Verden

700 migranter kan ha omkommet i Middelhavet på bare en uke

Over 700 migranter og flyktninger fryktes å ha omkommet i tre forlis sør for Italia denne uken, ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

Onsdag denne uken: Migranter hopper ut av en kantrende båt rett utenfor Libyas kyst.
  • NTB
  • Miriam Lund Knapstad
    Journalist

Om lag 550 er savnet etter at en båt kantret torsdag morgen. Fartøyet hadde ikke motor, men ble tauet av menneskesmuglere i en annen båt.

I tillegg anslås det at hundre er savnet etter et forlis onsdag. Etter at en båt gikk ned fredag, ble 45 funnet omkommet, og en rekke andre er fortsatt savnet.

19 berget i Den engelske kanal

Samtidig meldes det fra nyhetsbyrået AFP at 19 migranter ble reddet fra en båt i Den engelske kanal natt til søndag.

Båten, en såkalt Rib, hadde begynt å ta inn vann da den britiske kystvakten mottok nødanrop.

– Migrantene ringte familiene sine, som varslet myndighetene. Redningsoperasjoner ble satt i gang på begge sider av kanalen, sier Bernard Barron fra den frivillige franske redningstjenesten SNSM.

Et redningshelikopter og flere båter deltok i redningsaksjonen mellom Calais og Dover. Etter rundt tre timers søk ble båten oppdaget og tatt hånd om.

  • I fjor sommer var tre av fire båtflyktninger menn. Nå fylles båtene opp av kvinner og barn.

Farlig rute

– Dette bekrefter det vi har fryktet: At menneskesmuglerne er villige til å gjøre ekstreme ting, sier Barron.

Han legger til at den store skipstrafikken i kanalen gjør det farlig å kjøre fra Frankrike til England i småbåter.

Mens svært mange migranter og flyktninger krysser Middelhavet for å komme seg til Europa, er dette uvanlig i Den engelske kanal.

Ett tilfelle fant sted i februar, da fire iranere ble reddet fra en synkeferdig båt på vei fra Frankrike til England.

Et stort antall migranter og flyktninger har lenge oppholdt seg ved Calais i Frankrike, i håp om å komme seg videre til Storbritannia.

Dramatisk uke

Hendelsen i Den engelske kanal kommer på slutten av en uke der rekordmange båtflyktninger er blitt reddet i Middelhavet.

Rundt 12.000 mennesker ble plukket opp, opplyste den italienske kystvakten.

Også det norske berginsskipet Siem Pilot satte ny rekord denne uken da de mottok 1017 mennesker som hadde blitt sendt ut fra Libya i overfylte gummibåter.

– Før kunne det gå opptil flere dager mellom hver redningsaksjon, men de siste ukene har det dratt seg til. Det har nå vært flere dager på rad med redningsaksjoner av tusenvis av mennsker. Vi har hørt om flere båter som har kantret, sier Kripos' pressesjef, Ida Dahl Nilssen, som har deltatt på bergingsaksjonen ombord på Siem Pilot.

Nær 200.000 hittil i år

Inntil nå er det blitt antatt at over 1.475 mennesker har mistet livet i forsøk på å krysse Middelhavet siden årsskiftet, ifølge tall fra Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM).

Ifølge IOM har over 194.000 flyktninger og migranter kommet sjøveien til Europa siden begynnelsen av 2016.

Fredag denne uken: Italienske hjelpearbeidere berger båtflyktninger ombord i det italienske marinefartøyet Vega, etter at båten de satt i var på vei til å synke.

Frykter ny dødssommer

Til nyhetsbyrået Reuters sier italienske myndigheter at de har registrert mange flere flytningbåter som ankommer landet nå som det går mot sommer med varmere vær og roligere sjø.

Myndighetene frykter flere vil ta risikoen på den farefulle ferden når sommeren nærmer seg, og været er enda mer stabilt.

Her berges over tusen mennesker - frykter ny dødssommer