Flertall for mistillitsforslag mot Stefan Löfven. – En farlig vei, sier statsministeren
Det ligger an til flertall for et mistillitsforslag mot Stefan Löfvens regjering. – En farlig vei, sier statsministeren.
Dramatikken ble utløst av at Vänsterpartiet, som er SVs søsterparti i Sverige, sa at de hadde mistet tilliten til statsminister Stefan Löfven torsdag formiddag.
Ikke lenge etter fremmet Sverigedemokraterna et mistillitsforslag mot statsministeren. Noen minutter etter sa både Moderaterna og Kristdemokraterna at de ville støtte forslaget.
I løpet av noen få timer var Sverige kastet ut i en politisk krise.
Hva er planen?
– Folk gikk på jobb i morges og trodde at politikerne ville fortsette å levere. Så hører de på lunsjradioen at vi er havnet i en politisk krise. Det er ikke ansvarlig, sa Löfven på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.
Han kom med knallhard kritikk av de fire partiene som vil felle ham. Löfven la vekt på at Sverige alt er i en alvorlig situasjon på grunn av pandemien.
– Det er en farlig vei som Vänsterpartiet sammen med de høyrekonservative partiene går inn på, sa Löfven.
Han sa at de nå må si hva slags alternativ de har – og hva slags plan de har hvis det blir regjeringskrise.
– De bruker det sterkeste våpenet uten å si hva alternativet er. De kaster landet ut i politisk usikkerhet, sa den sosialdemokratiske statsministeren.
Löfven sa at han har to valg om han blir felt: gå av eller utlyse nyvalg.
Utløst av utleiepriser
Hvordan startet det? Vänsterpartiet stilte tirsdag et ultimatum til regjering: De krevde at regjeringen legger vekk et forslag om fri fastsettelse av utleiepriser på boliger eller innleder forhandlinger med leieboerforeningen for å sikre forbedringer.
Forslaget gjelder bare nybygde utleieleiligheter. Men partiet sier de frykter økte leiepriser og at det vil ramme de som har minst fra før. De mente det vil slå bena under «den svenske modellen» for utleie.
Vänsterpartiet ga regjeringen en frist på 48 timer. Like før fristen gikk ut torsdag, svarte justisminister Morgan Johansson og regjeringen med å invitere partene i boligmarkedet for å diskutere det omstridte forslaget. Men det var ikke nok for partiet.
Torsdag formiddag gjorde partileder Nooshi Dadgostar det klart at regjeringen ikke hadde svart på deres ultimatum.
Statsminister Stefan Löfven sier imidlertid at dette ennå ikke er noe forslag ennå, men en utredning som er på høring.
– Vi har ikke lagt frem noe forslag. Dette er overilet, sa Löfven.
Helt ulike partier
Vänsterpartiet står helt ytterst til venstre i svensk politikk. De andre tre partiene som støtter mistillit tilhører høyresiden. Derfor kommer det som nå skjer som en overraskelse på mange.
De fire partiene har også ulikt syn på det som er sakens kjerne. Moderaterna og Kristdemokraterna har tidligere gitt uttrykk for at de ikke er imot leieforslaget, og at det er feil forslag å felle regjeringen på. Vänstern og Sverigedemokraterna er imot.
Vänsterpartiet ønsker ikke noen ny statsminister. De vil ikke støtte en høyreregjering. De tre andre partiene ser imidlertid dette som en mulighet for å skifte ut Löfven.
Etter planen vil det nå bli avstemning i Riksdagen mandag klokken 10.
Minst 175 av nasjonalforsamlingens 349 medlemmer må stemme for mistillitsforslaget for at det skal gå gjennom. De fire partiene som har varslet mistillit har til sammen 181 representanter.
Moderaterna, Kristdemokraterna og Sverigedemokraterna hadde tidligere beskrevet trusselen om mistillitsforslag som tom.
Men torsdag sa Kristdemokraternas leder Ebba Busch at «velgerne kan kjenne seg trygge på at Kristdemokraterna ikke kommer til å være garantist for at Stefan Löfven blir sittende».
Nå er det åpent hva som skjer. Et viktig spørsmål er om regjeringen vil komme Vänsterpartiet i møte for å unngå regjeringskrise. Kommentator i Svenska Dagbladet Göran Eriksson skriver at en «uhellig allianse» av Vänsterpartiet og Sverigedemokraterna kan felle regjeringen Löfven. De to partiene står helt ytterst på hver sin flanke i svensk politikk.
– Stefan Löfven henger like løst som en veldig løs melketann om Vänsterpartiet står ved sine ord, skriver kommentator Eva Stenberg i Dagens Nyheter.
Det tok fire måneder og rekordmange forhandlingsrunder å danne regjering etter valget i 2018 fordi ingen av blokkene har flertall i Riksdagen.
Stefan Löfven styrer en mindretallsregjering sammen med Miljöpartiet og har en avtale med Centerpartiet og Liberalerne. Regjeringen var imidlertid avhengig av at Vänsterpartiet ikke stemte imot da regjeringen ble dannet.
Etter planen skal det være riksdagsvalg i Sverige om et drøyt år.