Marokko krever straff av norske diplomater

Marokko krever at Norge straffer norske diplomater som bisto en norsk kvinne med å få de to barna hennes ut av Marokko.

Marokkos utenriksminister Taieb Fassi Fihri reagerer sterkt på de nye avsløringene i Skah-saken. FOTO: AP
  • Lars Akerhaug

— De har begått alvorlige forbrytelser som ikke kan forbli ustraffet, heter det i en melding fra marokkansk UD, melder nyhetsbyrået AFP.

Utenriksminister Støre og forsvarsminister Grete Faremo fastholdt på en pressekonferanse mandag at norske myndigheter ikke var involvert i rømningsaksjonen i Marokko.

Nå krever Marokko at de ansvarlige straffes.

Idrettsstjernen Khalid Skah har tidligere anklagd norske myndigheter for å ha kidnappet barna hans (FOTO: AFP).

— Dette er den eneste løsningen marokkanske myndigheter kan akseptere, sier Marokkos utenriksminister Taieb Fassi Fihri.Utenriksdepartementet bekrefter overfor aftenposten.no at de også mandag hadde et møte med den marokkanske ambassadøren til Norge om saken.

— Vi har hatt en tett dialog hele veien og orientert om hva vi har gjort og hvorfor, sier underdirektør Ragnhild Imerslund i Utenriksdepartementet.

— Vi har gjort det klart at vi vil undersøke saken nærmere for å få alle fakta på bordet. Vi vil fortsette å ha en åpen dialog, begge er bestemte på at det ikke skal ødelegge det gode forholdet mellom Norge og Marokko.

Men marokkanske myndigheter tolker redegjørelsen fra utenriksminister Jonas Gahr Støre og forsvarsminister Grete Faremo om saken mandag som en «innrømmelse».

— Norske myndigheter må ta fullt ansvar for denne saken, sier den marokkanske utenriksministeren.

- I strid med alle regler

Marokkos utenriksminister reagerer hevder ambassaden grep inn for å transportere barna ut av Norge.

– Den norske ambassaden ga seg selv retten til å utøve sin egen justis på territoriet til en fremmed stat i en privat sak og i strid med alle regler og all etikk, sier utenriksminister Taieb Fassi Fihri til det marokkanske nyhetsbyrået MAP.

Fihri sier at politiattacheen ved Norges ambassade i Rabat, Stein Haugen, hadde spilt en spesiell rolle.

Ber om utlevering

— Alle diplomater innblandet i saken må stilles for retten, krever utenriksministeren.

Allerede i oktober mottok Utenriksdepartementet en rettsanmodning fra marokkanske myndigheter om å avhøre én norsk diplomat og flere andre norske borgere.

– Vi svarte at det ikke er mulig å foreta avhør av diplomaten fordi han er underlagt diplomatisk immunitet. Når det gjelder rettsanmodningen om de andre norske borgerne, er den til behandling i Justisdepartementet, sier underdirektør Ragnhild Imerslund i UD til NTB.

En ambassadeansatt kjørte de to barna på fluktens første etappe og to offiserer ved marinejegerkommandoen seilte båten de kom seg fra Marokko til Spania i.

På pressekonferansen sa Støre at UD godkjente at den norske ambassaden skulle åpne dørene sine og slippe barna inn, og deretter slippe dem ut igjen.