Advarer mot russisk ekteskapssvindel

Stadig flere giftesyke vestlige menn blir lurt, advarer Interpol.

  • Steinar Dyrnes

Interpols Moskva-sjef Timur Lakhonin holdt onsdag en pressekonferanse for å oppsummere året. Da benyttet han anledningen til advare mot en økning av ekteskapsskapsvindler rettet mot vestlige menn. Russiske damer fremstår overfor mennene som gifteklare, men i realiteten bare ute etter å lure dem for penger.

– Mer enn 200 vestlige borgere er ofre for denne typen kriminalitet, sa Lakhonin, ifølge The Moscow Times.

Kriminelle gjenger står bak

Spesielt i republikken Marij El, som ligger ved elven Volga, er det utbredt med ekteskapssvindler. Minst 50 damer der er involvert i et kriminelt opplegg. Interpol-sjefen forteller at mange av damene kontrolleres av kriminelle gjenger.

For dem som følger med på russiske nettsteder fra Norge er det ikke noe problem å finne dating— og ekteskapssider på Internett. På mobilutgaven til The Moscow Times, den ledende engelskspråklige avisen i Russland, ligger det gjerne minst en annonse for slike nettsteder høyt opp på siden.

I skrivende stund ligger det totalt fire annonser på avisens mobilside – alle ulike dating-/ekteskapssider. Den øverste annonsen har følgende tittel: «Pene damer fra Russland», hvor det fremgår at det er 22000 kvinner å velge mellom. Ofte presiseres det at de er klar for ekteskap. Et klikk på annonsen bringer leseren til anastasiadate.com. Her blir du møtt med profilbilder som gjerne viser damene i bikini. Anna på 22 kan for eksempel fortelle at høyde og alder ikke er noe problem, og at hennes preferanse er menn i alderen 30 til 60 år.

Redaktør i Anastasiadate.com opplyser til Aftenposten.no at de opererer med strenge sikkerhetsprosedyrer for å unngå at de blir utsatt for svindel.

Beskylder vesten for dobbeltmoral

Et annet sentralt tema på pressekonferansen var et angrep fra Interpol-sjefen på andre europeiske lands dobbeltmoral, slik Lakhonin ser det. For han er skuffet over det han mener er manglende vilje til å utlevere ettersøkte personer til Russland. Han trakk frem Storbritannia, Østerrike og Sverige som verstinger.

–Dessverre gjelder ikke dette bare isolerte saker hvor ettersøkte kriminelle blir innvilget politisk asyl, statsborgerskap eller flyktningestatus, sier russeren.

Han viser til at det også gjelder personer som er siktet for blant annet mord, terrorisme og våpenhandel.