Verden

- Designfeil kan være årsak til nestenulykken

Designfeil i motoren kan være årsaken til at gigantflyet Airbus A380 måtte nødlande torsdag, frykter det australske flyselskapet Qantas.

  • Vibeke Buan

Det var torsdag morgen et fly av typen Airbus A380, verdens største passasjerfly, måtte nødlande i Singapore etter at deler av den ene motoren på flyet eksploderte og falt av kort tid etter avgang fra Singapore.

Flyet, som er eid av det australske selskapet Qantas, var på vei til Sydney da problemene oppsto.

Administrerende direktør Alan Joyce i Qantas understreket på en pressekonferanse i Sydney fredag at det er for tidlig å fastslå nøyaktig hva som var årsaken til nestenulykken.

Qantas avviser imidertid at dårlig vedlikehold kan være årsaken til motorsvikten. Ifølge Joyce peker den innledende etterforskningen mot en materiell eller designmessig feil i Rolls-Royce-motorene til gigantflyet.

— Materialfeil eller designfeil

— Dette er en motorsak, og motorene har blitt vedlikeholdt av Rolls-Royce siden de ble installert på flyet, sa Joyce på en pressekonferanse i Sydney fredag.

- Vi tror det sannsynligvis er en materialfeil eller en form for designfeil som kan ha forårsaket eksplosjonen i en av motorene. Vi tror ikke det har noe med vedlikehold å gjøre, uttalte Qantas-sjefen.

Rolls-Royce ba fredag flyselskapene om å gjennomføre en sikkerhetssjekk av alle fly med motorer av typen Trent 900.

Konfrontert med kritikken fra Quantas-direktøren fredag viste en talsmann for Rolls-Royce å vise til selskapets pressemelding, skriver CNN .

— Etter at Quantas QF32 ble rammet av en motorfeil og returnerte sikkert til Singapore Changi-lufthavnen, har vi arbeidet tett med kunden og myndighetene. I slike situasjoner har Rolls-Royce innarbeidede rutiner for å samle inn og forstå informasjon relatert til hendelsen og for å ta de riktige grepene, heter det i pressemeldingen.

Airbus ba fredag alle operatørene om å undersøke motorene på sine fly.

— Det faktum at flyet overlevde hendelsen torsdag er takket være konstruksjonen. For 20 år siden ville noe slikt trolig ha ført til at flyet ville ha forsvunnet på himmelen, uttalte John Page, seniorforeleser i flytrafikk og ingeniørfag ved Universitetet i New South Wales, ifølge AP.

Vrakdeler falt i bakken

Alle de 459 passasjerene og mannskapet på 26 kom uskadet fra nødlandingen i Singapore.

Etter motorsvikten sirklet flyet over Indonesia i nesten to timer for å brenne drivstoff og gjøre nødlandingen tryggere.

Metallbiter og vrakdeler falt i bakken over store områder etter at flyet fikk problemer i luften.

Verdens største passasjerfly

Airbus A380 er verdens største passasjerfly, og den største utgaven har plass til 853 passasjerer. A380 foretok sin første kommersielle flyvning i 2007. Nødlandingen med Qantas-flyet er den alvorligste ulykkeshendelsen med et fly av denne typen hittil.

Etter nødlandingen tordsdag opplyste Qantas at de setter sine seks fly av denne typen på bakken inntil videre. Flyene blir nå undersøkt, og ifølge Qantas-ledelsen vil sikkerhetssjekkene ta en eller to dager.

— Hvis vi ikke finner noen feil i disse undersøkelsene, vil flyene bli satt inn i trafikk igjen, sier Joyce fredag.

Singapore Airlines, et av de andre flyselskapene som har tatt i bruk Airbus A380, gjenopptok sine flyvninger med gigantflyet fredag, etter at også de satte sine fly av denne typen på bakken etter Qantas-nødlandingen.

Administrerende direktør i Qantas, Alan Joyce, på en pressekonferanse i Sydney fredag. FOTO: SCANPIX/REUTERS/DANIEL MUNOZ Foto: DANIEL MUNOZ

— Hørte kjempesmell

Selv om ingen ble skadet da gigantflyet måtte nødlande, opplevde likevel mange passasjerer hendelsen som dramatisk. De forteller om et kraftig smell og løse flydeler som flagret utenfor vinduet.

- Jeg hørte et kjempesmell som minnet om et skudd, sier Tyler Wooster til Network Nine i Australia.

— Deler av overflaten skallet av, og man kunne se skumplasten under og deler av ødelagte ledninger stikke ut, sier han.

Ulf Waschenbusch opplevde mye av det samme da han kikket ut gjennom sitt eget flyvindu.

— Det er det mest skremmende jeg har sett noen gang. Men flyet var bemerkelsesverdig stabilt hele tiden. Det var ingen panikk, sier han.

Les også

  1. Qantas setter gigantflyene på bakken

  2. Flymotor begynte å brenne

Et Airbus A380-fly måtte nødlande i Singapore torsdag etter det selskapet Qantas beskriver som en alvorlig motorsvikt. Ingen av de 459 menneskene om bord ble skadet i hendelsen. Foto: SCANPIX/REUTERS/ VIVEK PRAKASH