa er i Trump-sjokk, snakket Putin om å fly romraketter fra Moskva til New York på 20 minutter.

«Utfordringen vår er å øke landets økonomiske kraft, slik at vi kan bevare et forsvar som sikrer vår suverenitet, respekt fra vårpartnere og en varig fred». Det er det sikkerhetspolitiske budskapet til Putin i hans nyttårskalender for 2017.
  • Per Anders Johansen
    Per Anders Johansen
    Aftenpostens Moskva-korrespondent

Samtidig som lederne i de europeiske hovedstedene i helgen prøvde å komme seg etter Trumps sjokkseier, var Putin i strålende humør.

Han brukte helgen til å prøve seg som både fabrikkarbeider, standupkomiker, romfartsentusiast og fredsmegler.

Og hans viktigste budskap til Vesten kom da han lørdag hadde PR-show med arbeiderne på en av Russlands største bilfabrikker i Jaroslavl.

– Våre styrker truer ingen. Jeg sier det en gang til, slik at alle hører det – ikke bare dere som sitter her, sa Putin til fabrikkarbeiderne.

– Se så nervøse de er

– Russiske divisjoner på titusener av tropper øver rett på den andre siden av grensen, skrev NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg søndag i en kronikk.

Dette ble tolket som en klar advarsel til USAs nye president Donald Trump etter hans kritikk.

Russland øver mer enn noen gang siden den kalde krigen, også i nord nær Norges grense.

– Jeg og katten likte hverandre med en gang. Jeg elsker alle levende dyr. Og de merker åpenbart det, sier Putin i den mest populære kalenderen i Russland nå: «Hele året med Vladimir Putin» i det populære ukebladet «Stjerner og Råd».

– Det er ingen grunn for Russlands vestlige partnere til å bli bekymret når vi gjennomfører øvelser, sa Putin.

– Vi blir ikke bekymret når de gjør sine øvelser, men av en eller annen grunn blir de stresset med en gang vi øver. Se så nervøse de er, sa Putin og smilte.

Han la til at «våre styrker er kampdyktige, moderniserte og meget effektive».

  • – Dette er Guds mirakel. Så glad ble den russiske oligarken da Trump vant.
Et av bildene som er plukket ut til den populære Putin-kalenderen, er fra 2012. Da den den russiske presidenten fløy med traner i en hangglider i nordlige Sibir. - Følelsen er veldig interessant og adrenalinet pumper, sier Putin i følge kalenderen. - Fuglene fulgte fra venstre og høyre, og de var veldig vakre!. Slike bilder skal minne russerne om at de har en ung, frisk og dynamisk president.

Store russiske drømmer

På spørsmål fra en av fabrikkarbeiderne begynte Putin å snakke om et av områdene hvor han håper Russland kan tjene mer penger, nemlig romfartsindustrien.

– Et romrakett kan fly fra Russland til Washington på 20 minutter, sa Putin, og la til at dette krevde utvikling.

– Produserer vi noe markedet trenger, er jeg sikker på at vi vil finne private investorer, sa presidenten ifølge Interfax.

- Snart er det nyttår, sier Putin i den nye kalenderen «Hele året med Vladmir Putin». Etter nyttår kan russere vente seg dyrere priser på flere viktige varer. Samtidig stiger det russiske underskuddet etter store ekstrautgifter til forsvarsindustrien.

Putin med flere upopulære sparetiltak

Møteplanen til Putin i dagene etter at Trump vant, viser at Russland har adskillige større utfordringer å stri med.

Under et økonomisk krisemøte fredag måtte Putin innse at underskuddet øker.

De offentlige utgiftene vokser, først og fremst på grunn av økte forsvars- og pensjonsutgifter. Samtidig uteblir den økonomiske veksten.

Putin holdt PR-show med fabrikkarbeidere i Jaroslav lørdag. Når den russiske euforien legger seg etter Trumps seier, står Russland over enorme økonomiske utfordringer. Nå stiger underskuddet raskere enn forventet som følge av økte offentlige inntekter og svak vekst.

Denne uken vedtok russiske myndigheter nye, svært upopulære avgiftsøkninger, som gjør at bensin, sigaretter og vin vil øke med 20–30 prosent frem til 2019.

Samtidig er mange pensjonister rasende over at pensjonene ikke økes i takt med prisstigningen.

Kreml håper Trump vil oppheve sanksjonene, slik at Russland kan lokke til seg kapital og investorer.

- "Å inspirere folk til å elske Russland". I denne setningen ligger trangen etter å oppdage skjønnheten, mangfoldet og det unike i det russiske samfunnet og vise det til hele verden, sier Putin i dette sitatet fra den nye Putin-kalenderen for 2017.

Dette er Putins største problem

– Det største problemet for russisk økonomi er hverken sanksjonene fra Vesten eller de fallende oljeprisene, sa en av Russlands fremste økonomer Sergej Guriev denne uken ifølge avisen Vedomosti.

Guriev måtte rømte Russland i 2013 da russisk politi startet etterforskning mot ham etter han forsvarte en av Putins største fiender, den tidligere Yukos-oligarken Khodorkovskij. Nå er Guriev sjefsøkonomi i Den europeiske utviklingsbanken EBRD:

– Hovedproblemet er manglende reformer og at Russland er lite attraktivt for investorer, sa Guriev.

At Guriev våget å besøke Russland, kan tolkes som et ørlite signal på at Kreml prøver å lokke tilbake flere dyktige russere som har rømt etter flere år med stadig mer autoritært styre.

Mange unge og dyktige russere har forlatt landet de siste årene.

I Putin-kalenderen oppfordrer presidenten russiske foreldre til å bruke alle sin krefter på å gi barna en lykkelig oppvekst. Vanlige russiske foreldre sliter imidlertid med høyere priser og en levestandard som er 40-50 prosent lavere enn for tre år siden.

Russisk eufori over Trump

At Putin er i godt humør etter Trumps seier, kom også frem da han i helgen prøvde seg som standupkomiker foran mange av Russlands fremste komikere på det populære humorprogrammet KVN.

– Hvem av dere spøkte med at jeg er «gift, skilt og lykkelig», spurte presidenten, som fikk salen til å le av vitser om skjeggveksten til Marx og komikerne som herjer med Kreml.

- Å dra på ferie i Russland skal være komfortabelt, interessant og billig, sier Putin i 2017-kalenderen, som publiseres i Russlands mest populære ukeblad «Zvezdi i sovjeti». Fjorårets kalender ble så populær - også i Vesten - at den i en periode ble solgt for nesten tusen kroner på Ebay.

Russiske politikere både klappet og lo etter det amerikanske presidentvalget.

Trump vet jo ikke en gang hvor Krim er, spøkte Russlands fremste nasjonalistleder.

En av Putins mulige etterfølgere, Duma-leder Vjatsjeslav Volodin, advarte i helgen mot den russiske euforien over valget av Trump, men pekte også på at russerne har gode grunner til å være optimistiske:

– Aldri før at standpunktene til presidentene i Russland og USA vært så sammenfallende som nå, sa Volodin til TV-stasjonen NTV.

Les mer om

  1. Russland
  2. Moskva