«Det er ekstremt kynisk. Mennesker som aldri har sett vann, sendes ut i båter som umulig kan nå land»
Rekordmange båtflyktninger er blitt plukket opp i Middelhavet de siste dagene. Her berges over tusen mennesker ombord på «Siem Pilot».
– Det har aldri vært så fullt ombord i båten som det har vært de siste dagene, sier Ida Dahl Nilssen, presseansvarlig i Kripos.
Hun befinner seg ombord på det norske redningsskipet «Siem Pilot» som akkurat har forlatt Salerno i Italia etter en travel uke på havet.
Tirsdag satte det norske bergingsskipet ny rekord da de mottok 1017 mennesker på flukt fra et italiensk supplyskip langs kysten av Libya.
Flyktningene ble plukket opp av det italienske skipet etter at de ble sendt ut fra den libyske byen Sabratha i overfylte gummibåter.
– Situajonen med så mange mennesker på dekk på én gang var spesiell, men stemningen var rolig og kontrollert. Folk var utslitt og takknemlige, forteller Nilssen.
- I fjor sommer var tre av fire båtflytninger menn. Nå fylles gummibåtene i Middelhavet opp av kvinner og barn.
Intens uke
Bergingsaksjonen på «Siem Pilot» er imidlertid bare én av mange redningshistorier fra Middelhavet de siste dagene.
Ifølge den italienske kystvakten skal rundt 12.000 båtflyktninger være plukket opp den siste uken.
– Før kunne det gå opptil flere dager mellom hver redningsaksjon, men de siste ukene har det dratt seg til. Det har nå vært flere dager på rad med redningsaksjoner av tusenvis av mennsker. Vi har hørt om flere båter som har kantret, sier Kripos' pressesjef, og legger til:
– Vi har fortsatt ikke tall på hvor mange som er døde.
Har delt ut tepper og mat
Av de over tusen båtflyktningene som ble overtatt av «Siem Pilot» var mennesker fra over 20 nasjoner, blant dem 107 barn.
Den yngste var en baby på to måneder som kom sammen med moren sin.
Alle ble satt i land i Salerno i Italia torsdag kveld hvor de ble tatt hånd om av det italienske mottaksapparatet.
Nilssen har delt ut tepper og mat på dekk og forteller om glede og takknemlighet blant båtflytningene.
– Menneskesmuglerne opererer utrolig kynisk. De sender disse menenskene ut i båter som umulig kan nå land, båter som er så skjøre at det bare er et spørsmål om tid før de går ned.
– Mange ombord har aldri sett eller vært i kontakt med vann før. Alt de får med seg er en satelitt-telefon med et nummer å ringe når båten går ned. Det eneste de har, er håpet om at noen plukker dem opp i tide.
Skjønner ikke risikoen
Hun forteller videre at mange er preget av dårlig behandlig fra menneskesmuglerne før de ble satt i båter. Flere er blitt instruert til å oppholde seg i huler på stranden langs kysten av Libya over lang tid før avreisen.
– Det er utrolig mange sterke historier. Mange har nok ikke hatt forståelse for hvor risikabel ferd de bega seg ut på, sier Nilssen, som fortsatt befinner seg ombord på «Siem Pilot».
Skipet har nå forlatt Salerno og er på vei sørover mot Catania for å bytte mannskap.
«Siem Pilot» har vært med i det såkalte Triton-oppdraget i Middelhavet siden i fjor sommer. Skipet patruljerer farvannene mellom Libya og Italia og har totalt reddet 19 209 mennesker siden juni 2015.
- Her bærer politimannen Frank babyen i sikkerhet fra en gummibåt i Middelhavet. Moren orket ikke selv.
Frykter dødssommer
Til Reuters sier italienske myndigheter at de har registrert mange flere flytningbåter som ankommer landet nå som det går mot sommer med varmere vær og roligere sjø.
Myndighetene frykter flere vil ta risikoen på den farefulle ferden når sommeren nærmer seg, og været er enda mer stabilt.
Ifølge Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) har over 194 000 migranter og flyktninger kommet sjøveien til Italia, Hellas, Kypros og Spania hittil i år (til og med 25. mai).
1475 er bekreftet omkommet underveis og flere hundre er meldt savnet.
- Aftenposten var med som passasjerer på «Siem Pilot»: Anders fant 49 døde i en fiskebåt