Verden

Rekordlavt oppmøte i EU-valg

Oppmøtet i årets valg på nytt EU-parlament er rekordlavt, ifølge offisielle prognoser.

Eva Joly skal være valgt inn i EU-parlamentet for partiet Europe Ecologie.

Foreløpige resultater søndag kveld tydet på at kun 43 prosent av de stemmeberettigede deltok i valget. Til sammenligning var valgoppmøtet 45,5 prosent forrige gang europeerne valgte inn representanter i parlamentet, i 2004.

Meningsmålinger tyder på at den lave valgdeltakelsen blant annet skyldes at mange velgere er misfornøyd med hvordan de sittende regjeringene i EU-landene har håndtert den økonomiske nedgangen.

— Det er historisk

Eva Joly sier til NTB at det nå er klart at hun er valgt inn i EU-parlamentet for det franske partiet Europe Ecologie.

– Det er klart at jeg kommer inn, spørsmålet er om vi kanskje får inn en til fra min valgkrets, sier en strålende fornøyd Joly til NTB.

Ifølge valgdagsmålinger fikk Jolys grønne parti Europe Ecologie nærmere 15 prosent av stemmene i Frankrike. Det er mer enn nok for at Joly kommer inn fra sin andreplast på lista i Île-de-France.

– Det er historisk, alle anser det for å være historisk, sier Joly innimellom en rekke av radio- og TV-intervjuer søndag kveld, samt debatter med politiske motstandere.

– Alle ønsker meg lykke til og er veldig positive til meg, sier Joly, som understreker at hun har jobbet svært hardt i valgkampen de siste tre årene. Men det er nå den virkelige jobbingen begynner.

Europe Ecologie ligger på tredje plass av partiene i Frankrike, like etter sosialistpartiet PS, som får knappe 18 prosent, ifølge en valgdagsmåling utført av TNS-Sofres.

Det konservative regjeringspartiet UMP ligger an til å bli største parti med over 28 prosent av stemmene.